Check uw rietverzekering: bent u nog juist verzekerd?

Check uw rietverzekering: bent u nog juist verzekerd?

Goed verzekerd in 2023

Bij schade aan uw woning met rieten dak wilt u natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn, zodat u in ieder geval de financiƫle schade kunt beperken. Helaas komt men er juist bij calamiteiten vaak pas achter dat hun rietgedekte woning minder goed verzekerd is dan gedacht. Met behulp van de onderstaande vragen kunt u nagaan hoe goed uw rietverzekering daadwerkelijk bij uw situatie past.

Een rietverzekering kan in eerste instantie goed in elkaar zitten, maar door een verandering in uw woonsituatie of door andere externe omstandigheden kan het gebeuren dat uw rietverzekering toch niet meer bij uw woning past. Wij leggen u uit hoe dat kan gebeuren en wat u eraan kunt doen.
 

1. Wat is er precies verzekerd met uw rietverzekering?

Een rietverzekering bestaat uit een opstal- en inboedelverzekering. Toch is het niet altijd duidelijk welke zaken hieronder vallen. Wist u dat glas bijvoorbeeld niet bij elke verzekeraar standaard is meeverzekerd? Ook over bijgebouwen, zwembaden en zonnepanelen bestaan nog weleens misverstanden. 

Controleer zorgvuldig uw polis om te zien welke zaken er allemaal meeverzekerd zijn en waarvoor u eventueel een aanvullende dekking moet afsluiten. 

2. Welke herbouwwaarde is er verzekerd?

Bij totaal verlies van uw rietgedekte woning vergoedt een rietverzekeraar de herbouwwaarde. Om de herbouwwaarde vast te stellen, wordt deze bij aanvang van de verzekering bepaald. Dit betreft een momentopname.

Door grote aanpassingen aan uw woning, zoals een uitbouw of dakkapel, kan uw rietgedekte woning in waarde stijgen. Dergelijke waardestijgingen worden echter niet automatisch meegenomen in de verzekerde herbouwwaarde. 

Heeft u grote verbouwplannen? Overleg dan tijdig met uw rietverzekeraar over wat dit mogelijk betekent voor uw verzekering. 

3. Voldoet u zelf aan de voorwaarden?

De meeste schade aan woning of inboedel ontstaan door overmacht, maar kunnen helaas ook ontstaan door nalatigheid. Uw rietverzekeraar verwacht daarom ook dat uzelf aan een aantal voorwaarden voldoet, om de kans op schade te beperken. 

Voor rietgedekte woningen met een rookkanaal kan bijvoorbeeld het jaarlijks laten vegen verplicht worden gesteld. Andere voorwaarden kunnen betrekking hebben op zaken als:

  • Aanwezigheid van blusmiddelen 6 liter (verplicht)
  • Aanwezigheid van rookmelders (verplicht sinds 1 juli 2022)
  • Vonkenvanger bij rookkanaal (verplicht)
  • Aanwezigheid aardlekschakelaar (verplicht)
  • De uitvoering van brandgevaarlijke werkzaamheden aan uw woning is meestal verboden
  • Bliksemafleider (niet verplicht bij Rietpolis)
  • Inbraakpreventie door middel van gecertificeerd hang- en sluitwerk (niet verplicht bij Rietpolis)

Wanneer u niet aan dergelijke voorwaarden doet, kan uw verzekeraar er bij schade voor kiezen om gedeeltelijk of niet uit te keren. 

De beste rietverzekering voor uw situatie

Uiteraard bepaalt u uiteindelijk zelf welke verzekeringsvoorwaarden belangrijk voor u zijn. Houd er rekening mee dat bijzondere panden zoals rietgedekte woningen altijd om een maatwerk verzekeringsoplossing vragen.

Rietpolis is gespecialiseerd in het verzekeren van woningen met rieten dak. Wij denken graag met u mee over de beste verzekeringsvoorwaarden voor uw woonsituatie. 

Vragen? Neem contact op