Mos of algen op uw dak?

Mos of algen op uw dak?

Rietpolis weet raad

Mos of algen op uw dak?

Uit het Nederlands Riet Onderzoek blijkt dat 35,9% van alle bewoners van rietgedekte woningen last heeft van algen en mos op hun dak. Samen met de Vakfederatie Rietdekkers Nederland zetten we oorzaak, gevolg en oplossingen voor u op een rij.

Alg op het dak breidt snel uit

Veel algen op uw dak zorgen ervoor dat het riet niet meer goed droogt. Na een paar droge dagen krimpt echter de alglaag. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet opentrekken. Als het daarna gaat regenen, zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak blijft nat en zal snel verder achteruit gaan. Als het dak in deze staat een jaar zonder onderhoud blijft, is het de vraag of het dak nog te repareren valt.

Algenbestrijding

Algen kunt u bestrijden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Het is raadzaam een algenbestrijdingsmiddel door uw rietdekker of door een in algenbestrijding op rieten daken gespecialiseerd bedrijf uit te laten voeren. Zij hebben ruime ervaring en weten wat voor uw dak het beste zal zijn.

De kosten van deze behandeling worden op het groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terugverdiend. Het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee dan wanneer de algen niet weggehaald zouden worden. Het betere uiterlijk is een extra bonus.

Mos op het dak

Er zijn veel soorten mos. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen.

Het schoonmaken van een dak

Is een dak al behoorlijk zwaar bemost dan moet het dak schoongemaakt worden. Dit wordt handmatig gedaan. Dan kan met een heggenschaar (scheren) of met een drijfbord (nakloppen). Is het riet onder het mos aangetast? Dan kan het verstandig zijn om ook een laagje riet eraf te halen. De rietdekker moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan. Hij haalt er voorzichtig, zo weinig mogelijk vanaf. Het dak kan daarna weer drogen, de versnelde achteruitgang wordt hiermee stopgezet.

Meer weten? Op www.rietpolis.nl/actueel leest u meer preventietips. Of bel uw rietdekker.

Geïnteresseerd in onze Rietpolis? Ga naar www.rietpolis.nl/offerte-aanvragen of bel onze adviseur Stephanie Kruijssen 073-692 47 39.