Welk gevolg heeft klimaatverandering voor uw woning met rieten dak?

Welk gevolg heeft klimaatverandering voor uw woning met rieten dak?

Als gevolg van klimaatverandering krijgen we in Nederland steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Denk aan zware regenval, langdurige droogte, storm, en grillige winters. Hierdoor neemt de kans op bijvoorbeeld water- en stormschade aan uw woning met rieten kap aanzienlijk toe. 

In Nederland zijn we wel wat gewend als het gaat om onvoorspelbaar weer, maar in de afgelopen jaren kregen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Volgens het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) moeten we er in de toekomst rekening mee houden dat extreme weersomstandigheden zich vaker en in elk seizoen kunnen voordoen.

Extreem weer kan schade aan woningen veroorzaken, maar hoe zit dat met rietgedekte woningen? Is uw rieten kap extra kwetsbaar voor extreem weer? En welke maatregelen kunt u voor zover mogelijk zelf nemen om de schade door extreem weer te voorkomen?

Schade door extreem weer
De meest gemelde vorm van schade door extreem weer in Nederland is waterschade, gevolgd door stormschade. Ook schade door blikseminslag komt regelmatig voor. Daarnaast kent ieder seizoen zijn eigen risico’s. 

Een woning met rieten kap kan in sommige situaties extra kwetsbaar zijn voor dergelijke klimaat- en seizoensgebonden risico’s. Hieronder bespreken we de meest risicovolle situaties voor uw rietgedekte woning. 

Waterschade
In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met zware regenval. De daarbij gepaard gaande overlast en schade neemt daarbij toe. Hoewel er tegen grote overstromingen weinig valt te doen, kunt u met de optimale drainage er in ieder geval voor zorgen dat het regenwater zo snel mogelijk afgevoerd kan worden. 

Voorbeelden van goede drainage zijn onder meer:

  • Aanbrengen en onderhouden van dakgoten (indien aanwezig) 
  • Aanbrengen van drainagegoten met kiezelsteentjes rondom de woning
  • Mos en algen tijdig verwijderen van het riet

Om lekkage van uw rieten kap zoveel mogelijk te voorkomen, is het natuurlijk belangrijk om uw rieten dak in topconditie te houden. Ziet u kwetsbare of beschadigde plekken, verhelp dit dan zo snel mogelijk! 

Stormschade
Met name in het voorjaar en najaar neemt de kans op stormschade toe. Met een goed onderhouden rieten kap voorkomt u ook in dit geval veel ellende. Daarnaast is onderhoud van naburige bomen belangrijk, om zo de kans op stormschade te beperken. 

Wordt er gewaarschuwd voor storm? Haal dan losse voorwerpen om uw woning zoveel mogelijk weg of zet deze vast. 

Bliksemschade
Doordat rietgedekte woningen vaak in open gebied staan zijn deze doorgaans extra kwetsbaar voor blikseminslag. Het laten plaatsen van een goede bliksemafleider kan dan ook veel ellende voorkomen.

Langdurige droogte
Hoewel riet relatief goed bestand is tegen hitte, kan langdurige droogte daarentegen een serieus risico vormen. In de eerste plaats kan mos op uw dak uitdrogen en het onderliggende riet kapottrekken. Daarnaast is gedroogd riet extra kwetsbaar voor brand. Langdurige droogte gaat vaak samen met hittegolven, maar ook in de winter kan er sprake zijn van langdurige droogte en gepaard gaan met dezelfde brandrisico’s. 

Tijdens een periode van langdurige droogte kan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een stookalert afgeven, waarbij dringend wordt geadviseerd om BBQ’s, vuurkorven, houtkachels en haarden niet aan te zetten in de buurt van uw woning met rieten dak.

Wilt u in de winter toch veilig genieten van een knapperend haardvuur? Dan is een goede vonkenvanger op uw schoorsteen een belangrijk preventiemiddel. De vonkenvanger is daarom verplicht vanuit de verzekeraar.

Klimaatverandering en uw rietverzekering
Heeft u toch schade opgelopen aan uw rietgedekte woning? Dan biedt Rietpolis diverse dekkingen waarmee u de financiële schade in ieder geval kunt beperken. Bovendien volgen wij de ontwikkelingen rondom klimaatontwikkeling op de voet, zodat wij onze klanten de beste rietverzekering kunnen bieden.