Onderhoudskosten voor een rieten dak

Onderhoudskosten voor een rieten dak

Met regelmatig onderhoud bespaart u op onderhoudskosten

Om uw rieten dak in goede conditie te houden en daarmee de levensduur te verlengen, is regelmatig onderhoud nodig. Welke onderhoudswerkzaamheden heeft uw rieten dak nodig en met welke bijkomende onderhoudskosten kunt u rekening houden? Wij zochten het voor u uit. 

Naast de eenmalige kosten voor het laten plaatsen van een rieten kap moet u ook rekening houden met terugkerende onderhoudskosten. Als natuurlijk product is riet onderhevig aan slijtage door wind en regen. Dankzij goed onderhoud kunt u het slijtageproces aanzienlijk vertragen en verlengt u dus de levensduur van uw rieten kap. 

Regelmatig onderhoud van uw rieten dak heeft bovendien nog veel meer voordelen: 

  • Het voorkomt ongezonde verkleuring ;
  • Het voorkomt lekkageproblemen;
  • Het verkleint het risico op brand.

Het allerbelangrijkste voordeel van goed onderhoud, is dat uw rieten kap niet vroegtijdig vervangen hoeft te worden. Dit is namelijk een kostbare investering. 

Welk onderhoud heeft uw rieten kap nodig? 
Met name vocht kan veel invloed hebben op de conditie van het riet. Het is daarom belangrijk dat uw rietgedekte woning over goedwerkende drainage beschikt en regenwater snel wordt afgevoerd. Er kunnen problemen ontstaan op het moment dat vocht niet goed weg kan en te lang in het riet blijft zitten. Uiteindelijk komt het proces van rotting op gang en wordt het riet onherstelbaar aangetast. 

De onderhoudswerkzaamheden zijn er daarom vooral op gericht om de vochtafvoer van uw rieten dak te bevorderen en ervoor te zorgen dat het riet goed kan ademen. Concreet betekent dit dat de volgende werkzaamheden nodig zijn:

  • Verwijderen van mos en algen;
  • Eventuele dakgoten en afvoerpijpen schoonmaken en controleren op verstoppingen;
  • Zwakke plekken in het rietdek zo snel mogelijk repareren.

Naast het vertragen van slijtage van uw rieten kap is regelmatig onderhoud ook belangrijk voor een optimale brandveiligheid. Heeft u een kachel of openhaard in uw rietgedekte woning? Dan mogen de volgende onderhoudswerkzaamheden ook niet ontbreken:

  • Jaarlijks uw schoorsteen laten vegen;
  • Controleren of uw vonkenvanger nog goed vast zit;
  • Regelmatig controleren van brandmelders en brandblussers in uw woning.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Hoe vaak zijn onderhoudswerkzaamheden aan uw rieten dak nodig?

De frequentie waarmee uw rieten dak onderhoud nodig heeft hangt van meerdere factoren af. Zo speelt de ligging een belangrijke rol. Staan er veel bomen rondom uw rietgedekte woning? Dan zal er sneller mos- en algvorming op uw rieten dak ontstaan. Riet dat weinig direct zonlicht ontvangt zal ook minder snel drogen en eerder slijten. 

De vorm van uw rieten dak speelt eveneens een belangrijke rol in het slijtageproces. Des te steiler uw rieten dak, des te makkelijker regenwater kan worden afgevoerd. Ook onderbrekingen in het rietdek, door bijvoorbeeld een dakkapel of dakraam, kunnen voor kwetsbare plekken in het riet zorgen.  

Onderhoudskosten voor uw rieten dak

Het onderhoud van uw rieten kap vraagt altijd om maatwerk. Ieder dak is anders en daarom is het lastig om de onderhoudskosten in één prijskaartje samen te voegen. Toch is het mogelijk om een grove indicatie te geven per vierkante meter. 

Rietdekkers kunnen uw rieten dak behandelen om alg- en mosvorming te voorkomen. Dit kost u maximaal €2,- per vierkante meter. Voor kleinere reparaties werken de meeste rietdekkers met een gemiddeld uurloon van €52,50 (prijspeil 2021) exclusief btw.
 
Hoewel de onderhoudsfrequentie en totale onderhoudskosten dus sterk verschillen per rietgedekte woning, is het aan te raden om ieder jaar ongeveer €1,50 per vierkante meter te reserveren voor onderhoudskosten. 

Kosten voor uw rietverzekering

Naast onderhoudskosten betaalt u natuurlijk ook premie voor uw rietverzekering. Bent u benieuwd hoeveel u hiervoor kwijt bent? Bij Rietpolis bieden wij u de beste voorwaarden tegen de scherpste premie. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor uw rietverzekering.