Zo voorkomt u onderverzekering van uw woning met rieten dak

Zo voorkomt u onderverzekering van uw woning met rieten dak

In dit artikel leest u hoe u onderverzekering voor uw woning met rieten kap kunt voorkomen

Als u onderverzekerd bent krijgt u bij calamiteiten niet de volledige financiële schade uitgekeerd en kan het leed daardoor groot zijn. In dit artikel leest u hoe u wél onderverzekering voor uw woning met rieten kap kunt voorkomen.

Bij het vinden van de beste rietverzekering voor uw woning zijn er tal van belangrijke zaken om rekening mee te houden. In veel gevallen gaat de aandacht vooral uit naar de hoogte van de premie,  niemand wil immers teveel betalen voor zijn inboedelverzekering en opstalverzekering. 

In de praktijk blijkt echter dat de goedkoopste verzekering meestal niet de beste is. Met name voor unieke objecten, zoals een woning met rieten kap, ligt onderverzekering namelijk al snel op de loer. 

Wat is onderverzekering?
Bij onderverzekering krijgt u in het geval van schade aan uw rietgedekte woning of inboedel minder uitgekeerd dan de daadwerkelijke waarde. Dit betekent dat u de schade deels met eigen financiële middelen moet bekostigen, een bedrag dat snel kan oplopen. Voor veel woningeigenaren komt deze onderverzekering vaak als een vervelende verrassing, aangezien men ervan uitgaat goed verzekerd te zijn. 

Er zijn verschillendesituaties waarbij onderverzekering kan ontstaan:

  • Beperkte dekking. Bij sommige woonverzekeraars is bijvoorbeeld glas niet standaard meeverzekerd of blijkt waterschade niet opgenomen te zijn in de polisvoorwaarden. 
  • Te lage verzekerde waarde. U krijgt bij schade door calamiteiten minder uitgekeerd dan uw rietgedekte woning of inboedel waard is. 
  • Aanpassingen aan de woning. De woning is aangepast (bijvoorbeeld door verbouwing) en dit is niet aangegeven
  • Kenmerken van de woning. Bij het aangaan van de verzekering zijn niet de juiste woningkenmerken doorgeven, bijvoorbeeld het type dak dat u heeft.

Wat zijn uw rietgedekte woning en inboedel waard?
Wanneer u een woonverzekering afsluit, wordt er de waarde van uw woning en inboedel bepaald. Voor standaard woningen maken de meeste verzekeraars gebruik van de zogenoemde herbouwwaardemeter en inboedelwaardemeter. De grootste valkuil van deze methode is dat standaardsituaties het uitgangspunt zijn.

In het geval van een unieke rietgedekte woning is er echter geen sprake van een standaardsituatie. De waardebepaling van een woning met rieten kap vraagt om expertise op het gebied van rieten daken. Wellicht bent u bijvoorbeeld ook in het bezit van kunst, hetgeen eveneens om gespecialiseerde kennis vraagt. Een woonverzekeraar zonder deze specialistische kennis is eerder geneigd om uw woning en inboedel onder te waarderen. 

Ook wanneer er bij het afsluiten van uw rietverzekering een correcte waarde is toegekend, kan er nadien toch onderverzekering ontstaan. Als er bijvoorbeeld na een verbouwing geen nieuwe waardebepaling heeft plaatsgevonden.

Hoe voorkomt u onderverzekering?

Als het aankomt op onderverzekering moet u vooral goed op ‘de kleine lettertjes’ letten. Zo werken sommige woonverzekeraars met een garantie op onderverzekering. Deze garantie wordt echter vaak beperkt door een maximale procentuele waardestijging. 

Tips: 

  • Controleer of u garantie tegen onderverzekering hebt op uw polis
  • Bekijk wat de  voorwaarden zijn op uw polis voor uw garantie tegen onderverzekering
  • Staan de juiste woningkenmerken op de polis?
  • Zorg dat u verbouwingen of verbeteringen aan de woning altijd doorgeeft aan de verzekeraar.

Bent u bij Rietpolis verzekerd? Bij Rietpolis kiezen wij altijd voor maatwerk als het gaat om het verzekeren van uw rietgedekte woning. Ons team van specialisten zorgt voor een deskundige woningtaxatie Na de taxatie heeft u altijd garantie tegen onderverzekering. 

Offerte aanvragen Gratis rietconsult

Meer informatie over het verzekeren van een rieten dak

Wilt u meer informatie? Op de homepage vindt u meer informatie over een rieten dak verzekering.