Wat kost een rieten dak?

Wat kost een rieten dak?

De kosten voor een rieten dak zijn van meerdere factoren afhankelijk.

Waarschijnlijk de meest gestelde vraag over rieten daken gaat over de kosten. Veel mensen vragen zich af hoeveel het kost om een nieuw rieten dak te plaatsen of te vervangen. Omdat een rieten dak altijd om maatwerk vraagt en ieder dak anders is, zijn de kosten niet in één prijskaartje te vatten. Wel kunnen wij u een gerichte indicatie geven van de kosten per vierkante meter. 

Overweegt u om uw rieten dak te laten vervangen, renoveren, verduurzamen of om een rieten kap op uw nieuwbouwhuis te laten plaatsen? Dan is het wel zo fijn als u op voorhand weet welke kosten u kunt verwachten. De kosten voor een rieten dak zijn echter van meerdere factoren afhankelijk en kunnen daarom per dak en situatie verschillen. 

Op basis van informatie van de Vakfederatie Rietdekkers  kunnen wij u wel een gemiddelde prijsindicatie per vierkante meter geven.

Kenmerken van uw rieten dak

Naast het totale oppervlak van uw rieten dak spelen ook andere kenmerken een belangrijke rol bij de kostenbepaling. Hoe stijl en hoog is uw rieten dak bijvoorbeeld, zijn er veel dakkapellen, schoorstenen en/of moeilijke hoeken waar de rietdekker omheen moet werken? Des te hoger de moeilijkheidsgraad van uw dak, des te meer tijd een rietdekker nodig heeft en des te hoger de kosten per vierkante meter worden. 

Ook de locatie van uw woning kan van invloed zijn op de prijs voor uw rieten dak. In Friesland zitten relatief veel rietdekkers en is de concurrentie groter dan in de Randstad. De kosten voor een rieten kap in de Randstad zullen daardoor hoger liggen dan in Friesland. 

Prijs en kwaliteit van het riet en materialen

De prijs van riet kan ook variëren en is afhankelijk van de kwaliteit en herkomst. Voorheen was natuurlijk riet uit Nederland bijvoorbeeld duurder dan geïmporteerd riet uit China. Door de gestegen transportkosten is dit verschil inmiddels kleiner geworden. 

Naast natuurlijk riet kunt u ook kiezen voor kunstriet. Houd er rekening mee dat kunstriet 2,5 keer zo duur is als natuurlijk riet. De meeste rietdekkers zullen u in ieder geval adviseren om voor kwalitatief riet te kiezen. Goedkoop riet gaat doorgaans minder lang mee, waardoor uw rieten dak sneller aan vervanging toe is. 

Normaliter wordt een rieten kap voorzien van een keramische vorst/nok. Voor een meer moderne afwerking kan er ook gekozen worden voor aluminium. De kosten voor aluminium liggen echter twee keer zo hoog. 

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Kosten per vierkante meter riet

Uit een onderzoek van de Vakfederatie Rietdekkers blijkt dat de gemiddelde prijs voor een rieten dak (prijspeil 2021) circa €108,- per vierkante meter bedraagt. De gemiddelde prijs per strekkende meter voor de vorst en het metselen bedraagt €103,-. 

Deze prijzen zijn exclusief btw en exclusief bijkomende kosten voor het afvoeren van oud riet, steigerwerk en lood en/of timmerwerkzaamheden. Deze prijsindicatie betreft een relatief simpel dak met één schoorsteen en dakkapel, op een gesloten onderconstructie of schroefdak.

Laat u een rieten dak vervangen? Dan moet u rekening houden met extra kosten voor het afvoeren van het oude riet. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €15,- tot €20,- per vierkante meter.

Op zowel de materialen als het arbeidsloon geldt een btw-tarief van 9%. Voor het isoleren geldt er op isolatiemateriaal een lager btw-tarief van 21%. 

Verduurzamen rieten dak

Veel eigenaren van een rietgedekte woning kiezen ervoor om van een traditionele constructie over te gaan naar een schroefdak. Het schroefdak biedt een betere brandveiligheid en isolatie. De kosten voor het aanbrengen van een gesloten onderconstructie komen neer op €25,- per vierkante meter. 

Om de isolatiewaarde van uw woning verder te verbeteren kan een rietdekker een extra laag multifoil aanbrengen. Dit kost €30,- tot €50,- per vierkante meter. 

Financiering en subsidies rieten dak

Met name voor historische rietgedekte panden en woonboerderijen stellen sommige gemeentes en provincies subsidies beschikbaar. De regels voor subsidies op het vervangen of renoveren van rieten daken wijzigen regelmatig en verschillen per regio. Informeer daarom altijd eerst bij uw eigen gemeente of provincie wat de subsidiemogelijkheden zijn. 

Zoals eerder genoemd betreffen de bovenstaande prijzen een globale indicatie. Wilt u volledige zekerheid over de kosten voor uw nieuwe rieten dak? Vraag dan bij meerdere rietdekkers een offerte aan. 

Is uw rieten dak eenmaal geplaatst? Dan is regulier onderhoud nodig om het riet in topconditie te houden. Bent u benieuwd welke onderhoudskosten u hiervoor kwijt bent? Dan verwijzen wij u graag naar ons artikel over onderhoudskosten voor een rieten dak. Een goede rietverzekering mag natuurlijk ook niet ontbreken.