De traditionele en open constructie

De traditionele en open constructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt.

Er zijn twee soorten constructies voor rieten daken; de traditionele of open constructie en de schroefdakconstructie of gesloten constructie. In dit artikel vertellen wij u alles over de oudste constructiemethode. Deze traditionele rieten kapconstructie geeft panden die karakteristieke uitstraling, maar roept tegelijkertijd steeds vaker discussie op als het gaat om brandveiligheid en isolatiewaarden. 

De traditionele rieten dakconstructie werd eeuwen geleden al gebruikt. Het is daarom logisch dat deze constructiemethode nog altijd veel voorkomt op historische panden en boerderijen. Naar verluid zijn er in Nederland zelfs resten teruggevonden van Romeinse nederzettingen waarvoor riet als dakbedekking is gebruikt. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat riet als natuurlijk product uitstekend werkt om regen en kou buiten te houden. 

Welke rol speelt de traditionele rieten kap constructie binnen de hedendaagse Nederlandse architectuur? En wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt deze constructiemethode?

Bij de traditionele of open constructie wordt het riet gebonden op rietlatten. De rietlatten zijn weer bevestigd op grote dragende balken. Hierdoor blijft het riet ook van binnenuit zichtbaar, iets dat liefhebbers van deze karakteristieke constructievorm kunnen waarderen. 

In tegenstelling tot de schroefdakconstructie is het vervangen of renoveren van een traditionele rieten dak goedkoper. Er zijn immers minder constructiematerialen en manuren nodig. Bij het ontbreken van een onderconstructie is de ventilatie van een open rieten kapconstructie optimaal, waardoor vochtproblemen uitblijven.  

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Isolatie en brandveiligheid

Hoewel de traditionele constructie die mooie nostalgische uitstraling heeft, voldoen deze rieten daken niet meer aan de moderne eisen en regelgeving omtrent brandveiligheid en isolatie. Het volledig tochtdicht maken van een traditionele rieten kap is vrijwel onmogelijk. 

Ook op het gebied van brandveiligheid laat deze constructiemethode veel te wensen over. Bij een brand krijgt het vuur relatief veel zuurstof en kan daardoor snel escaleren. Bovendien is een rieten kap moeilijk te blussen.

Een ander nadeel van een open constructie is de enorme hoeveelheid stof die vanuit het dak de woning binnendringt en de kwetsbaarheid voor schade door vogels of storm. Juist door deze kwetsbaarheden vergt de traditionele rieten kapconstructie meer onderhoud dan een rieten dak met een schroefdakconstructie.  

Verbeteren van de isolatiewaarde

Hoewel de open constructie veel nadelige kenmerken heeft, zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om de isolatiewaarde en brandveiligheid te verbeteren. Om aan de vereisten van het bouwbesluit uit 2012 te kunnen voldoen, is het bijvoorbeeld mogelijk om onder het riet extra isolatieplaten aan te brengen met daartussen een dampwerende folie. Hiermee kan het wooncomfort aanzienlijk worden verbeterd. 

Om een open constructie brandveiliger te maken, zijn er inmiddels ook speciale brandwerende folies op de markt die onder het riet worden aangebracht. De extra aandacht voor brandveiligheid bij een open rieten dakconstructie blijft echter cruciaal. 

Voordelen traditionele rieten kapconstructie:
•    Nostalgische en karakteristieke uitstraling;
•    Optimale ventilatie;
•    Goedkoper om te vervangen of renoveren;
•    Er zijn steeds meer mogelijkheden om de isolatiewaarde te verbeteren.

Nadelen traditionele rieten kapconstructie:
•    Slechte isolatie;
•    Brandgevaarlijk;
•    Kwetsbaar voor schade, waardoor vaker onderhoud nodig is;
•    Zorgt voor veel stof in de woning.

Open constructie en uw rietverzekering

Bij Rietpolis overleggen wij altijd met u over de mogelijkheden om uw woning met traditionele rieten kapconstructie zo goed mogelijk te verzekeren. Bovendien denken wij  graag mee over het optimaliseren van de brandveiligheid. Lees meer over het verzekeren van een rieten kap.