Vergeet deze herfstklussen niet

Vergeet deze herfstklussen niet

Zes klussen voor een veilig najaar

De herfst is een prachtig jaargetij, maar is wel van grote invloed op uw rietgedekte woning. Dit is daarom het moment om een aantal simpele maar effectieve onderhoudsklussen uit te voeren in en rondom uw huis. Zo komt uw woning met rieten kap zonder problemen de herfst en winter door. 

De meeste bomen en struiken verliezen hun bladeren, terwijl de temperaturen dalen en de luchtvochtigheid buitenshuis kan oplopen tot wel 85%. Deze weersomstandigheden hebben logischerwijs ook effect op uw woning met rieten kap. 

Mos en alg profiteren bijvoorbeeld volop van dit klimaat. Teveel mos en alg vorming op het dak kan uiteindelijk het riet aantasten en voor vochtproblemen zorgen. Verder kunnen vallende blaadjes uw dakgoten en andere drainagegoten verstoppen. De herfst kenmerkt zich verder door een toenemende kans op storm, maar ook de zon laat zich nog geregeld zien. 

Om zorgeloos te kunnen genieten van het veelzijdige najaar, is het belangrijk om uw rietgedekte woning goed te onderhouden. Wij hebben daarom een overzicht gemaakt van zes onderhoudsklussen die u nu het beste kunt uitvoeren. 

1. Geef mos en alg geen kans
Met name wanneer uw rietgedekte woning is gelegen in een groene en bosrijke omgeving, zult u snel te maken krijgen met mos en alg vorming op uw rieten kap. Op lange termijn kan dit helaas de kwaliteit van het riet aantasten, voor vochtproblemen zorgen en de levensduur van uw rieten kap verkorten. 

Schakel daarom tijdig een rietdekker in om het mos van uw dak te laten verwijderen. De rietdekker kan het riet scheren en eventueel speciale middelen gebruiken om het mos te verwijderen.

2. Zorg voor optimale drainage
In de herfstmaanden valt doorgaans veel neerslag en om vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk dat dit regenwater goed kan worden afgevoerd. Tegelijkertijd kunnen dakgoten en drainagegoten in deze periode makkelijk verstopt raken door vallende bladeren. 

Maak uw dakgoten en/of drainagegoten zoveel mogelijk leeg. Doe dit bij voorkeur aan het begin van de herfst en nogmaals wanneer de bomen kaal zijn. Dit is ook een goed moment uw goten en afvoeren te controleren op eventuele gebreken. 

3. Controleer het rietdek op kale plekken
Met name rondom de schoorsteen en rond de nok zijn doorgaans kwetsbare plekken, waar vogels graag rietstengels weghalen. Ziet u slechte plekken in uw rieten kap? Laat dit dan zo snel mogelijk verhelpen. 

4. Sluit de buitenkraan af
Het voordeel van de herfst is dat u natuurlijk niet meer uw tuin hoeft te sproeien. Door uw buitenkraan af te sluiten, voorkomt u dat het water in de buitenleidingen kan bevriezen wanneer de temperatuur onder nul graden komt. 

5. Schoorsteenvegen
Heeft u een openhaard of houtkachel in uw rietgedekte woning? Dan is het in belang van de brandveiligheid dat u deze jaarlijks laat vegen door een erkende schoorsteenveger. Is uw schoorsteen dit jaar nog niet geveegd, dan raden wij aan om dit alsnog zo snel mogelijk te laten doen voordat u weer gaat stoken. 

6. Beperk de kans op stormschade
Het is een kwestie van tijd tot de eerste herfststorm zich aandient. Om stormschade zoveel mogelijk te beperken, bevelen wij u aan om bijvoorbeeld los tuinmeubilair op te ruimen of vast te zetten. Hangen er grote takken boven of vlakbij uw huis, dan kunt u deze in deze periode (laten) snoeien. 

Verzekerd van een gezellig najaar
Door de bovenstaande onderhoudsklussen nu uit te voeren kunt u zorgeloos genieten van een gezellig en knus najaar. Ontstaat er toch storm, water-, of een andere vorm van schade aan uw woning met rieten kap? Dan bent u bij Rietpolis verzekerd van een uitstekende schadeafwikkeling.