Brandveiligheid rieten dak

Brandveiligheid rieten dak

Er worden veel onjuiste aannames gemaakt op het gebied van rieten daken. Deze onzekerheid komt grotendeels door weinig kennis over het (moderne) rieten dak. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat het verzekeren van een rieten dak erg duur zou zijn, vanwege brandgevaar. Een andere aanname is dat rieten daken bliksem aan zouden trekken. Hieronder beantwoorden we een aantal van deze vragen.

Als trotse bezitter van een nieuwe of oudere woning met rieten kap heeft u misschien al eens nagedacht over eventuele risico’s op brand. Vooral oudere rietgedekte woningen kunnen nog wel eens brandgevaarlijk zijn, maar in veel gevallen kan dit risico worden teruggebracht door middel van verschillende aanpassingen. Deze aanpassingen hebben nauwelijks invloed op de duurzaamheid van het riet, waardoor u veiliger kunt wonen en tevens lang kunt genieten van een kwalitatief goede rieten kap.

In het bouwbesluit van 2012 ligt besloten dat een pand niet brandgevaarlijk mag zijn wanneer het minder dan 15 meter van de perceelgrens af staat. Er zijn verschillende methoden om aan deze eis te voldoen, namelijk het plaatsen van een goedgekeurd schroefdak, een sprinklerinstallatie of het aanbrengen van een coating.
Deze verschillende methoden zetten we hier voor u op een rijtje.

Is een haard in een pand met rieten dak mogelijk?

Ja, dit is mogelijk. Een rieten dak is minder brandbaar dan vaak wordt gedacht. Als u al een schoorsteen of rookkanaal heeft met een geschikte diameter, kan deze gebruikt worden. Hierbij is het wel te adviseren om een vonkenvanger te gebruiken. Deze zou eventueel gecombineerd kunnen worden met een regenkap. Bij uw rietdekker kunt u informeren waar u lokaal een geschikte vonkenvanger kunt krijgen. Indien gewenst zal uw rietdekker deze ook graag voor u monteren en/of leveren. Heeft uw huis nog geen rookkanaal? Dan is het altijd mogelijk om deze alsnog aan te laten leggen.

Het indekken van een simpele dak doorvoer in het dak is al voldoende, wanneer er gebruik gemaakt wordt van een dubbelwandige rvs-pijp (goedgekeurd voor gebruik zonder omkokering). Hierbij wordt gebruik gemaakt van een koperen of zinken pijp met loodslab. Aangezien koper duurzamer is, wordt dit materiaal tegenwoordig steeds vaker toegepast in plaats van zink.

Vonkenvanger

Wat is een vonkenvanger? Dit is een een roestvrijstaal stuk gaas na de uitmonding van de schoorsteen. De algehele doorlaat is zo dat de trek niet nadelig wordt beïnvloed.

Er zijn door de Stichting Nationaal Centrum voor Preventie, een instituut van de verzekeraars in Nederland, richtlijnen opgesteld. Deze, op (vooral Amerikaans) onderzoek gebaseerde, richtlijnen geven aan waar een vonkenvanger aan moet voldoen.

Schoorsteenvegen

Het vegen van een schoorsteen moet regelmatig gebeuren. De schoorsteen van een rieten dak wordt meestal door de rietdekker geveegd. Doet uw rietdekker dit niet? Dan kunt u een erkende schoorsteenveger vinden, die ervaring heeft met het vegen van schoorstenen op rieten daken, via de website van de Schoorsteenvegers.nl

Schroefdak

Een schroefdak heeft, anders dan traditioneel gedekte daken, geen luchtspoor of open ruimte onder het riet. De zuurstof die zich vrij naar de brand kan bewegen door deze ruimte open te laten zorgt bij traditioneel gedekte daken voor een groter risico op brand. Een schroefdak heeft door het riet rechtstreeks op een gesloten ondergrond aan te brengen een kleiner risico op brand. Doordat de zuurstof zich vrijwel niet naar het riet kan toe bewegen zal het riet slechts smeulen of zelfs uitdoven. Tevens zal door een schroefdak bij blikseminslag weinig schade optreden. Omdat een brand zich niet snel kan verspreiden zal meestal alleen de inslag zelf voor wat schade zorgen. Een schroefdak is voor zowel een gemeente als verzekeraar de beste methode voor indicatie van een brandveilig dak.

Sprinklerinstallatie

Een andere optie is om een goedgekeurde sprinklerinstallatie in uw woning te plaatsen. Deze installatie vangt een signaal op wanneer er een vlam in uw woning ontstaat en zet vervolgens de sprinklers in werking. Deze methode kan eventueel gecombineerd worden met een directe melding aan de brandweer, maar dit is niet noodzakelijk.

Brandvertragende coating

De derde optie is om een brandvertragende coating op uw kap aan te brengen. De brandvertragende coatings die tegenwoordig op de markt zijn hebben een goede brandvertragende werking en zijn meestal niet schadelijk voor uw riet. Zaak is dat de coating netjes wordt opgespoten. Het kan verstandig zijn om dit door uw rietdekker te laten doen. Deze kan u ook informatie geven over de verschillende soorten coatings, de eventuele risico’s hiervan en de juiste dikte die nodig is om het riet goed te beschermen.

Meer over brandveiligheid

Andere opties

Bliksemafleider

Een andere optie om brand af te wenden is het plaatsen van een bliksemafleider. Of u een groot risico loopt op blikseminslag kan bepaald worden aan de hand van een aantal verschillende factoren. Woont u bijvoorbeeld in een open gebied of wordt uw woning omringd door andere panden? Is uw woning de hoogste in uw omgeving of juist niet? Ook de vraag of u een schroefdak heeft speelt, zoals u eerder heeft kunnen lezen, mee in deze afweging. Heeft u een traditioneel gedekte woning en acht u de risico’s op een blikseminslag aanwezig, dan kunt u overwegen om een bliksemafleider te installeren. U kunt hiervoor advies inwinnen bij bijvoorbeeld een gespecialiseerde bliksembeveiliger.

Veilige open haard

Het is mogelijk om een open haard in uw rietgedekte woning aan te brengen. Het is echter wel van belang dat u hierbij rekening houdt met de brandveiligheid. In een bestaand rookkanaal van voldoende breedte kan het verstandig zijn om een vonkenvanger aan te brengen, eventueel in combinatie met een regenkap. Als u nog geen rookkanaal heeft dan is mogelijk om deze alsnog aan te leggen. Houdt er rekening mee dat, wanneer u uw rookkanaal goed wilt laten functioneren, er zo nu en dan een schoorsteenveger doorheen zal moeten. Een rietdekker voert deze handeling vaak uit.