Welke invloed hebben duurdere bouwmaterialen op de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning en rietverzekering?

Welke invloed hebben duurdere bouwmaterialen op de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning en rietverzekering?

Naast een oververhitte huizenmarkt stijgen inmiddels ook de kosten voor bouwmaterialen en arbeidsloon. Dit betekent dat de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning, bijvoorbeeld na totaalverlies door een brand, ook mogelijk stijgt en van invloed kan zijn op uw rietverzekering. 

Zowel de bouwbranche als particulieren huizenbezitters worden steeds vaker geconfronteerd met stijgende kosten voor zowel bouwmaterialen als arbeid. Dit is onder andere het gevolg van politieke en economische omstandigheden. Zo is de houtprijs als gevolg van wereldwijde schaarste in de afgelopen periode significant opgelopen. 

Ook duurdere transportkosten dragen bij aan stijgende bouwkosten. Laatstgenoemde ontwikkeling heeft er onder meer voor gezorgd dat rietdekkers vaker de voorkeur geven aan lokale rietkwekers in plaats van geïmporteerd riet. 

Al deze ontwikkelingen vertalen zich logischerwijs ook naar de herbouwkosten bij een totaalverlies van uw rietgedekte woning. Maar in hoeverre worden dergelijke prijsstijgingen ook meegenomen in uw rietverzekering en hoe voorkomt u vervelende financiële verassingen achteraf? 

Wat is de herbouwwaarde? 
De herbouwwaarde is de totale waarde die nodig is om uw rietgedekte woning in exact dezelfde staat te herbouwen. Deze situatie kan zich voordoen wanneer uw woning met rieten kap bijvoorbeeld (grotendeels) verloren gaat bij een brand of door extreem weer. 

Let wel: De herbouwwaarde is dus niet hetzelfde als de taxatie- of WOZ-waarde. De herbouwwaarde wordt bepaald door de kosten van de benodigde materialen en arbeidsloon te berekenen. Zo wordt er geen rekening gehouden met de grondprijs of actuele marktwerking binnen de woningmarkt. 

Hoe wordt de herbouwwaarde vastgesteld?
Wanneer u een rietverzekering voor uw woning met rieten dak afsluit, wordt er tegelijkertijd een herbouwwaarde vastgesteld. Deze waarde is belangrijk voor het samenstellen van de voorwaarden en premieopbouw. 

Voor de meeste ‘standaard’ woonverzekeringen wordt er gebruikgemaakt van de zogenoemde herbouwwaardemeter, die is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. 

De herbouwwaarde van een standaardwoning wordt in dat geval berekend door onder andere te kijken naar:

  • Het type woning; 
  • Het bouwjaar;
  • De fundering;
  • De inhoud/het aantal kubieke meters;
  • De afwerking van zaken als badkamer en keuken;
  • De aanwezigheid van extra bijzonderheden, zoals zonnepanelen. 

Het nadeel van de herbouwwaardemeter is dat deze uitgaat van de meest veelvoorkomende woningtypen en constructievormen. Bij woningen met rieten dak gaat het echter om unieke situaties die om expertise en maatwerk vragen. Bovendien hebben rietgedekte woningen een doorgaans grotere inhoud dan de gemiddelde Nederlandse woning.  

Voor het bepalen van de herbouwwaarde van een woning met rieten dak, kijken wij naast de eerder genoemde onderdelen ook naar zaken als:

  • Constructietype. Schroefdak of traditionele rieten dakconstructie;
  • Het soort riet. Natuurriet of kunstriet.

Stijgende bouwkosten en uw rietverzekering
Wanneer het noodlot toeslaat wilt u niet ook nog eens voor vervelende financiële verassingen komen te staan. Zo wilt u dat uw rietverzekering stijgende bouwkosten vergoedt.

Bij Rietpolis bieden we u garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat u altijd verzekerd bent tegen de actuele herbouwwaarde. Ook bij de stijgende bouwkosten. 

Bent u ergens anders verzekerd? Bekijk de voorwaarden voor garantie tegen onderverzekering op uw polis. Heeft u vragen of wilt u weten of u nu juist verzekerd bent? Onze Rietpolis adviseurs vertellen u hier graag meer over tijdens het Rietconsult. 

Offerte aanvragen Gratis Rietconsult

Meer informatie over het verzekeren van een rieten dak?

 Wilt u meer informatie? Op de homepage vindt u meer informatie over een rieten dak verzekering.