Nut en noodzaak van een riet woonverzekering

Nut en noodzaak van een riet woonverzekering

Waar moet u op letten?

Rietverzekering op maat

Wie overweegt om een rieten kap te laten plaatsen wordt vaak tegengehouden door vooroordelen rondom veiligheidsrisico’s, beperkte mogelijkheden tot verduurzaming en vooral hoge premies voor de opstal- en inboedelverzekering. In de markt merk je dat veel grote verzekeraars stoppen met het verzekeren van rieten daken. Dit is het gevolg van het verkeerd in kaart brengen van de risico’s. Een op maat gemaakte rietverzekering kan hierin de oplossing bieden.

Begin jaren negentig zag de toekomst voor de rieten kap er door het nieuwe bouwbesluit nog onzeker uit. Sindsdien is er echter ontzettend veel veranderd binnen de rietbranche. Deze beweging werd al in 1971 in gang gezet door de introductie van de schroefdakconstructie. Deze van binnenuit gesloten dakconstructie verbeterde onder meer de brandveiligheid van een rieten dak ten opzichte van de traditionele open dakconstructie. In combinatie met extra veiligheidsmaatregelen zoals vonkenvangers, voldoen rieten daken met een schroefdakconstructie vandaag de dag aan alle wettelijke bouw- en veiligheidseisen.

Daarnaast blijven rietdekkers dankzij opleidingen en cursussen vooroplopen. Dit komt niet alleen de levensduur en brandveiligheid van rieten daken ten goede, maar zorgt er ook voor dat de branche meegaat met de nieuwste ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de verduurzaming van riet gedekte woningen. De door het bouwbesluit vastgestelde isolatiewaarde van Rc=6 kan voor een riet gedekte woning met gemak worden behaald. Veel bewoners willen zonnepanelen plaatsen en hun woning van binnenuit optimaal isoleren. Er zijn tal van isolatiemogelijkheden, maar zonnepanelen in combinatie met riet kan verzekeringstechnisch uitdagend zijn. Door de unieke samenwerking tussen VLC & Partners en Vakfederatie Rietdekkers kunnen wij u goed adviseren over de mogelijkheden.

Angst voor hoge woonverzekeringspremies onterecht

Ondanks al deze ontwikkelingen heerst er nog altijd de angst voor onredelijk hoge verzekeringspremies op riet gedekte woningen. De praktijk laat vaak zien dat tijdens de aankoop van een riet gedekte woning betrokken financiële partijen zich direct als verzekeraar aanbieden. Gebrek aan de juiste expertise over riet zorgt echter niet altijd voor een toereikende dekking en kan zelfs leiden tot onterecht hoge premies voor de opstal- en inboedelverzekering.

Dit hoeft zeker niet het geval te zijn wanneer de woning door een gespecialiseerde rietverzekeraar wordt verzekerd. In tegenstelling tot een reguliere woonverzekeraar kan een rietverzekeraar dankzij zijn specialistische kennis en ervaring de juiste risico’s in kaart brengen. Een rietverzekeraar beschikt over technische expertise, is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de branche en kent de juiste herbouwwaarde toe aan een riet gedekt object.

Hierdoor kan bijvoorbeeld onderverzekering worden voorkomen en betalen eigenaren van riet gedekte woningen een eerlijke premie voor hun opstalverzekering met gunstige voorwaarden, speciaal afgestemd op rieten daken. Zaken als storm- en brandschade vallen uiteraard gewoon onder de dekking, evenals inbraak en een bijpassende inboedelverzekering.

Het advies luidt daarom om de overweging van een woonverzekering al zo vroeg mogelijk in het proces mee te nemen. Net zoals het aanbrengen van een rieten kap is het verzekeren van riet gedekte woningen namelijk echt vakwerk.

offerte aanvragen gratis rietconsult