Zonnepanelen op een rieten dak

Waar moet u op letten?

Zonnepanelen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Deze opmars is te danken aan een groter milieubewustzijn onder woningeigenaren en aan de strengere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) eisen vanuit het bouwbesluit. Ook voor woningen met een rieten dak is er tegenwoordig veel mogelijk voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. 

Het gebruiken van zonne-energie voor woningen wint steeds meer terrein in Nederland. Ook eigenaren van rietgedekte woningen profiteren graag mee van de vele voordelen die het biedt. De toepassing van zonnepanelen of zonnecollectoren op rieten daken vraagt echter wel om een eigen aanpak en roept een aantal vragen op, zoals:

  • Wat is de beste constructiemethode voor zonnepanelen op een rieten dak?
  • Hoe haalt u optimaal rendement uit uw zonnepanelen? 
  • Hebben zonnepanelen een negatief effect op de kwaliteit van uw rieten kap? 

De beste plek voor zonnepanelen

Voor zowel optimaal rendement als de beste constructiemogelijkheden is het allereerst belangrijk om de beste plek of ligging voor de zonnepanelen te bepalen. Daarvoor dient u uit te zoeken welke zijde van uw woning de meeste zon ontvangt. Let daarbij op hoe de zon zich over de dag verplaatst en houd rekening met eventuele schaduw van grote objecten in de omgeving, zoals bomen of naburige panden. 

Ook moet u rekening houden met dakramen of dakkapellen. Hier kunt u immers geen zonnepanelen plaatsen.  

Heeft u naast uw rietgedekte woning ook bijgebouwen, zoals een garage of schuur met reguliere dakbedekking? Dan kunt u overwegen om uw zonnepanelen daarop te laten plaatsen in plaats van op uw rieten kap. 

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Constructiemethoden

Voor het plaatsen van zonnepanelen op rieten daken is er ontzettend veel mogelijk, maar niet elke constructiemethode is even voordelig voor de levensduur van uw rieten kap. 

Indekken van zonnepanelen

Een veel gebruikte uitvoeringsvorm is om de zonnepanelen in het riet te verwerken. Hiervoor moet er riet worden weggehaald om een uitsparing voor de panelen te creëren. Als ondergrond kan een frame worden gemaakt met daarin de standaard bevestigingsschalen voor zonnepanelen welke uiteraard waterdicht worden afgewerkt. De panelen worden hier vervolgens direct op bevestigd. Om optimaal rendement uit uw zonnepanelen te halen is het belangrijk dat het omringende riet niet te dicht op de panelen ligt. Dit kan namelijk weer voor schaduw en een verminderde ventilatie van de panelen zorgen. Sommige leveranciers werken daarom met speciale goten, die rondom de panelen worden aangebracht. . 

Door zonnepanelen in het riet weg te werken, behaalt u optimaal rendement zonder dat dit nadelen heeft voor de levensduur van uw rieten kap. Bovendien is dit optisch ook de mooiste manier om zonnepanelen te plaatsen op uw rieten dak. 

Wel vraagt deze constructiemethode om een relatief grote aanpassing van uw rieten kap. Het beste is daarom om de panelen te plaatsen wanneer u uw rieten dak laat vervangen of renoveren. 

Uw rietverzekering en zonnepanelen

Uw zonnepanelen kunnen schade oplopen door bijvoorbeeld hagel, storm of brand. Gelukkig dekt uw opstalverzekering in dat geval de financiële schade. Overweegt u om zonnepanelen op uw rieten dak te laten plaatsen, neem dan eerst contact op met uw verzekeraar. In de markt is het moeilijk om een rieten dak met zonnepanelen te verzekeren. Bij Rietpolis denken wij graag met u mee over een passende rietverzekering voor uw rietgedekte woning, met of zonder zonnepanelen. Op de homepage van Rietpolis.nl leest u meer over een rieten dak verzekering.