Uw woning met rieten dak isoleren

Uw woning met rieten dak isoleren

De voordelen van goede dakisolatie

Het isoleren van uw woning met rieten dak verbetert uw wooncomfort en energiebesparing. Welke voordelen levert dit op voor uw riet gedekte woning en welke isolatiemethode past het beste bij uw rietendakconstructie? 

Voor het creëren van een aangenaam binnenklimaat is goede dakisolatie onmisbaar. In de winter houdt u de warmte gemakkelijker binnen en in de zomer de hitte langer buiten. Bovendien kan het helpen om uw stookkosten aanzienlijk te verlagen. Als onderdeel van het verduurzamen van woningen investeren woningeigenaren daarom steeds vaker in dakisolatie. 

Maar hoe zit dat als uw woning een rieten dak heeft? Ook in dat geval zijn er genoeg mogelijkheden om uw dak te isoleren en profiteert u van alle genoemde voordelen. Uiteraard vraagt een rietenkapconstructie wel om een andere isolatiemethode dan daken met pannen of bitumen. 

De beste isolatiemethode voor uw rieten dak

Welke isolatiemethode het beste toegepast kan worden hangt af van het type dakconstructie. Er zijn grofweg twee rietendakconstructies: de traditionele of open constructie en de schroefdakconstructie. Hieronder behandelen wij beide constructies en bijbehorende isolatiemogelijkheden. 

Traditioneel rieten dak isoleren

Traditionele rieten daken zijn prachtige karakteristieke constructies om te zien, maar helaas heeft de wind bij gebrek aan dakisolatie binnenshuis vrij spel. Het isoleren van een traditionele rietendakconstructie vergt daarom meer werk, maar levert ook relatief veel winst op. 

De eerste stap (indien dit nog niet is gedaan) is het tochtdicht maken van het dak. Vervolgens wordt er multifoil of een meerlaagse isolatiefolie aangebracht. Het belangrijkste is dat deze folie over een damp remmende werking beschikt. Hierdoor kunnen geen vochtproblemen tussen de isolatie en het riet ontstaan. 

Ook moet tussen het riet en de rietlatten een kleine spouwruimte gecreëerd worden, zodat de rietdekker genoeg werkruimte onder de latten behoudt. Aan de binnenkant kan het isolatiefolie vervolgens worden weggewerkt met gipsplaten. 

Schroefdakconstructie isoleren

De schroefdakconstructie is in de basis al een gesloten constructie. Desondanks kunt u ook in dit geval met dakisolatie nog veel winnen. Zo worden er aan de binnenkant isolerende dakpanelen aangebracht.Ook bij deze isolatiemethode is het belangrijk dat de panelen over een damp remmende werking beschikken, of dat er een extra damp remmende folie wordt aangebracht. Deze isolatiemethode is doorgaans sneller aan te brengen en daardoor goedkoper.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Kosten voor dakisolatie rieten kap

De kosten voor het isoleren van een rieten kap kunnen sterk uiteenlopen en hangen van meerdere factoren af, zoals:

•    Type rietendakconstructie;
•    Totale oppervlakte van het dak;
•    Bereikbaarheid van het dak;
•    Wensen omtrent de afwerking.

Wij raden u aan om bij meerdere rietdekkers of gespecialiseerde isolatiebedrijven offertes aan te vragen, zodat u deze eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. Daarbij raden wij u aan om alleen met deskundige en gecertificeerde rietdekkers in zee te gaan of isolatiebedrijven met verstand van rietendakconstructies.

Optioneel kunt u ook bij uw gemeente informeren of er mogelijkheden zijn voor het aanvragen van subsidie voor de isolatie van uw riet gedekte woning.

Dakisolatie en uw rietverzekering

U kunt met ons overleggen of het nodig is om uw woning te laten her-taxeren, aangezien grote verduurzamingsprojecten van invloed kunnen zijn op de actuele waarde van uw riet gedekte woning Hier vindt u meer informatie over een rietverzekering. 

Wilt u liever direct met onze experts schakelen? Ons Rietpolisteam is te bereiken via: (073) 692 47 39 of rietpolis@vlc-partners.nl