Dekt uw rietverzekering zonnepanelen?

Dekt uw rietverzekering zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak kan namelijk complexer zijn en extra risico’s met zich meebrengen.

Overweegt u zonnepanelen op uw rieten kap te plaatsen? Dan kan het belangrijk zijn om vooraf bij uw rietverzekeraar te informeren over de mogelijkheden. Het plaatsen van zonnepanelen op een rieten dak kan namelijk complexer zijn en extra risico’s met zich meebrengen. 

Met zonnepanelen kunt u aanzienlijk besparen op uw energiekosten. Zeker met de huidige energiecrisis is het daarom niet verwonderlijk dat de Nederlandse daken zich snel met zonnecollectoren vullen. 

Doordat rieten daken over een unieke constructie beschikken, kan het plaatsen van zonnepanelen extra uitdagingen met zich meebrengen of moet er naar alternatieve oplossingen worden gekeken. 

Bij de zonnepaneleninstallatie horen naast de panelen, ook de omvormers, kabels, connectoren en bediening- en uitleesapparatuur. Deze installaties geven een extra risico op brand. Maar met aandacht voor de manier van aanleg en de gebruikte materialen kan het risico worden beperkt en kan de installatie in combinatie met de woonhuisverzekering worden meeverzekerd. 

Kunnen zonnepanelen op een rieten kap geplaatst worden?

Het goede nieuws is dat er ook voor eigenaren van rietgedekte woningen bijna altijd een oplossing is te vinden voor het plaatsen van zonnepanelen. 

U wilt natuurlijk maximaal rendement uit uw zonnepanelen halen, zonder dat dit ten koste gaat van uw rieten kap. Op dit moment worden er daarom een aantal methoden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen die daarop inspelen. 

Zonnepanelen op het riet plaatsen

Bij daken met dakpannen zien we vooral dat de zonnecollectoren met behulp van een metalen raamwerk hier bovenop worden aangebracht. 

Voor rieten daken zit hier een nadeel aan. Het riet dat onder de collectoren terechtkomt krijgt namelijk geen zonlicht meer, terwijl er wel vocht bij kan komen. Dit veroorzaakt schimmel en zelfs rotting, waardoor het rieten kap op deze plek ernstig wordt aangetast. 

Daarnaast kunnen door de panelen rietdekkers niet meer eenvoudig bij dit deel van uw rieten kap komen voor onderhoud en reparaties.  

Zonnepanelen tussen het riet plaatsen oftewel het in-dak-systeem

Met name bij nieuwe rieten daken maar ook bij bestaande is het mogelijk om zonnepanelen tussen het riet te plaatsen. Dit wordt ook wel het in-dak-systeem genoemd. Met deze methode dekken de zonnecollectoren geen riet. 

Heeft u een dak welke deels uit riet en deels uit dakpannen bestaat? Dan is het altijd aan te raden om zonnecollectoren op de dakpannen te plaatsen. Belangrijk is dat deze tenminste 10 centimeter van het riet vandaan liggen om mogelijk brandgevaar te voorkomen.

Zonnepanelen op bijgebouwen plaatsen

De beste optie voor het plaatsen van zonnepanelen wanneer u een rietgedekte woning heeft, is om deze op bijgebouwen te plaatsen met bijvoorbeeld een plat dak of met een andere vorm van dakbedekking. 

Denk aan garages, schuren of zelfs op een uitbouw met plat dak. Uiteraard is het wel belangrijk dat het betreffende bijgebouw het gewicht van de zonnepanelen kan dragen en de ligging ten opzichte van de zon gunstig genoeg is. Een zonnepanelenspecialist kan u hierin adviseren. 

Wat dekt uw rietverzekering bij zonnepanelen?

Hoewel de voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen, moet u rekening houden met de volgende punten wanneer u zonnepanelen rondom uw rietgedekte woning wilt verzekeren:

  • De zonnepaneleninstallatie moet zijn aangelegd door een erkend installatiebedrijf op het gebied van zonnepaneleninstallaties. 
  • De panelen en omvormers moeten zijn gemonteerd op onbrandbaar materiaal.
  • Bij brandbare materialen in de nabijheid van de panelen is een ventilatiespouw van minimaal 10 cm vereist.
  • Zonnepanelen op bijgebouwen (zonder riet) kunnen gewoon worden meegenomen in uw rietverzekering.
  • Wanneer uw zonnepanelen op isolatieplaten zijn gemonteerd, is het belangrijk dat deze van klasse onbrandbaar zijn. 
  • De zonnepanelen, connectoren en omvormer dienen allen van een Europees keurmerk te zijn voorzien (CE/ TUV). 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van het verzekeren en plaatsen van zonnepanelen op uw rieten kap? Contacteer dan altijd eerst uw rietverzekeraar! De specialisten van Rietpolis werken nauw samen met de Vakfederatie Rietdekkers en kunnen u daarom van deskundig advies voorzien.