Wat te doen bij luis in uw rieten kap?

Wat te doen bij luis in uw rieten kap?

Als natuurlijk product trekt riet ongedierte aan. Eén van de meest voorkomende beestjes in rieten daken is de stofluis, ook wel rietluis genoemd. Hoe komen deze beestjes in uw rieten kap, in hoeverre zijn ze schadelijk voor uw dak en wat kunt u er tegen doen? In dit artikel vertellen wij alles wat u moet weten over de stofluis.

De luis in het riet wordt ook wel de stofluis genoemd en is in bijna ieder rieten dak wel aanwezig. Dit is een minuscuul bruin beestje en houdt vooral van vochtige koele plekken. Hoewel deze luis ook op andere plekken in de natuur voor komt, zijn rieten daken een grote favoriet waardoor het beestje vaak rietluis wordt genoemd.

Veel eigenaren van rietgedekte woningen schrikken wanneer ze luis voor het eerst tegenkomen. Het is echter lang niet altijd nodig om een rietdekker of ongediertebestrijder erbij te halen. De luis in uw rieten dak is namelijk niet schadelijk voor uw rieten kap of voor mens en dier.

Hoe komt de luis in uw rieten kap?

Hoewel er bijna altijd een paar verdwaalde luizen in uw rieten dak kunnen zitten, zijn er een aantal omstandigheden waardoor de populatie flink kan toenemen.

Zoals eerder genoemd houdt de stofluis van vochtige koele plekken. Met name in het voorjaar en de zomer zullen ze daarom graag wegkruipen in het koele riet en kan een uitbraak ontstaan. Riet dat door schaduw, mos- en algvorming langer vocht vasthoudt is daarom extra aantrekkelijke voor deze beestjes.

Laat u uw rieten dak vervangen of ingrijpend renoveren? Ook dan is de kans groot dat u in de periode daarna meer luis gaat zien. In sommige gevallen komt de luis namelijk mee met nieuw riet. Bovendien raakt de natuurlijke balans van uw rieten kap door grote werkzaamheden verstoord, waardoor de luis extra actief wordt. Hetzelfde principe geldt voor werkzaamheden rondom uw huis en tuin. Door een tuinverbouwing kunnen beestjes uw rieten kap in vluchten.

Luis bestrijden

Na de plaatsing van een nieuw rieten dak of grote verbouwing verdwijnt de stofluis binnen drie jaar uit zichzelf. Wij raden dan ook af om uw rieten dak met een gif tegen ongedierte te behandelen. Dit is slecht voor zowel het riet als voor uw gezondheid. Bovendien heeft u kans dat de luis na behandeling alsnog weer terugkeert.

Bij een grote uitbraak kan het wel gebeuren dat de beestjes door gaten en kieren uw huis binnendringen, wat natuurlijk erg vervelend is. Om de stofluis buiten uw woning te houden kunt u op deze plekken bestrijdingsmiddelen aanbrengen.

Stofluis als aanwijzing voor vochtproblemen

Heeft u te maken met een plotselinge toename van luis in uw rieten kap, zonder dat er grote veranderingen aan uw dak hebben plaatsgevonden? Dan kan dit wijzen op een vochtprobleem. In dat geval raden wij u aan om advies in te winnen bij een rietdekker.

Door uw rieten dak goed te onderhouden en de hoeveelheid mos en algen te beperken, voorkomt u een uitbraak van stofluis. Bovendien is goed onderhoud ook belangrijk voor de levensduur van uw rieten kap en wordt dit toegejuicht door uw rietverzekering.