Open haard

Openhaard in uw woning?

Overweegt u een open haard in uw woning met rieten dak?

Overweegt u een open haard in uw woning met rieten dak? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Een rieten dak is minder brandbaar dan vaak wordt gedacht. Als u al een schoorsteen of rookkanaal heeft met een geschikte diameter, kan deze gewoon worden gebruikt bij de bouw van de open haard.

Wel is het raadzaam om een vonkenvanger te gebruiken in combinatie met een regenkap. Bij uw rietdekker kunt u informeren waar u een geschikte vonkenvanger kunt krijgen. Een vonkenvanger is een roestvrijstaal stuk gaas bij de uitmonding van de schoorsteen.Er zijn door de Stichting Nationaal Centrum voor Preventie, een instituut van de verzekeraars in Nederland, richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen geven aan waar een vonkenvanger aan moet voldoen. (Bron: Riet.com)

Heeft uw huis nog geen rookkanaal? Dan kunt u deze aan laten leggen. Laat u dan goed informeren over de vereiste afmetingen.

Schoorsteenvegen

Bij een openhaard moet u regelmatig uw schoorsteen laten vegen. De schoorsteen van een rieten dak wordt meestal door de rietdekker geveegd. Doet uw rietdekker dit niet? Dan kunt u een erkende schoorsteenveger bellen die ervaring heeft met het vegen van schoorstenen op rieten daken.