Mos en alg vorming op uw rieten dak?

Mos en alg vorming op uw rieten dak?

Riet is een natuurlijk product en hoewel dit vele voordelen biedt, brengt het helaas ook nadelen met zich mee. Zo kan er op uw rieten dak alg of mos gaan groeien en tot onder meer vochtproblemen leiden. Gelukkig kunt u zelf het nodige doen om dit te voorkomen. Wij geven u een paar handige tips!

 

Hoewel ook andere dakbedekking niet geheel gevrijwaard is van groene aanslag is riet per definitie gevoeliger voor mos en alg vorming. Wanneer u mos en algen vrij spel geeft kan dit uiteindelijk het riet aanvreten en voor vochtproblemen zorgen, doordat uw dak niet goed meer kan luchten en vocht blijft zitten. Bovendien is zo’n groen tapijt aan mos ook niet echt een fraai gezicht.

Het is daarom belangrijk om het tegengaan van mos en alg vorming een vast onderdeel van uw onderhoudsroutine te maken. Op deze manier gaat uw rieten dak een stuk langer mee en bespaart u een hoop onnodige kosten!

Tips

Ligging

De wijze en snelheid waarmee mos en alg op uw rieten dak groeien is mede afhankelijk van de ligging van uw woning. Wanneer er bijvoorbeeld veel bomen rondom uw huis staan zal dit proces vele malen sneller verlopen. Een riet gedekte woning in een bosrijk gebied ziet er natuurlijk prachtig uit, maar is voor de levensduur van het rieten dak daarom niet ideaal.

Algenbestrijding

Om schade door mos en algen zoveel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk dat u er zo snel mogelijk bij bent. Voor alg kunt u een algenbestrijdingsmiddel toepassen. Het is wel aan te raden om u hierbij door een professional te laten adviseren.

Algenbestrijdingsmiddelen kunt u het beste (laten) gebruiken als er al alg aanwezig is op uw dak, aangezien deze producten een curatieve werking hebben. Als u dit op een schoon dak toepast, kan dit het riet weer teveel belasten. U kunt het proces daarom het beste uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Mos

Algen en mos zijn twee verschillende dingen, waarbij mos iets minder schadelijk is dan algen. Desondanks is het ook belangrijk om mos zo snel mogelijk van uw rieten dak te (laten) verwijderen.

In tegenstelling tot alg zijn er voor mos geen chemische bestrijdingsmiddelen waarmee u dit kunt verwijderen. Mos dient u daarom handmatig van uw dak te verwijderen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een heggenschaar gebruiken om het mos als het ware van het riet af te scheren. Een andere methode is om een drijfbord te gebruiken en het mos van het riet af te kloppen. Het is wel belangrijk dat u dit voorzichtig doet om te voorkomen dat u het riet beschadigd. Ook dit proces kunt u eventueel uitbesteden aan een professional.

Staan er tot slot rondom uw woning veel naaldbomen? Dan dient u deze naalden ook zo snel mogelijk van uw rieten dak te verwijderen, aangezien teveel naalden uw dak kunnen ‘verstoppen’.

Riet verzekering

Hoewel voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, kunt u plotselinge schade aan uw rieten dak nooit helemaal uitsluiten. Rietpolis is gespecialiseerd in het verzekeren van riet gedekte woningen en denkt graag met u mee over een passende woonverzekering.

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.