Waarom wordt het verzekeren van een traditioneel rieten dak steeds moeilijker?

Waarom wordt het verzekeren van een traditioneel rieten dak steeds moeilijker?

veel verzekeraars stoppen

Vraag een offerte aan

Steeds meer verzekeraars stoppen met het verzekeren van woningen met een traditionele rieten kap. Ondertussen zijn er voor eigenaren van een woning met schroefdak voldoende mogelijkheden. Hoe is dit verschil ontstaan en welke mogelijkheden zijn er nog wél wanneer uw woning een open rieten dakconstructie heeft? 

Riet als dakbedekking is al eeuwenoud en de traditionele rieten dakconstructie, of open constructie, was lange tijd de voornaamste methode om het dak op te bouwen. Hoewel deze constructiemethode vrij degelijk is, sluit de techniek niet meer aan op het hedendaagse bouwbesluit. Dit betreft niet alleen het wooncomfort, maar ook veiligheidsrisico’s. 

Met name vanwege dat laatste aspect stoppen steeds meer verzekeringsmaatschappijen met het verzekeren van objecten die een traditionele rieten dakconstructie hebben. Woningeigenaren met een moderner schroefdak ondervinden daarentegen weinig tot geen problemen met het afsluiten van een rietverzekering. 

In dit artikel gaan we in op beide constructievormen en waarom het verzekeren van een traditioneel rieten dak steeds vaker een uitdaging wordt.
 

De open rieten dakconstructie

Zoals eerder genoemd is de traditionele rieten dakconstructie, ook wel de open constructie genoemd, de oudste methode. 

Bij een traditionele rieten kap wordt het riet gebonden op een raamwerk van rietlatten, welke zijn bevestigd op grote dragende balken. Door deze constructiemethode blijft het riet van binnenuit soms zichtbaar of is er sprake van een spouwruimte tussen het riet en de onderliggende constructie. De traditionele rieten kap is veelal terug te vinden op historische en monumentale panden en boerderijen. 

Naast de karakteristieke uitstraling van binnenuit is er bij de open rieten dakconstructie dankzij optimale ventilatie minder kans op vochtproblemen. Tegelijkertijd creëert dit voordeel ook een groot nadeel. Een woningbrand kan namelijk in zeer korte tijd escaleren, met totaalverlies tot gevolg. Ook voldoen de meeste open dakconstructies niet aan de huidige isolatienormen en is er eerder stof binnenshuis.

Belangrijkste nadelen van een traditionele rieten kap:

  • Zeer beperkte brandveiligheid;
  • Lage isolatiewaarde;
  • Veel stof binnenshuis.

De gesloten rieten dakconstructie

Bij een schroefdak, oftewel gesloten constructiemethode, wordt het riet op speciale platen vastgeschroefd en is hierdoor niet zichtbaar vanuit de woning. In tegenstelling tot een traditionele rieten kap wordt er tussen het riet en de onderconstructie geen spouwruimte gecreëerd. De rietlaag en ondergrond vormen dus één geheel. Deze constructie zorgt niet alleen voor een tochtdichte afwerking, maar bevordert ook de brandveiligheid. Bij gebrek aan zuurstof onder de rieten kap zal een brand minder snel escaleren

Het schroefdak werd vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw geïntroduceerd als antwoord op de gebrekkige brandveiligheid van het traditionele rieten dak. Sindsdien werken steeds meer rietdekkers met deze constructiemethode en worden nieuwbouwwoningen altijd van een schroefdak voorzien. 

Belangrijkste voordelen van het schroefdak:

  • Uitstekende brandveiligheid;
  • Voldoet aan de huidige isolatienormen;
  • Dankzij de afwerking komt er geen stof binnenshuis;
  • Zowel rietdekkers als verzekeraars zijn enthousiast over het schroefdak.

Toch valt er ook een klein nadeel te benoemen aan het schroefdak. Juist vanwege de dichte afwerking kan vocht moeilijker uit het rietdek ontsnappen, waardoor het belangrijk is om extra waakzaam te zijn op vochtproblemen. 

 

Verzekeren van een traditionele rieten kap

De vele voordelen van het schroefdak tegenover de nadelen van de traditionele rieten kap, zorgen ervoor dat ook rietverzekeraars steeds vaker de voorkeur geven aan het schroefdak. Toch zijn er nog ontzettend veel panden met een traditioneel rieten dak in Nederland te vinden. Voor monumentale panden is het soms technisch gezien niet altijd mogelijk om een schroefdak aan te brengen.

Rietpolis verzekert zowel panden met een schroefdak als een traditionele rieten kap. Het verzekeren van de traditionele kap wordt wel altijd aanvullend beoordeeld. Wij leveren uitsluitend maatwerk, waarbij de polisvoorwaarden en premieopbouw worden afgestemd op de risico’s van een open rieten kapconstructie.

Vraag een offerte aan