Waarom schoorsteenvegen belangrijk is

Waarom schoorsteenvegen belangrijk is

Meer tips over veilig stoken bij een rieten dak

Nu de dagen weer korter worden neemt het verlangen naar een knapperend haardvuur toe. Om optimaal van uw openhaard of houtkachel in uw rietgedekte woning te kunnen genieten, is het belangrijk dat u op een verantwoorde wijze stookt. Om de kans op een schoorsteenbrand zo klein mogelijk te houden speelt het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen hierbij een belangrijke rol. 

Aan het sfeervolle karakter van een haardvuur zijn helaas ook risico’s verbonden. De combinatie van open vuur in een woning met rieten kap kan immers een kwetsbare combinatie zijn. Dankzij het treffen van de juiste brandveiligheidsmaatregelen hoeft u zich echter weinig zorgen te maken. 

Veilig stoken 

Om het risico op brand te minimaliseren is naast de aanwezigheid van een vonkenvanger uiteraard veilig stoken van  uw openhaard of houtkachel van groot belang. Veilig stoken omvat meerdere zaken, zoals;

• Handelen met verstand; Blijf altijd in de buurt wanneer u de openhaard of houtkachel laat branden, zorg dat er geen brandbare objecten in de buurt staan van de kachel, zoals kamerplanten of gordijnen. Houd kleine kinderen en huisdieren op veilige afstand. 

• Let op het weer; Stook niet wanneer het mistig of volledig windstil is, omdat de rook dan niet goed weg kan. 

• Zorg dat het juiste blusmateriaal binnen handbereik is; Bij voorkeur een emmer zand en natuurlijk een brandblusser.

• Gebruik de juiste middelen en methode om te stoken; Het beste is om gedroogd en onbewerkt hout te gebruiken. Gebruik niet teveel hout in één keer en gebruik nooit vloeibare middelen. 

• Voorkom vervuiling van uw schoorsteen/rookkanaal: Laat uw schoorsteen jaarlijks vegen door een erkende schoorsteenveger. 

Vooral het laatstgenoemde onderdeel is van groot belang voor uw brandveiligheid. Het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen kan namelijk heel veel ellende voorkomen én is voor uw rietverzekering zelfs verplicht. Wij leggen graag uit waarom.

Waarom jaarlijks uw schoorsteen laten vegen?

Tijdens het stoken kunnen er roetdeeltjes achterblijven aan de binnenkant van de schoorsteen of het rookkanaal. Wanneer de laag met roet te dik wordt kan er uiteindelijk creosoot ontstaan. Dit is een teerachtige en zeer brandbare substantie welke uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand. 

Naast brandgevaar is stoken met een vervuilde schoorsteen ook schadelijk voor uw eigen gezondheid en het milieu. Door uw schoorsteen één keer per jaar te laten vegen, beperkt u de vervuiling van uw schoorsteen en voorkomt u zodoende schadelijke of zelfs gevaarlijke situaties. 

Een erkende schoorsteenveger voor uw rietgedekte woning

Net als rietdekken is ook schoorsteenvegen een echt ambacht, waarvoor de juiste kennis en materialen nodig zijn. Wij raden u ten alle tijde af om zelf uw schoorsteen te vegen en alleen gebruik te maken van schoorsteenvegers die zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Zij beschikken over de juiste kennis op het gebied van techniek en veiligheid. 

Het beste moment om uw schoorsteen te laten vegen is tijdens de zomermaanden, zodat uw schoorsteen op tijd schoon is wanneer de herfst aanbreekt. 

Schoorsteenvegen verplicht voor uw rietverzekering

De voordelen van jaarlijks uw schoorsteen laten vegen voor de brandveiligheid zijn dermate groot dat dit zelfs verplicht gesteld wordt voor uw rietverzekering. Mits uw woning met rieten kap over een hout gestookte openhaard of houtkachel beschikt natuurlijk. Rietpolis denkt graag met u mee op het gebied van brandveiligheid en uw woning met rieten dak. 

Vraag een offerte aan