Bliksemafleider en uw rieten dak

Bliksemafleider en uw rieten dak

Noodzaak of niet?

Blikseminslag kan tot veel schade leiden, van beschadigingen aan apparatuur tot brandschade. Een bliksemafleider kan de schade door blikseminslag aanzienlijk verkleinen of helemaal wegnemen. Hoe groot is het risico van blikseminslag voor panden met rieten daken en waarom mag een bliksemafleider op uw rieten dak niet ontbreken? 

De kans dat een pand door de bliksem wordt getroffen is in Nederland relatief klein, maar als het toch misgaat kan de schade enorm zijn. Hoewel een bliksemafleider geen invloed heeft op de kans dat uw woning door de bliksem wordt getroffen, kan het wel de impact van een blikseminslag verkleinen. 

Uit het Nederlands Riet Onderzoek blijkt dat ongeveer 85% van alle respondenten geen bliksemafleider op zijn rieten dak heeft. De overweging voor het wel of niet laten plaatsen van een bliksemafleider hangt af van twee belangrijke factoren:

  • De locatie en/of ligging van uw woning met rieten kap;
  • Het constructietype van uw rieten kap.

Hoeveel risico loopt uw woning met rieten dak?

Niet elk pand loopt evenveel risico op blikseminslag. De aanwezigheid van een bliksemafleider is daarom lang niet altijd noodzakelijk. Een rietgedekte woning loopt daarbij niet meer of minder risico dan een woning met bijvoorbeeld dakpannen. 

Vooral de locatie speelt een belangrijke rol. Bliksem zoekt altijd het hoogste punt in de directe omgeving. Staat uw woning in een open gebied zonder de aanwezigheid van andere hoge objecten zoals bomen? Dan is de kans op inslag groter dan wanneer uw woning in een dichtbebouwde woonwijk staat. Doorgaans staan veel rietgedekte panden zoals woonboerderijen in een open gebied en lopen daardoor meer risico op blikseminslag. 

Welke impact heeft blikseminslag op uw woning met rieten kap?

Blikseminslag kan voor flinke schade zorgen aan uw woning, maar de gevolgen kunnen per rietgedekt object sterk verschillen. Heeft uw woning een traditionele of open dakconstructie? Dan is de kans op brandschade als gevolg van een inslag vrij groot. In dat geval is de aanwezigheid van een bliksemafleider daarom sterk aan te raden. 

Bij een schroefdak is de impact van een inslag vergelijkbaar met panden voorzien van andere dakbedekking. De gesloten onderconstructie verkleint het risico op brandschade aanzienlijk. Desondanks kan ook in dat geval de schade voor uw apparatuur en stroomvoorziening groot zijn. Is de kans op blikseminslag door de ligging van uw woning met schroefdak groot? Dan kan het ook in dit geval verstandig zijn om een bliksemafleider te plaatsen. 

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Een bliksemafleider plaatsen

Er zijn meerdere installatiemethoden voor een bliksemafleider. De meest gebruikte methode voor riet gedekte objecten is het plaatsen van koperdraad bovenop en langs de hoeken van een rieten kap. De bliksem wordt dan rechtstreeks naar de grond geleid. 

Niet iedereen kan die zichtbare koperdraden waarderen. Daarom is het tegenwoordig ook mogelijk om een bliksemafleider in het dak te verwerken, zodat deze niet zichtbaar is maar wel net zo effectief. Een gespecialiseerd beveiligingsbedrijf kan u hierbij adviseren. 

Een bliksemafleider en uw rietverzekering

Omdat de risico’s op blikseminslag per rietgedekte woning sterk kunnen verschillen, is een bliksemafleider voor uw verzekering niet verplicht. Afhankelijk van de locatie en kwetsbaarheid van uw rieten dak kan dit echter wel een verstandige keuze zijn. 

Met een rietverzekering van Rietpolis is uw woning met rieten kap goed verzekerd bij brandschade of andere schade als gevolg van blikseminslag. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie.