Rookmelders ook voor uw rietgedekte woning vanaf 1 juli verplicht

Rookmelders ook voor uw rietgedekte woning vanaf 1 juli verplicht

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht voor elke woning in Nederland. Als eigenaar van een woning met rieten kap, heeft u ongetwijfeld al de nodige aandacht besteed aan de brandveiligheid. Toch willen wij u graag extra informeren over deze nieuwe wetgeving en waar u op moet letten bij het aanschaffen en plaatsen van rookmelders.

 

Het gevaar van rook wordt vaak onderschat

Bij een woningbrand vallen de meeste slachtoffers niet door het vuur zelf, maar door het inademen van giftige rook. Minimale rookontwikkeling kan al schadelijk zijn voor uw gezondheid of voor bewusteloosheid zorgen.

Het is dan ook geen toeval dat de meeste slachtoffers van brand ´s nachts vallen. De meeste mensen worden namelijk niet wakker door de geur van rook. Van een luid waarschuwingssignaal wordt iedereen natuurlijk wel direct wakker. Rookmelders kunnen zodoende letterlijk levens redden!

 

Rookmelders opgenomen in het bouwbesluit

Dat de Nederlandse overheid de aanwezigheid van rookmelders in elke woning nu wettelijk verplicht stelt, is daarom niet onterecht.

Voor alle nieuwbouwwoningen bestond deze verplichting al langer, maar nu wordt de aanwezigheid van rookmelders dus ook voor alle bestaande woningen verplicht. Wie na 1 juli 2022 niet aan deze verplichting voldoet, loopt het risico op een boete van de gemeente. Ook kan een woonverzekeraar besluiten om niet uit te keren bij brandschade, wanneer is gebleken dat er geen rookmelders aanwezig waren in het betreffende pand.

Uiteraard zijn deze financiële sancties vervelend, maar uiteindelijk zijn de veiligheidsrisico’s bij het ontbreken van rookmelders de belangrijkste drijfveer om aan de nieuwe wetgeving te voldoen.

 

Rookmelders op de juiste locaties in uw woning met rieten kap

Brandveiligheid is zeker voor rietgedekte woningen altijd al een belangrijk onderwerp geweest. De kans is groot dat u daarom al een of meerdere rookmelders in huis heeft. Toch willen wij u graag informeren over welke rookmelders het beste zijn, hoeveel u er nodig heeft en waar u deze in uw rietgedekte woning dient op te hangen.

In het bouwbesluit staat vermeld dat u in ieder geval op iedere verdieping/woonlaag in uw rietgedekte woning een rookmelder moet ophangen én in elke besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt.

Met de vluchtroute bedoelen we de route die u moet afleggen om buiten te komen. Bijvoorbeeld van uw slaapkamer naar de voor- of achterdeur. Loopt uw vluchtroute door een bijkeuken? Dan moet ook hier dus een rookmelder komen.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Een vluchtroute:

 • Mag niet langer zijn dan 20 meter;
 • De doorgang niet smaller dan 0,85 meter;
 • Moet uitkomen op open terrein, dus niet op een afgesloten balkon of tuin. 

Kijk daarnaast wat de beste strategische plekken zijn in uw huis voor een rookmelder. Vaak zijn dit centrale ruimtes, zoals een gang waar meerdere slaapkamers op uitkomen. Speciaal voor de technische ruimte of plek waar uw cv-installatie hangt, raden wij aan om een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder te plaatsen.

 

De beste locaties voor uw rookmelders:

 • Op elke verdieping;
 • Op een centrale plek waar iedereen de rookmelder indien nodig kan horen;
 • In besloten ruimtes langs de vluchtroute;
 • In de buurt van uw cv-installatie (in combinatie met een koolmonoxidemelder);
 • Niet in vochtige ruimtes;
 • Niet te dicht in de buurt van waar u kookt.
   

Wat is de beste rookmelder voor uw woning met rieten kap?

Rookmelders zijn er in ontzettend veel soorten, maten en prijzen. Kiest u voor een rookmelder op batterijen, let dan op dat deze een levensduur heeft van 10 jaar en niet slechts één jaar.

Ook kunt u kiezen voor rookmelders met een koppelfunctie. Dit is vooral aan te raden aan eigenaren van grotere woningen. Wanneer één van de rookmelders rook detecteert, dan gaan alle rookmelders tegelijkertijd af.

Tot slot zijn er ook slimme rookmelders te koop, die u kunt verbinden met uw smartphone. U krijgt dan een melding op uw telefoon wanneer er een rookmelder af gaat wanneer u niet thuis bent.

 

Goed verzekerd bij brandschade aan uw rietgedekte woning

Rietpolis denkt graag met u mee over het verbeteren van de brandveiligheid van uw woning met rieten dak. Ontstaat er onverhoopt toch brandschade of is er zelfs sprake van totaalverlies door brand? Dan dekt Rietpolis de kosten voor herstel.