Warme zomers en uw rieten dak

Warme zomers en uw rieten dak

Wanneer de temperatuur richting de dertig graden gaat, heeft uw dak hier ook last van.

Het dak van uw woning heeft veel te verduren. Ook uw rieten dak. Wanneer de temperatuur richting de dertig graden gaat, heeft uw dak hier ook last van. Indien de zon een aantal dagen op uw dak brandt, kan dit zorgen voor uitdroging. Het gevolg hiervan kan zijn dat er schade ontstaat aan het dak. We geven u advies, zodat uw dak ongeschonden de zomer doorkomt. Langdurige hitte en droogte zien we in eerste instantie vooral terug in de tuin. Geel gras, dorre heggen en bloemen die niet bloeien. Wat betekent warmte en droogte voor uw dak? 

Na de lange hete zomer van vorig jaar zijn we nu goed op weg om weer dezelfde kant op te gaan. Buiten is het 30 graden en op uw dak, op het zuiden en in de zon kan de temperatuur oplopen tot 90 graden. Gelukkig kan het riet hier tegen.

Het rietpakket wordt door en door droog en dat is goed voor de duurzaamheid. Als een rietpakket schoon en algenvrij is dan treedt slechts weinig schade op door ultraviolet licht. Dit licht breekt de opperhuid van de rietstengel af, waarna eventuele regen, er hele klein stukjes vanaf kan breken en wegspoelen. Iedere rietstengel staat maar een heel klein stukje bloot aan deze lichtintensiteit. Dat is nu precies de reden dat het rietpakket zo is opgebouwd. Daardoor gaat het slechts zeer langzaam in dikte achteruit. Dit is het normale slijtagepatroon van een rietpakket.

Algen op uw rieten dak

Anders wordt het wanneer het rietpakket zwaar bealgd is. De algen drogen uit, krimpen en trekken het riet uit elkaar. Er ontstaan scheuren in het dak. Wanneer het dan plots gaat regenen, bijvoorbeeld een zomerse onweersbui, dringt het water diep door in deze scheuren. Het rietpakket wordt diep nat en de scheuren trekken boven het vochtige riet weer dicht. Dit leidt tot versnelde achteruitgang van het rietpakket. Een zwaar bealgd dak is niet goed, het zal voortijdig aan vervanging toe zijn. Onderhoud loont in dit geval. Het onderhoud betaalt zichzelf terug in de vorm van een langere levensduur. 

Elke rietendak-eigenaar maakt zich wel eens zorgen over het brandgevaar van een rieten dak. Dit gevaar is ondanks de hitte en de droogte in de zomer op het dak niet groter dan in andere jaargetijden. De winter, de koudste tijd van het jaar is zelfs het gevaarlijkst. Door schoorsteenbranden en mankementen aan de zwaar belastte elektrische installatie. In de zomer komt brand vaak door blikseminslag en slordig omgaan met open vuur, vuurkorven en barbecues het meeste voor.

offerte aanvragen gratis rietconsult