Uw woning met rieten dak verbouwen of bijbouwen?

Uw woning met rieten dak verbouwen of bijbouwen?

Geef het door aan uw rietverzekering!

Verbouwen of aanbouwen

Door de krappe woningmarkt denken steeds meer mensen na over het verbouwen van hun woning.  Een verbouwing is natuurlijk ingrijpend en kostbaar, maar kan naast het wooncomfort ook invloed hebben op de herbouwwaarde van uw woning met rieten kap. Daarom is het belangrijk om uw verbouwplannen ook met uw rietverzekeraar te bespreken!

Wanneer u een rietverzekering afsluit, wordt er de herbouwwaarde bepaald. De herbouwwaarde is de waarde die nodig is om uw rietgedekte woning in originele staat te herstellen bij totaalverlies door bijvoorbeeld brand. Er wordt dus gekeken naar kosten voor materiaal en arbeidsloon die voor herbouw nodig zijn. De waarde van de grond valt hier bijvoorbeeld weer niet onder. 

De herbouwwaarde van uw woning kan door meerdere factoren veranderen, waardoor onderverzekering kan ontstaan. Zo ook door een verbouwing.

Een verbouwing kan gevolgen hebben voor de herbouwwaarde
Wanneer u verbouwplannen heeft of een verbouwing heeft laten uitvoeren, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact met uw rietverzekeraar op te nemen. Een grote verbouwing kan namelijk invloed hebben op de herbouwwaarde van uw woning. Een uitbouw of extra bijgebouw kost al snel tienduizenden euro’s, kosten die u bij totaalverlies van uw woning door bijvoorbeeld brand natuurlijk vergoed wilt krijgen. 

Wanneer de actuele herbouwwaarde niet meer overeenkomt met de herbouwwaarde in uw polis, kan er dus onderverzekering ontstaan. Bij calamiteiten kan dit voor vervelende financiële verrassingen zorgen, omdat u het verschil dan uit eigen middelen moet betalen. Gelukkig kunt u deze situatie eenvoudig voorkomen door een verbouwing zo snel mogelijk met uw rietverzekeraar te bespreken. 

Is het doorgeven van een verbouwing altijd nodig?
Het verzekeren van een rietgedekte woning vraagt vanwege het unieke karakter altijd om maatwerk. Wanneer er grote veranderingen aan de betreffende woning plaatsvinden, kan een nieuwe waardebepaling daarom noodzakelijk zijn. 

Toch heeft niet elke verbouwing invloed op de herbouwwaarde. Bij een toevoeging of uitbreiding van de ruimte, zoals een uitbouw of bijgebouw groter dan 25m2, kan er inderdaad sprake zijn van waardevermeerdering. Bij vervanging van een badkamer, keuken of van de rieten kap is dit meestal niet het geval. Het gaat hier immers om groot onderhoud. 

Bij twijfel raden wij hoe dan ook aan om contact met ons op te nemen. Wij kunnen u dan adviseren of een aanpassing van de herbouwwaarde nodig is. 

Goed verzekerd bij Rietpolis
Bij Rietpolis vinden wij het belangrijk dat u zorgeloos kunt genieten van uw rietgedekte woning en weet dat uw rietverzekering altijd aansluit op uw woonsituatie. Wij volgen de marktontwikkelingen daarom op de voet en werken daarvoor samen met onder andere de Vakfederatie Rietdekkers. 

Verbouwplannen?

Neem contact met ons op

Gaat u verbouwen?  Neem dan contact met ons op, er kan sprake zijn van beperkte dekking tijdens de periode van de verbouwing. We vertellen u hier graag meer over.

 

Meer informatie over het verzekeren van een rieten dak

Wilt u meer informatie? Op de homepage vindt u meer informatie over een rieten dak verzekering.