Het mooiste rietgedekte pand van Nederland

Het mooiste rietgedekte pand van Nederland

Rietdekkers zijn trots op hun werk en eeuwenoude ambacht. Tijdens de jaarlijkse verkiezing van het mooiste rietgedekte pand van Nederland mag dit gegeven letterlijk even van de daken worden geschreeuwd. Ook dit jaar is er weer een prachtig rietgedekt pand in het zonnetje gezet en mag deze het predicaat ‘Mooiste rietgedekte pand van Nederland’ dragen.

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar rietdekkers weten als geen ander de waardering voor vakwerk te waarderen. Ieder jaar houdt de Vakfederatie Rietdekkers daarom een verkiezing om het mooiste rietgedekte pand van Nederland te ontdekken. Wederom is daar weer een winnaar uitgerold en ging er een rietdekker naar huis met de ‘Gouden Rietvorst’.

 

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De verkiezing wordt doorgaans gehouden tijdens de ledenvergadering van de Vakfederatie (vakjury), maar is in eerdere jaren ook tijdens een bouwbeurs georganiseerd (consumentenjury). 

De aangesloten rietdekkers van de Vakfederatie zijn van alle leeftijden en afkomstig uit alle windstreken van ons land. Waar de een voorkeur geeft aan traditionele woonboerderijen, heeft een ander juist passie voor moderne architectuur. Deze diverse samenstelling van de jury zorgt voor verschillende visies en afwegingen om tot het mooiste rietgedekte pand te komen. Dit jaar kreeg de jury foto’s te zien van het werk van collega rietdekkers en konden hierop hun stem uitbrengen. 

Bij het tonen van de foto’s van alle genomineerde panden, kreeg de jury nog niet te horen wie de eigenaar is en welke rietdekker aan het dak heeft gewerkt. De jury kijkt dus vooral naar het gehele plaatje en welke stijl hun persoonlijke voorkeur heeft. In tegenstelling tot een consumentenjury kijken vakspecialisten natuurlijk ook naar de moeilijkheidsgraad, gebruikte technieken en (afwerking)details.

De mooiste rietgedekte daken in 2023

Op basis van alle stemmen is er een top drie van rietgedekte panden geselecteerd, die volgens de Vakfederatie allen dicht bij elkaar zaten.

1
2
Rietdekker winnaars

Ieder rieten dak verdient een prijs én een goede rietverzekering

Ook namens Rietpolis willen wij natuurlijk de winnaars van harte feliciteren met het prachtige werk! Wij zijn vooral blij dat deze mooie ambacht nog altijd gevierd wordt, want uiteindelijk is ieder rieten dak op zichzelf een uniek kunstwerk.

Juist daarom is het belangrijk om uw rieten kap niet alleen door een specialist te laten onderhouden, maar ook te verzekeren. De specialisten van Rietpolis werken al jarenlang nauw samen met de Vakfederatie Rietdekkers, waardoor wij met de juiste kennis uw rietgedekte woning kunnen verzekeren.