Houd inbrekers uit uw riet gedekte woning

Houd inbrekers uit uw riet gedekte woning

Inbraakpreventie

Woningen met een rieten kap zijn doorgaans vrijstaand en vallen daardoor helaas eerder ten prooi aan inbrekers. Met name tijdens de vakantieperiode, maar ook op andere momenten in het jaar, is het daarom belangrijk om te weten wat u zelf kunt doen om de kans op een inbraak te verkleinen. Naast onze eigen inbraakpreventietips vertellen wij u alles over het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

De vele prachtige riet gedekte woningen die ons land rijk is trekken soms helaas ook de aandacht van criminelen. Behalve de materiële schade en gestolen goederen is de emotionele schade vaak minstens zo groot. Gelukkig kunt u zelf het nodige doen om een inbraak te voorkomen. Denk aan simpele oplossingen zoals een timer op uw lichtschakelaar, tot het plaatsen van het juiste hang- en sluitwerk. Wilt u echt zeker weten dat inbrekers uw woning overslaan? Dan is het raadzaam om uw met riet gedekte woning in aanmerking te laten komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Inbraakpreventietips

Optimale inbraakpreventie begint natuurlijk bij uw eigen gewoontes. Al gaat u maar voor vijf minuten de deur uit, sluit altijd alle deuren en ramen. Blijft u langer weg? Dan is het aan te raden om een timer op uw lichtschakelaar aan te sluiten. Zorg ook dat er altijd licht bij de voor- en achterdeur brand. Dieven staan nu eenmaal niet graag in de schijnwerpers.

Naast het aanpassen van uw eigen routines kunt u ook investeren in duurzamere oplossingen. Dankzij goed hang- en sluitwerk maakt u het inbrekers bijvoorbeeld een stuk moeilijker. Des te meer tijd een inbreker nodig heeft om uw met riet gedekte woning in te komen, des te sneller zij zullen afhaken. Gebruik alleen gecertificeerde sloten met bijvoorbeeld een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) logo, het liefst voorzien van drie sterren. Daarnaast kunt u ook dievenklauwen, knippen en kierstandhouders laten plaatsen op ramen en deuren.

Een andere mogelijkheid is het laten installeren van een alarmsysteem, al dan niet in combinatie met camera’s. Dit is wel een vrij kostbare oplossing, omdat een beveiligingssysteem regelmatig onderhouden moet worden. Camera’s hebben als voordeel dat ze eventuele daders in beeld kunnen brengen. Het nadeel van een duidelijk zichtbare camera is dat ze inbrekers juist het idee geven dat er bij u iets te halen valt. Ook moet u bij de plaatsing van camera’s rekening houden met de privacy van uw eventuele buren.

Veilig Wonen Politiekeurmerk certificaat

Wilt u echt zeker weten dat uw woning met rieten kap zo goed mogelijk beschermd is tegen inbrekers? Dan kunt u een Veilig Wonen Politiekeurmerk certificaat aanvragen. Hiervoor moet uw woning aan een aantal eisen voldoen, waaronder:

  • Beschikken over gecertificeerd hang- en sluitwerk (SKG)
  • Voor- en achterdeuren moeten te allen tijde goed verlicht zijn
  • U moet altijd goed kunnen zien wie er bij uw voordeur staat als er aangebeld wordt (nog voor u open doet)
  • Het certificaat vereist ook een brandmelder op elke verdieping van uw woning

Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient u een door de politie erkende expert langs te laten komen. Die controleert of uw riet gedekte woning voldoet aan de eisen en geeft u eventueel verbeteringstips. Na ontvangst is het keurmerk tien jaar geldig.

Inbraakpreventie en uw rietverzekering

Niets is zo belangrijk als u veilig voelen in uw eigen woning. Als rietverzekeraar juichen wij optimale inbraakpreventie natuurlijk van harte toe. Wilt u meer weten over onze polisvoorwaarden omtrent inbraakschade? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

offerte aanvragen gratis rietconsult