Regulier onderhoud verlengt de levensduur van uw woning met rieten dak

Regulier onderhoud verlengt de levensduur van uw woning met rieten dak

De belangrijkste onderhoudstips

Het plaatsen of vervangen van een rieten kap kan een kostbare aangelegenheid zijn. Daarom is het belangrijk om uw dak goed te onderhouden, zodat u de levensduur hiervan aanzienlijk verlengt. Met deze tips houdt u uw rieten kap in topconditie en de schade door weersomstandigheden beperkt. 

Een rieten kap geeft uw woning een prachtig karakteristieke uitstraling, maar is ook een natuurlijk en daardoor relatief kwetsbaar product. Om volop te kunnen blijven genieten van uw rieten kap en de levensduur daarvan te verlengen is goed onderhoud daarom onmisbaar. Gelukkig kunt u veel zelf doen of laten doen om uw rieten dak  in topconditie krijgen en te houden. 

Hoe lang gaat een rieten kap mee?

Dit is een vraag die menig rietdekker regelmatig krijgt te horen. Het antwoord luidt: Dat heeft u deels zelf in eigen handen. 

De vakfederatie Rietdekkers gaat ervan uit dat een vakkundig aangebracht rieten dak minstens 25 jaar mee moet kunnen. Echter, dankzij goed onderhoud kan de levensduur oplopen tot 40 jaar of langer. 

Belangrijkste onderhoudstips

Elke woningeigenaar heeft te maken met regulier onderhoud. Denk aan het schilderen van houten kozijnen, het leeghalen van dakgoten en repareren van kleine defecten. 

In tegenstelling tot woningen met bijvoorbeeld dakpannen vraagt een rieten kap om extra zorg. Met name weerselementen, zoals regen en storm hebben na verloop van tijd hun impact op het riet. Door frequent de volgende onderhoudsklussen uit te voeren beperkt u desondanks de mogelijke schade hiervan.

Mos en algen tijdig verwijderen

Met name in een omgeving waar veel bomen staan, is mos- en algvorming onvermijdelijk. Dit zorgt niet alleen voor  verkleuringen van het riet, maar kan op lange termijn ook voor vochtproblemen zorgen. Bij een te dikke laag mos is het raadzaam om deze door een rietdekker te laten verwijderen, om zo mogelijke schade aan het riet te voorkomen.

Regelmatig uw rieten kap controleren op kale plekken

Vogels maken dankbaar gebruik van uw rieten kap, door kleine rietstengels eruit te halen om te gebruiken voor het maken van een nest. Op den duur kan dit voor kale en kwetsbare plekken in het riet zorgen. Vooral het riet rond de nok is hier kwetsbaar voor. Ziet u zo’n kale plek? Laat dit dan zo snel mogelijk repareren door een rietdekker.

Ook wind en storm kunnen het riet op dezelfde wijze beschadigen en voor kale plekken zorgen. Om eventuele stormschade van uw rietenkap en woning verder te beperken is het daarbij belangrijk dat er geen bomen te dicht op uw huis staan. 

Dakgoten en drainage 

Zorg ervoor dat uw hemelwaterafvoer optimaal is. Haal daarnaast ook dakgoten tijdig leeg of zorg voor goede drainagegoten rondom uw woning. 

Wacht niet te lang met renoveren

Met name voor rieten daken op leeftijd ontkomt u er niet aan dat er soms meer nodig is dan simpel onderhoud. Toch is complete vervanging van uw rieten kap lang niet altijd nodig en volstaat een (grondige) renovatie. 

Wacht echter niet te lang met het contacteren van een rietdekker. Deze kan op basis van zijn kennis en ervaring goed inschatten in hoeverre de levensduur van uw rieten kap met een renovatie verlengd kan worden.

Zorg voor optimale brandveiligheid

Helaas gaan er in Nederland jaarlijks een flink aantal rieten daken in rook op. Door de juiste brandveiligheidsmaatregelen te treffen kunt u het risico op brand significant terugdringen. Enkele voorbeelden van belangrijke brandpreventiemaatregelen zijn:

•    Plaatsen van een bliksemafleider;
•    Indien u een schoorsteen heeft, plaatsen van een vonkenvanger;
•    Jaarlijks uw schoorsteen laten vegen;
•    Veilig stoken met uw kachel of haard;
•    Aanwezigheid van een brandblusser en aanbrengen van voldoende brandmelders.

Uw rieten kap goed verzekerd

Ondanks goed en regulier onderhoud kunnen er zich altijd calamiteiten voordoen, waardoor uw rieten dak alsnog schade oploopt. Dankzij een rietverzekering blijft de financiële schade in dat geval beperkt. 

offerte aanvragen gratis rietconsult