Rieten dak en brandveiligheid

Rieten dak en brandveiligheid

Een rieten dak biedt vele voordelen en kan een huis die geliefde landelijke uitstraling geven. Waar veel woningeigenaren echter onzeker over zijn is de brandveiligheid van een rieten dak. Riet vat immers sneller vlam dan een dakpan. Gelukkig kunt u het risico op brand en schade van uw rieten dak enorm terugbrengen met deze handige preventietips.

In veel gevallen is het onterecht wanneer mensen vanwege brandveiligheid besluiten om toch niet voor een rieten dak kiezen. Er is tegenwoordig namelijk veel mogelijk op het gebied van brandpreventieve maatregelen.

Dat begint al bij de constructie, maar ook door regelmatig onderhoud kunnen de risico’s enorm worden beperkt. Wij geven u daarom een aantal handige tips en praktijkvoorbeelden om uw rieten dak te beschermen.

Constructie en materiaal

De eerste preventie tip begint direct wanneer u kiest voor het plaatsen van een rieten dak. Binnen de branche hebben er namelijk in de afgelopen jaren de nodigde ontwikkelingen plaatsgevonden, waarbij brandveiligheid een hoge prioriteit had.

Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamd ‘schroefdak’. Bij deze constructiemethode worden er eerst dichte platen op het dak aangebracht om vervolgens het riet erop te bevestigen. In tegenstelling tot de traditionele werkwijze, waarbij riet op rietlatten wordt vastgemaakt, is er nu geen open ruimte meer onder het riet. Bij eventuele brand kan het vuur zich daardoor veel minder snel onder het riet verspreiden. Een schroefdak is wel duurder dan de conventionele methode.

Een andere preventiemaatregel is het laten aanbrengen van een brandvertragende coating op het riet. Hiermee wordt uw rieten dak vooral beschermd tegen brandgevaar van buitenaf. Het nadeel van deze coating is wel dat het niet altijd even goed is voor de kwaliteit van het riet. Bovendien heeft de coating bij brand die in het huis begint geen effect. Ook dient deze coating om de circa vijf jaar opnieuw aangebracht te worden.

Wat is een vonkenvanger?

Een vonkenvanger is een extra kap gemaakt van roestvrij staal gaas die over uw schoorsteen wordt geplaatst. Het gaas is klein genoeg om de vonken die mogelijk uit de schoorsteen kunnen komen tegen te houden. Hierdoor kunnen de vonken niet per ongeluk op uw riet terecht komen (met alle gevolgen van dien). Wel zijn de openingen van het gaas groot genoeg om de rook voldoende door te kunnen laten.

Een goede roestvrijstalen vonkenvanger moet dus bestand zijn tegen weer en wind. Vaak kunt u kiezen uit meerdere designs en de prijzen van een nieuwe vonkenvanger variëren tussen de €100,- tot €300,-. Wij raden u aan om de vonkenvanger te laten plaatsen door een specialist. Het is immers belangrijk dat de vonkenvanger goed wordt vastgezet, zodat deze bij een storm niet zomaar los kan komen. In principe gaat een goede vonkenvanger natuurlijk heel lang mee en heeft u hier geen omkijken naar. Ziet u echter toch roestvorming ontstaan of dat de vonkenvanger na een storm niet goed vastzit, dan is het zaak dat u direct actie onderneemt.

Onderhoud en preventie

Indien u een reeds bestaand rieten dak heeft zijn er natuurlijk nog tal van andere preventieve maatregelen die u kunt nemen om de kans op brandgevaar aanzienlijk te verkleinen. Dit begint bij periodiek onderhoudt van uw rieten dak.

Woont u bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving of staan er veel bomen rondom uw huis? Dan is het belangrijk om mos- en algenvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Ook kunnen er door regen en wind zwakke plekken in uw rieten dak ontstaan. Door uw dak regelmatig schoon te (laten) maken en na te lopen op zwakke plekken maakt u deze minder kwetsbaar voor brand.

Andere preventietips zijn de aanwezigheid van onder meer een brandblusser/brandslangen of zelfs een sprinklersysteem. En heeft u openhaard in huis? Zorg er dan voor dat deze optimaal onderhouden wordt, evenals de schoorsteen, en denk er ook aan om een vonkenvanger te plaatsen. Bij een brand die is ontstaan door een slecht onderhouden schoorsteen kan dit namelijk uw dekking en daarmee uitkering negatief beïnvloeden. Lees meer over onderhoud en preventie.

Rieten dak verzekering

Hoewel voorkomen natuurlijk altijd beter is dan genezen, is het belangrijk om uw rieten dak goed te verzekeren voor het geval er toch een keer brand uitbreekt.

Als specialist in verzekeringen van riet gedekte woningen kunnen wij elke verzekering aanpassen op uw specifieke situatie. Uiteraard denken wij ook graag met u mee als het gaat om brandveiligheid. Vraag daarom direct een vrijblijvende offerte aan via onze website.

Offerte aanvraag