Isolatiewaarde rieten dak hoger dan gedacht

Isolatiewaarde rieten dak hoger dan gedacht

Bespaar energiekosten door een goede isolatie met uw rieten dak

Door de gestegen energieprijzen staat het isoleren van een woning bij veel mensen hoog op de agenda. Heeft u een rieten dak met een gesloten constructie? Dan is uw woning beter geïsoleerd dan eerder werd gedacht, zo blijkt uit recent onderzoek.
 

Mede door de oorlog in Oekraïne zijn de gasprijzen in 2022 flink opgelopen, waardoor steeds meer mensen nadenken over het verduurzamen van hun woning om zo de kosten te drukken.
Een van de onderdelen van een duurzame woning is een goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning zorgt er namelijk voor dat u minder energie verbruikt, doordat er minder warmte verloren gaat. Een bijkomend voordeel van goede isolatie is dat uw woning in de zomer koeler blijft, waardoor u bijvoorbeeld minder vaak een airco aan hoeft te zetten en zodoende ook in deze maanden op uw energiekosten bespaart.
 

Hogere isolatiewaarde riet

Hoe goed een woning is geïsoleerd wordt mede bepaald aan de hand van de RC-waarde. RC staat voor Resistance Construction en hoe hoger deze is, hoe beter de warmte in de woning wordt vastgehouden.
De RC- waarde verschilt per isolatiemaatregel, waarbij deze wordt uitgedrukt in m²K/W. De m²K/W is de isolatiewaarde van een deel van de constructie, zoals een muur of rieten dak.
De minimaal vereiste Rc-waarde van een dak is afhankelijk van de leeftijd van de woning. Voor een renovatie mag de minimale RC-waarde van een dak 2,0 m²K/W zijn, terwijl dat voor nieuwbouw minimaal 6,0 m²K/W dient te zijn. 

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Voordelen hogere isolatiewaarde rieten dak

Uit onderzoek van Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) eind juni 2022 komt naar voren dat bij een rietpakket van 30 centimeter dik de RC-waarde 4,2 m²K/W is. Daarmee is de isolatiewaarde van een rieten dak veel hoger dan de 1,5 m²K/W waar eerder mee werd gerekend. Ook ligt deze aanmerkelijk hoger dan de minimale RC-waarde die vereist is voor een gerenoveerde woning. De hogere RC-waarde van een rieten dak biedt verschillende voordelen. Allereerst kan uw woning met rieten dak door EnergiePrestatie-adviseurs van een hoger energielabel worden voorzien. Een hoger energielabel zorgt ervoor dat uw woning meer waard is. Verder voldoet nieuwbouw dat is voorzien van een rieten dak door de hogere RC-waarde eerder aan de eisen die voortvloeien uit de Nederlands Technische Afspraak (NTA 8800). Dit helpt om bouwprocessen te versnellen en bespaart u kosten voor andere isolerende maatregelen.
 

Isoleren rietgedekte woning

Gaat u aan de slag met het isoleren van uw rietgedekte woning? Dan biedt uw rieten dak met gesloten constructie dus al een hele goede bijdrage daaraan. 
U kunt uw rieten dak verder isoleren door isolerende dakpanelen aan te brengen. Bij deze isolatiemethode is het van belang dat de panelen over een damp remmende werking beschikken.
 

Isolatie rieten dak en uw rietverzekering

Door de hogere isolatiewaarde van een rieten dak is uw woning automatisch energiezuiniger geworden en daardoor de kans groter dat de woning in waarde is toegenomen. Hierdoor kan het voor u lonen om uw woning opnieuw te laten taxeren, wat weer van belang is voor uw rietverzekering. Onze specialisten helpen u graag verder.