Het effect van stijgende huizenprijzen en bouwkosten op uw woonverzekering

Het effect van stijgende huizenprijzen en bouwkosten op uw woonverzekering

Waar moet u op letten?

Het zal u niet ontgaan zijn dat zowel de gemiddelde woningwaarde als bouwkosten de afgelopen jaren ongekend hard zijn gestegen. Met name wanneer u al een aantal jaren in hetzelfde huis woont is de kans groot dat ook de waarde van uw woning is gestegen. Dit roept de vraag op welk effect dit heeft op uw woonverzekering? Wij leggen u uit waar u rekening mee moet houden.

Sinds 2013 zitten de huizenprijzen in een opwaartse beweging. Zo steeg de gemiddelde woningwaarde tussen juli en september 2019 met 6,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Ook voor 2020 is de verwachting dat er voorlopig nog geen einde komt aan deze trend. Veel woningeigenaren zijn daarom onzeker of de huidige dekking van hun opstalverzekering nog wel toereikend is bij calamiteiten en vragen zich soms ook af hoe het precies zit met de herbouwwaarde.

Bovendien zijn naast de huizenprijzen ook de bouwkosten de afgelopen jaren flink opgelopen. Dit is niet alleen bepalend voor de herbouwwaarde van uw huis, maar ook als u een ingrijpende verbouwing wilt laten uitvoeren. Denk aan zaken als het laten plaatsen van een uitbouw, dakkapel of vervangen van een rieten kap. Zowel de kosten voor materialen als arbeidsuren zijn de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

Voorkom onderverzekering

Het belangrijkste is dat u niet onderverzekerd bent en daar pas achter komt bij ernstige storm- of brandschade. Normaliter vergoedt uw opstalverzekering de kosten die nodig zijn voor het herstellen of zelfs herbouwen van uw woning. Dan is het heel vervelend als blijkt dat uw verzekering niet volledig de bouwkosten vergoed.

De meeste verzekeraars werken daarom met een onderverzekeringsgarantie. Een dergelijke garantie moet ervoor zorgen dat de financiële dekking meebeweegt bij eventuele waarde schommelingen van uw woning.

Belangrijk is wel dat u goed in de verzekeringsvoorwaarden duikt. Er kunnen namelijk afwijkende voorwaarden of beperkingen voor de onderverzekeringsgarantie zijn opgenomen. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld een maximaal bedrag of procentuele stijging vaststellen. Bij twijfel is het beste advies om hierover direct contact op te nemen met uw woonverzekeraar.

Herbouwwaarde en uw woning laten (her)taxeren

Ondanks de nodige preventiemaatregelen loopt uw woning helaas altijd het risico op schade. In het ergste geval moet uw woning opnieuw herbouwd worden na een verwoestende brand.

Gelukkig dekt uw opstalverzekering in dat geval de kosten voor het herbouwen. Wanneer u een nieuwe woonverzekering afsluit wordt er daarom een herbouwwaarde aan uw woning gegeven door uw verzekeraar. Dit kan aan de hand van het meest recente taxatierapport, een herbouwwaarde meter, een waardebepaling op afstand of zoals het bij Rietpolis gebeurt doormiddel van een inspectie van de woning.

Er kunnen echter problemen ontstaan als een herbouwwaarde lang geleden is vastgesteld. De kans is in dat geval groot dat de waarde van uw woning in de tussentijd flink is gestegen en dus niet meer overeenkomt met het rapport. Overleg in dat geval met uw verzekeraar of het nodig is om de herbouwwaarde opnieuw vast te laten stellen als u vreest voor onderwaardering. 

Ook als er recent een ingrijpende verbouwing aan uw woning heeft plaatsgevonden is het raadzaam om de herbouwwaarde opnieuw vast te laten stellen. Een grote renovatie, de toevoeging van een dakkapel of een aan- of uitbouw kunnen gevolgen hebben voor de herbouwwaarde.

Conclusie

Met de huidige ontwikkelingen binnen de Nederlandse huizenmarkt is het extra belangrijk om in ieder geval te weten waar u aan toe bent met uw woonverzekering.

Maak daarom duidelijk afspraken met uw verzekeraar over een eventuele onderverzekeringsgarantie of laat uw woning (her)taxeren. Zo voorkomt u vervelende verassingen in de toekomst.

Bent u nog op zoek naar een passende woonverzekering? Bekijk dan alle dekkingen en voordelen van onze woonverzekering en bereken direct uw premie.