Zonnepanelen op een rieten dak

Zonnepanelen op een rieten dak

Waar moet u op letten?

Zonnepanelen op een rieten dak

Wat zijn de mogelijkheden?

Zonnepanelen zorgen ervoor dat niet alleen uw energiekosten dalen maar u ook bijdraagt aan een beter milieu. Hoewel steeds meer Nederlandse huishoudens zonnepanelen op hun dak laten plaatsen, is het voor eigenaren van rietgedekte woningen vaak nog onduidelijk welke mogelijkheden zij hebben voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Bovendien kan dit ook gevolgen hebben voor uw Rietverzekering. Wij leggen u uit wat de mogelijkheden zijn. 

De techniek achter zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie hebben in korte tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Uw woning voorzien van zonnepanelen biedt daarom inmiddels enorme voordelen, zoals;

  • Significant besparen op energiekosten;
  • Minder afhankelijk zijn van energieprijsstijgingen;
  • Bijdragen aan een duurzamer milieu.

Doordat de kosten van zonnepanelen de afgelopen jaren zijn gedaald is de terugverdientijd relatief kort. Ook maken zonnepanelen duurzame oplossingen veel lucratiever, zoals koken zonder gas, verwarmen zonder gas en het plaatsen van een laadpaal op eigen terrein voor een elektrische auto.

De meeste zonnepanelen worden momenteel op daken met dakpannen, bitumen of andere moderne dakbedekking geplaatst. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat u ook met een rietgedekte woning wilt profiteren van de voordelen van zonne-energie. Maar wat zijn de mogelijkheden als het aankomt op uw constructie en het verzekeren van uw rieten dak met zonnepanelen?

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Zonnepanelen en uw rieten dakconstructie

Constructiemethoden

In theorie kunt u op ieder rieten dak zonnepanelen plaatsen. De vraag is echter of dit altijd wenselijk is. Zonnepanelen kunnen namelijk een negatief effect hebben op de kwaliteit en levensduur van het riet. Er zijn grofweg twee constructiemethodes voor het aanbrengen van zonnecollectoren op een rieten dak. 

Allereerst kunnen de zonnepanelen bovenop het riet worden geplaatst. Dit is doorgaans de snelste en relatief goedkoopste oplossing. Het frame van de zonnepanelen wordt daarbij bevestigd op de bestaande balken onder het riet. Een groot nadeel hiervan is dat u vrij lastig of zelfs niet meer bij het riet kunt komen voor onderhoud. Ook kunnen er onder de zonnepanelen vochtproblemen ontstaan. 

De tweede methode is om de zonnepanelen tussen het riet te plaatsen. Hiervoor moet een deel van het riet worden verwijderd. Deze constructiemethode zorgt voor een mooiere verwerking van de panelen en is onderhoudsvriendelijker voor uw rieten kap. Het grote nadeel hiervan is dat zonnepanelen erg warm kunnen worden, waardoor er brandgevaar kan ontstaan. 

De beste oplossing is om, indien u deze mogelijkheid heeft, zonnepanelen op een bijgebouw zonder riet te laten plaatsen. Denk aan een garage, schuur of uitbouw. Op deze manier blijft uw rieten dak intact.

Uw rietverzekering en zonnepanelen

Zoals eerder genoemd, kan het laten plaatsen van zonnepanelen op uw rietgedekte woning gevolgen hebben voor uw Rietverzekering. Laat u bijvoorbeeld zonnepanelen verwerken in het riet met een traditionele constructie? Dan wordt het aanzienlijk lastiger, zo niet onmogelijk om uw woning met rieten kap te verzekeren. Voor een schroefdak is er daarentegen wel meer mogelijk wat betreft zonnepanelen. 

Rietpolis wil elke stap naar verduurzaming ondersteunen en biedt daarom in de volgende situaties een passende verzekeringsoplossing:

• Wij verzekeren uw rieten schroefdak met zonnepanelen;

• Wij verzekeren ook uw zonnepanelen op bijgebouwen.

Uw zonnepanelen zijn in dat geval gedekt bij onder andere schade door storm, hagel, blikseminslag en brand. In veel gevallen valt de overweging voor zonnepanelen samen met het moment dat een rieten dak aan vervanging of renovatie toe is. Rietpolis denkt graag met u mee over het verzekeren van uw rietgedekte woning in combinatie met zonnepanelen.