De voor- en nadelen van kunstriet

De voor- en nadelen van kunstriet

Als specialist in het verzekeren van rieten daken vertellen wij u graag meer over kunstriet.

De ontwikkeling van kunstriet gaat steeds sneller en wordt inmiddels door een groeiend aantal fabrikanten en rietdekkers aangeboden. Toch is er nog veel onbekend over deze vorm van dakbedekking. Wat zijn de voor- en nadelen van kunstriet ten opzichte van natuurriet en welke soorten kunstriet worden er op dit moment aangeboden? Als specialist in het verzekeren van rieten daken vertellen wij u graag meer over kunstriet.

De karakteristieke uitstraling van een rieten kap brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Als natuurlijk product heeft riet meer onderhoud nodig dan andere moderne vormen van dakbedekking. Riet is onderhevig aan slijtage door wind en regen, waardoor vervanging van het gehele rieten dak na 25 tot 30 jaar nodig is. Bovendien is natuurriet zeer kwetsbaar bij brand. 

De ontwikkeling van kunstriet zou het beste van twee werelden kunnen combineren. De uitstraling van natuurriet met de voordelen van moderne dakbedekking. Dat klinkt natuurlijk als een interessante oplossing. Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan kunstriet, zoals de hoge kosten voor het aanbrengen. Bent u benieuwd of kunstriet past bij uw woonwensen en situatie? Wij hebben de voor- en nadelen van kunstriet voor u op een rij gezet. 

De voordelen van kunstriet ten opzichte van natuurriet:

 • Kunstriet heeft minder onderhoud nodig;
 • Kunstriet heeft een langere levensduur;
 • Kunstriet kan worden aangebracht op minder steile daken;
 • Kunstriet is veel minder kwetsbaar bij brand.

De nadelen van kunstriet ten opzichte van natuurriet:

 • Kunstriet verkleurt in de meeste gevallen niet, wat voor een kunstmatige uitstraling zorgt;
 • Kunstriet is gemiddeld 2,5 keer duurder dan natuurriet;
 • Kunstriet is door de gladde stengels kwetsbaar voor stormschade.

Wat is kunstriet?
Bestaande fabrikanten geven nog weinig informatie over hun productieprocessen, maar het valt deels te vergelijken met hetzelfde productieproces als voor kunststofrietjes en -buisjes. Met name materialen als PVC, cellulose maar ook echt riet worden verwerkt in de rietstengels voor kunstriet.

Dankzij het gebruik van de bovengenoemde materialen is kunstriet brandveiliger, nagenoeg onderhoudsarm en gaat naar verwachting langer mee dan natuurriet. 

Verschillende kunstriet fabrikanten
De kwaliteit, samenstelling en kosten van kunstriet kunnen echter sterk verschillen per fabrikant. Wij zetten de belangrijkste aanbieders op een rij.

FairRoof riet
Het kunstriet van FairRoof bestaat voor 85% uit gemalen natuurriet en 15% PVC, waardoor dit type kunstriet het meeste op natuurriet zou lijken. 
Volgens de fabrikant verkleurt dit riet dankzij de natuurlijke bestandsdelen wél, zonder het onderhoud en de slijtage. Deze bijna hybridevorm van riet is nog maar relatief kort op de markt. Het is dus nog onzeker hoe dit product zich op de lange termijn houdt. 

Novariet
Novariet heeft al vele jaren ervaring met kunstriet en vervaardigt de stengels volledig uit PVC. Over de jaren heen heeft Novariet zijn producten verbeterd, waardoor het kunstriet van Novariet een inmiddels goede imitatie is van natuurriet. 

Novariet is kunstriet dat bestaat uit polymeren. Iedere rietstengel wordt individueel gemaakt, waarbij de structuur en kleurverloop dusdanig wordt samengesteld dat Novariet dezelfde uitstraling moet creëren als natuurlijk riet.

Voordelen Novariet
Ten opzichte van natuurlijk riet biedt Novariet verscheidene voordelen. Wellicht het grootste voordeel is dat het polymeren materiaal niet brandbaar is. Daarnaast kent Novariet de volgende voordelen:

 • Het materiaal biedt geen voedingsbodem voor mos en algen
 • Vogels laten de stengels met rust
 • Novariet is weersbestendig
 • Er kunnen ook zonnepanelen geïntegreerd worden
 • Zeer lange levensduur. Novariet biedt tien jaar garantie
 • Optimale isolatie, wat u geld bespaart op uw energierekening
 • Een dak voorzien van Novariet gaat dus veel langer mee dan natuurlijk riet en is bovendien onderhoudsarm

Nadelen Novariet
Toch zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Allereerst vraagt het aanbrengen van Novariet op dakconstructies om extra expertise en kan daarom alleen worden aangebracht door gecertificeerde dakdekkers. Daardoor is uw keuze uit dakdekkers beperkt. Wel bent u er op deze manier van verzekerd dat het kunstriet wordt gelegd door een expert.

Een ander nadeel is dat Novariet qua uitstraling zeer dicht in de buurt komt van natuurlijk riet, maar het gebrek aan verwering en de geur van riet voorstanders van natuurlijk riet zullen missen.

Verder zijn de kosten voor het laten plaatsen van een Novariet dak sterk afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld de grootte van uw dak en welke afwerking gewenst is.

Wie meer wil weten over Novariet kan het Experience Center in Musselkanaal bezoeken of rechtstreeks contact opnemen.

Candurriet

Candur riet is vergelijkbaar met Novariet, echter bestaat Candur riet voor uit 90% PVC en 10% cellulose. Deze fabrikant werkt met twee verschillende rietkleuren, een lichtere en donkere variant. 

Patentriet
Patentriet is de allereerste vorm van kunstriet en in dit geval wordt er niet gewerkt met bossen, maar met een soort dakshingles met PVC-strips erop. Het aanbrengen wordt niet door rietdekkers maar door de fabrikant zelf uitgevoerd. 

Patentriet heeft zich al bewezen als een duurzame oplossing, maar lijkt het minste op natuurriet. Tegelijkertijd is dit de goedkoopste kunstriet variant. 

Uw kunstriet verzekeren
Voor zowel natuurriet als kunstriet kunt u een goede rietverzekering afsluiten. Bij Rietpolis denken wij graag mee over een passende rietverzekering voor uw woning met kunstrieten dak. Daarbij houden wij ook onder meer rekening met het lagere brandrisico van kunstriet. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van het verzekeren van een rieten dak, vraag dan een gratis rietconsult aan.

Offerte aanvragen Gratis rietconsult

Meer informatie over een rieten dak verzekering?

Wilt u meer informatie? Ga naar home en vindt meer informatie over een rieten dak verzekering.