Wat valt er onder de opstalverzekering van uw riet gedekte woning?

Wat valt er onder de opstalverzekering van uw riet gedekte woning?

Welke zaken wel en niet

Lang niet alle woningeigenaren weten exact welke zaken onder de opstalverzekering van hun riet gedekte woning vallen. Naast bijgebouwen zoals schuren en garages heeft u wellicht ook andere vaste constructies op uw terrein staan. Hoe zit het bijvoorbeeld met zwembaden en jacuzzi’s? Ook latere toevoegingen aan uw huis met rieten kap, zoals een uitbouw of bijgebouw, kunnen in uw opstalverzekering worden meegenomen.

De opstalverzekering dekt schade aan uw woning en rieten kap. Het gaat dan om schade die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, storm, waterschade of inbraak. Toch zijn er ook situaties waarvan niet altijd direct duidelijk is welke verzekering van toepassing is. Naast de opstalverzekering is er namelijk ook nog de inboedelverzekering, die weer andere voorwaarden kent dan de opstalverzekering.

Graag verschaffen wij daarom meer duidelijkheid over welke zaken wel en niet onder uw opstalverzekering vallen.

Roerend of onroerend

Kort samengevat heeft de opstalverzekering voor uw woning met rieten kap betrekking op alles dat onlosmakelijk aan uw huis of kavel is verbonden. Dit worden ook wel onroerende zaken genoemd. Het gaat hier om objecten die u niet zomaar kunt verplaatsen of los maken. Logischerwijs betreft dit de constructie van uw woning en de rieten kap, evenals deuren en kozijnen. Tevens vallen bijgebouwen hieronder, zoals losstaande schuren en garages. Een glasverzekering wordt soms als aparte verzekeringsmodule aangeboden.

Maar hoe zit dat met uw tuin? De omheining valt bijvoorbeeld wel onder uw opstalverzekering, maar los tuinmeubilair en de parasol weer niet. Deelt u een schutting of andere erfafscheiding met uw buren? Dan vergoedt uw eigen woonverzekeraar tot 50% van de kosten door schade. De verzekeraar van uw buren vergoedt de andere helft. Ook de bestrating van uw tuin kan worden opgenomen in uw opstalverzekering, maar beplanting weer niet.

Wat veel woningeigenaren niet weten is dat een zwembad soms ook onder de opstalverzekering valt. Het gaat dan om vaste constructies, inclusief eventuele duikplanken en trappetjes. Het gaat erom dat al deze zaken aan elkaar vast zitten. Een zwembad dat u in en uit elkaar kunt halen valt weer onder de inboedelverzekering. Voor jacuzzi’s geldt hetzelfde principe. Ook deze vallen soms onder de opstalverzekering, mits dit een vaste constructie betreft.

Let op dat een verzekeraar extra voorwaarden aan het onderhoud van uw zwembad of jacuzzi kan stellen. Zo wordt schade door vorst niet altijd vergoed.

Zonnepanelen en warmtepompen

Steeds meer woningeigenaren laten zonnepanelen op hun dak plaatsen. In het geval van riet gedekte woningen, worden zonnepanelen vooral op bijgebouwen en garages geplaatst met een plat dak of dakpannen.

Het goede nieuws is dat u ook uw zonnepanelen kunt laten meenemen in de opstalverzekering. Hetzelfde geldt ook voor warmtepompen.

Uitbouw, renovatie of verbouwing van uw woning met rieten kap

Om het woongenot te vergroten zijn er tal van mogelijkheden om uw woning met rieten kap te verbeteren. Wat dacht u van een uitbouw, het laten plaatsen van een dakkapel of verduurzaming dankzij isolatie oplossingen.

Grote verbouwingen kunnen echter invloed hebben op de waarde van uw woning. Heeft u plannen om uw huis op een dergelijke manier te verbeteren? Overleg dan eerst met uw rietverzekeraar om te bepalen of er een hertaxatie nodig is. Het is immers belangrijk om deze toevoegingen mee te verzekeren.

Ook kan het verstandig zijn om vooraf een CAR (Construction Allrisk) verzekering af te sluiten voor uw riet gedekte woning. In dat geval bent u gedekt bij schade tijdens de verbouwing. Het gaat dan om schade door brand, diefstal en stormschade, maar ook schade die ontstaat door een bouw- of ontwerpfout. Deze zaken zijn in een standaard opstalverzekering niet gedekt. U kunt deze extra verzekering als particulier afsluiten, maar veel aannemers werken al met een doorlopende CAR verzekering.

Controleer altijd de voorwaarden

De voorwaarden van een opstalverzekering kunnen sterk verschillen per verzekeraar. Lees daarom altijd eerst zorgvuldig de polisvoorwaarden door, zodat u achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

offerte aanvragen gratis rietconsult