Uw rieten dak tegen weer en wind beschermen

Uw rieten dak tegen weer en wind beschermen

Wie in Nederland woont weet dat niets zo veranderlijk kan zijn als het weer. Voor ieder huis geldt daarom dat het belangrijks is om deze te beschermen tegen alle soorten weertypes. Aangezien het onderhoud van een rieten dak speciale aandacht vereist, is het van belang om te weten hoe u schade door storm, regen of droogte zoveel mogelijk kunt voorkomen. Wij geven u hiervoor een aantal praktische tips.


In Nederland kunt u van alles verwachten wat betreft het weer. Daarbij is inmiddels wel duidelijk geworden dat we de komende jaren met steeds extremere weersomstandigheden te maken gaan krijgen. Van lange droogte perioden tot uitzonderlijke hoeveelheden regen.

Huizen met dakpannen zijn weliswaar ook kwetsbaar voor deze weerselementen, maar omdat riet anders werkt en reageert besteden wij hier graag extra aandacht aan.

Uw rieten dak en regen
Optimaal hemelwaterafvoer is onmisbaar bij huizen en gebouwen. Normaal gesproken wordt dit opgelost door het aanbrengen van dakgoten die zijn voorzien van afvoerpijpen, om ervoor te zorgen dat het water in de grond verdwijnt.

Indien uw dak volledig uit riet bestaat is het aanbrengen van dakgoten echter niet altijd mogelijk, maar ook niet altijd nodig. Het grote voordeel van een rieten dak is namelijk dat regenwater geleidelijk naar beneden stroomt. Desondanks is het natuurlijk wel belangrijk dat u andere maatregelen treft om te voorkomen dat de grond rondom uw huis vol stroomt met water.

De oplossing hiervoor is het aanbrengen van goede drainagepunten in de grond rondom het huis. Het aanleggen van een grindstrook is bijvoorbeeld een veelgebruikte manier, vaak in combinatie met een spatstrook tegen de muren. Ook kunt u natuurlijk goten rondom het huis aanleggen die zijn aangesloten op de riolering.

Tot slot is regulier onderhoud van uw rieten dak belangrijk om problemen met regenwater tegen te gaan. Mos houdt water vast en bij teveel mos vorming kan dit voor vochtproblemen binnenshuis veroorzaken. Verwijder daarom tijdig het mos van uw rieten dak.

Uw rieten dak en wind/storm
Het beschermen van uw rieten dak tegen de wind begint al direct bij de constructie. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat het riet stevig tegen elkaar aan zit. Zodra de wind hier namelijk wel vat op krijgt bestaat het risico op schade.

Ook is regulier onderhoud hierin van groot belang. Controleer uw rieten dak geregeld op open plekken of beschadigingen die zijn ontstaan doordat bijvoorbeeld vogels stukken riet uit het dak hebben getrokken. Vooral rietsprieten rond de nok zijn erg in trek bij vogels. Treft u dergelijke schade aan? Repareer dit dan zo snel mogelijk!

Kans op brand door bliksem en droogte
In een ander artikel bespreken we hoe u de brandveiligheid van uw rieten dak kunt verbeteren. Brand kan namelijk ook ontstaan door bliksem of door de combinatie van langdurige droogte en wind.

Het laten plaatsen van een bliksemafleider is de beste manier om het risico op brand door blikseminslag te voorkomen. Vooral wanneer uw woning in een open gebied staat is dit sterk aan te raden.

Een ander risico is droogte. Tijdens de warme en droge maanden van het jaar neemt de kans op natuurbranden toe en betekent dit dat u extra voorzichtig moet zijn met een rieten dak. De beste tip is om in deze periode geen openhaard of houtkachel aan te steken. Ook dient u extra voorzichtig te zijn met het gebruik van open vuur rondom uw huis. Denkt u bijvoorbeeld aan de barbecue of vuurkorf.

Uw rieten dak verzekeren

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar helaas zijn niet alle risico’s uit te sluiten.

Loopt uw rieten dak toch schade op door storm, water of brand? Voorkom dan dat u ook nog grote financiële schade oploopt door een goede riet verzekering af te sluiten die het beste past bij uw situatie. Bekijk onze website voor meer informatie of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.