Grote drukte bij schoorsteenvegers zorgt voor langere wachttijden

Grote drukte bij schoorsteenvegers zorgt voor langere wachttijden

Plan snel een afspraak

Een schoon rookkanaal is belangrijk om veilig in uw rietgedekte woning te kunnen stoken én wordt daarom ook verplicht gesteld door rietverzekeraars. Is uw schoorsteen dit jaar nog niet geveegd? Wacht dan niet te lang, want schoorsteenvegers hebben het mede door de hoge gasprijzen drukker dan ooit. Hierdoor kan het weken of zelfs maanden duren voordat u aan de beurt bent. 

Zodra het najaar aanbreekt is de kans groot dat u ook weer van uw openhaard of houtkachel gebruik wilt maken. Als specialist in het verzekeren van woningen met rieten kap, adviseren wij onze klanten hierbij graag over manieren om veilig te stoken en een schoorsteenbrand te voorkomen.

Het jaarlijks professioneel laten vegen van uw schoorsteen oftewel rookkanaal, maakt een wereld van verschil als het aankomt op brandveiligheid.

Wie echter nog snel zijn schoorsteen voor de herfst wil laten vegen, zal helaas meer geduld moeten hebben. Schoorsteenvegers hebben namelijk te maken met een explosief gestegen vraag naar hun diensten. Wie vandaag belt voor een afspraak, is in sommige gevallen pas weken of zelfs maanden later aan de beurt.  

Wat veroorzaakt deze grote drukte en waarom is het laten vegen van uw rookkanaal zo belangrijk?    


 

Een schoon rookkanaal bespaart u veel ellende

Door regelmatig uw schoorsteen te laten vegen voorkomt u een schoorsteenbrand die zelfs kan escaleren tot een uitslaande woningbrand. Met name voor woningen met rieten kap is optimale brandveiligheid van groot belang. De combinatie van stoken met vuur in een rietgedekte woning, kan bij verkeerd gebruik zeer riskant zijn.

In een zwaar vervuilde schoorsteen kan zich creosoot opbouwen. Een zeer brandbare en teerachtige substantie. Bij het bereiken van hoge temperaturen kan de creosoot vlam vatten, met een schoorsteenbrand tot gevolg.

De opbouw van creosoot kunt u tegengaan door te stoken met onbewerkt hout en door jaarlijks uw schoorsteen te laten vegen.

Ook is het stoken met een vervuild rookkanaal slecht voor het milieu en kan voor stankoverlast in de directe omgeving zorgen.  
 

Verplicht voor uw rietverzekering

Het jaarlijks laten vegen van uw schoorsteen is dermate belangrijk voor de brandveiligheid, dat uw rietverzekeraar dit ook als verplichting in de polisvoorwaarden heeft opgenomen. 

Belangrijk is dat u het vegen van uw schoorsteen laat uitvoeren door een ASPB erkend bedrijf. Na het vegen van uw rookkanaal ontvangt u van uw schoorsteenveger een certificaat als bewijs. 

Wanneer uw woning met rieten kap schade oploopt als gevolg van een schoorsteenbrand, kunt u met een dergelijk certificaat aantonen dat u aan deze verplichting heeft voldaan. 

Langer wachten voor u aan de beurt bent

Opvallend genoeg hebben schoorsteenvegers het drukker dan ooit. Dit heeft vooral te maken met de toenemende zorgen over de stijgende energiekosten en geopolitieke spanningen. Hierdoor is de vraag naar (hout) haarden en -kachels flink toegenomen.

Logischerwijs moeten deze ook allemaal worden geveegd en onderhouden, waardoor de wachttijden bij schoorsteenvegers flink zijn opgelopen. Onze belangrijkste tip is om daarom ruim op tijd een afspraak in te plannen bij uw schoorsteenveger, zodat uw certificaat niet verloopt en u zorgeloos kunt genieten van een knapperend haardvuur.

Wij raden u met klem af om zelf uw schoorsteen te vegen of dit door een niet-gecertificeerde schoorsteenveger te laten doen. Dit kan leiden tot schade aan uw rookkanaal of zelfs gevaarlijke situaties, terwijl u bij een schoorsteenbrand niet verzekerd bent. Schoorsteenvegen is een specialistisch vak, waarvoor opleiding is vereist en ervoor zorgt dat u rustig kunt genieten van uw haardvuur.
 

Vind een schoorsteenveger