Verkleuring van uw rieten dak

Verkleuring van uw rieten dak

Kan dit voorkomen worden?

Nieuw gedekt riet is meestal egaal van kleur, maar na verloop van tijd verkleurt het door blootstelling aan de zon, weer en wind. Dit is een natuurlijk proces en niets om u zorgen over te maken. Toch ontstaat vaak de vraag of verkleuring van het riet écht niet voorkomen kan worden en in welke gevallen verkleuring wél een probleem kan vormen.

Heeft uw woning met rieten dak een nieuwe laag riet gekregen? Dan is de kans groot dat dit nieuwe riet al na twee jaar verkleurt. Dit is simpelweg niet te voorkomen. De verkleuring van het riet treedt op als gevolg van zon, wind en regen. Afhankelijk van de ligging van uw riet gedekte woning zal de meest zonnige zijde sneller verkleuren, terwijl de schaduwkant van uw rieten kap weer gevoeliger is voor de vorming van mos.

Wanneer u voor een rennovatie nieuw riet laat aanbrengen op een laag oud riet, kan er tevens een zogenoemd dambordpatroon ontstaan. U heeft dan tijdelijk te maken met kleurverschillen tussen de oude en nieuwe laag riet. Deze kleurverschillen lossen na enkele jaren vanzelf op. 

Heeft de verkleuring van riet ook voordelen?
Zoals eerder genoemd zorgt de natuurlijke verkleuring van riet voor het oplossen van kleurverschillen tussen nieuw en oud riet. Bij een normale verkleuring krijgt uw rieten kap uiteindelijk een grijze gloed. Veel woningeigenaren kunnen deze authentieke kleur juist waarderen, omdat nieuw riet op met name historische panden soms voor een kunstmatige uitstraling zorgt. 

Voor kleine reparaties waarbij de rietdekker enkele bossen riet moet bijsteken, kan er rekening worden gehouden met de huidige kleur van uw rieten dak. 

Wanneer is verkleuring wel een probleem?
In de meeste gevallen hoeft u zich dus geen zorgen te maken over verkleurd riet. Toch zijn er enkele gevallen waarbij verkleuring van riet op onderliggende problemen kan wijzen. 

Blijven bijvoorbeeld grote kleurverschillen na enkele jaren nog steeds zichtbaar? Dan heeft dat mogelijk te maken met de kwaliteit van het riet. Gezond riet moet na verloop van tijd toch een enigszins egale verkleuring vertonen. Bossen of plukken riet van slechte kwaliteit zullen echter groen of zelfs bijna zwart uitslaan. Dit kan wijzen op verbroeid of verspocht riet. 

Met name vocht en schimmels zijn de belangrijkste veroorzakers van slecht riet. Vochtproblemen kunnen ontstaan door te veel mosvorming. Hierdoor kan het riet onvoldoende ademen en blijft het vocht vastzitten. Schimmels hebben hierdoor vrij spel en de kwaliteit van het riet wordt in rap tempo aangetast. 

Heeft u het vermoeden dat er sprake is van verbroeid of verspocht riet in uw rieten kap? Vraag dan een gecertificeerde rietdekker om de situatie vakkundig te beoordelen. De rietdekker zal het aangetaste riet vervangen, aangezien hier nooit overheen gedekt mag worden.  

Zelf een gezonde verkleuring ondersteunen
Hoewel u verkleuring niet kunt voorkomen, kunt u wel bijdragen aan een gezonde egale verkleuring van uw rieten dak. Regulier onderhoud is hierin van groot belang. 

Controleer uw rieten kap bijvoorbeeld regelmatig op zwakke plekken of zorgelijke verkleuringen. Ziet u een dikke laag mos of alg ontstaan? Schakel dan een rietdekker in om dit vakkundig te laten verwijderen. In de meeste gevallen zal de rietdekker het riet opscheren, zodat uw rieten kap er weer schoon en gezond bij ligt. 

Op de natuurlijke verkleuring van uw rieten dak heeft regulier onderhoud geen verdere invloed. Gelukkig heeft u wel veel invloed op uw rietverzekering. Zoekt u de beste voorwaarden en dekkingen voor uw rietgedekte woning, tegen de scherpste premie? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan bij Rietpolis. 

offerte aanvragen gratis rietconsult