De voor- en nadelen van een woning met rieten dak

De voor- en nadelen van een woning met rieten dak

Alles over rieten daken.

Woningen met een rieten dak spelen al eeuwen een belangrijke rol binnen de Nederlandse architectuur. Van historische boerderijen tot moderne nieuwbouwprojecten, riet blijft nog altijd een geliefde vorm van dakbedekking. Overweegt u zelf om een rietgedekte  woning te kopen of een rieten kap op uw huis te plaatsen? Dan is het belangrijk om u eerst goed te verdiepen in de voor- en nadelen van een rieten kap. Wij helpen u daar graag mee op weg! 

Nog tot laat in de vorige eeuw bood een rieten dak vooral praktische voordelen. Inmiddels zijn er modernere alternatieven voorhanden, waarvan wellicht de dakpan het beste voorbeeld is. Toch betekende de dakpan niet het einde van de rieten kap, integendeel. De karakteristieke uitstraling van riet is nog altijd zeer geliefd en wordt zelfs op moderne nieuwbouwwoningen toegepast. Dankzij de komst van het schroefdak zijn ook de brandveiligheid en de isolatiewaarde aanzienlijk verbeterd. De nieuwste rieten daken voldoen hiermee gewoon aan het bouwbesluit.

Een rieten dak vraagt om extra zorg en aandacht

Geeft u ook de voorkeur aan een prachtige rieten kap, maar heeft u nog weinig ervaring of kennis over riet? Dan is het belangrijk dat u op voorhand weet wat het betekent om in een riet gedekte woning te leven. 

Behalve de prachtige uitstraling van een rieten kap brengt deze vorm van dakbedekking ook extra onderhoud en zorg met zich mee. Het laten plaatsen, renoveren of vervangen van een rieten kap kan bovendien een ingrijpend en kostbaar proces zijn. Niet voor niets is het beroep van rietdekker een ambacht.

Riet is een natuurlijk product dat te maken kan krijgen met mos- en algvorming, verdunning door vogels of storm. Ook kan vuurwerk in de buurt van uw riet gedekte woning een groot gevaar vormen.  
 
Een rieten kap en uw wooncomfort

Wonen in een riet gedekte woning betekent elke dag weer genieten van die prachtige karakteristieke uitstraling. Zoals eerder benoemd biedt een rieten kap met schroefdakconstructie dankzij optimale isolatie dezelfde behagelijkheid als een huis zonder rieten kap. 

Bij een traditionele of open constructie kunt u ook van binnenuit genieten van het riet, echter zorgt deze constructie wel voor meer stof in huis en een lagere isolatiewaarde. 

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Brandveiligheid

Met een rieten kap  gaat de zorg voor optimale brandveiligheid een nog grotere rol spelen in uw dagelijks leven. Riet is namelijk zeer kwetsbaar voor brand.

Voor eigenaren van riet gedekte woningen betekent dit dat brandmelders en brandblussers natuurlijk niet mogen ontbreken. Ook wordt het aanbevolen om een bliksemafleider op uw dak te plaatsen. 

Heeft u een kachel of haard in uw woning? Dan bent u zelfs verplicht om een vonkenvanger op uw schoorsteen te plaatsten en uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. 

De voordelen van een rieten kap:
•    Geeft een prachtige karakteristieke uitstraling;
•    Kan ook uitstekend op nieuwbouwwoningen worden toegepast en voldoet aan het bouwbesluit;
•    Kan hetzelfde wooncomfort bieden als andere vormen van dakbedekking.

De meeste voordelen van een rieten kap gaan alleen op voor de schroefdakconstructie. 

De nadelen van een rieten kap:
•    Heeft meer onderhoud nodig dan andere vormen van dakbedekking;
•    Riet is kwetsbaar voor brand;
•    Een rieten dak is duurder in aanschaf en onderhoud.

Tot slot vraagt een rieten kap natuurlijk om een passende rietverzekering. Niet alle woonverzekeraars werken met rietgedekte objecten. Bij Rietpolis zijn we gespecialiseerd in verzekeringen van woningen met een rieten dak.