Goed nieuws! Prijs voor riet blijft stabiel

Goed nieuws! Prijs voor riet blijft stabiel

Prijzen 2023

Het vervangen van een rieten dak kan een kostbare aangelegenheid zijn, omdat de prijzen voor riet en andere bouwkosten in de afgelopen jaren snel zijn opgelopen. Aan die prijsstijging lijkt nu een einde te komen. De prijzen voor riet zijn in 2023 gelijk gebleven aan 2022, wat goed nieuws is voor wie renovatieplannen heeft voor zijn rietgedekte woning.

Gemiddeld genomen gaat een rieten dak bij goed onderhoud circa 25 jaar mee. Door regen, wind, zon en ongedierte neemt de slijtage dermate toe, dat vervanging en/of renovatie de beste keuze is. Bovendien biedt het vervangen van riet een ideaal moment om uw rieten kap te isoleren. Doordat de bouwkosten en prijzen voor riet de afgelopen jaren bleven stijgen, is het begrijpelijk dat sommige woningeigenaren het vervangen van het riet uitstelden.

Uit een recent onderzoek uitgevoerd door de Vakfederatie Rietdekkers blijkt dat er begin dit jaar een einde is gekomen aan de prijsstijgingen van riet en daarom het moment kan zijn om met de renovatie aan de slag te gaan.
 

Wat kost het vervangen van uw rieten dak in 2023?

De kosten voor het vervangen van een rieten kap verschillen natuurlijk per situatie. Zo is de prijs afhankelijk van onder andere de volgende factoren:

• Oppervlakte van het dak. Om hoeveel vierkante meter gaat het?
• De bereikbaarheid. Kunnen rietdekkers overal gemakkelijk bij?
• Vinden er grote veranderingen plaats aan de onderconstructie? 
• Welk riet wordt er gebruikt? Kunststof, lokaal of geïmporteerd?

Ook vraag en aanbod speelt een belangrijke rol in de prijsontwikkeling van riet. Rieten daken wonnen de afgelopen jaren aan populariteit voor zowel bestaande- als nieuwbouw. Hierdoor liep de prijs voor riet eveneens op.

Vorig jaar publiceerden wij op onze website ook al een artikel omtrent de prijsontwikkelingen van riet. Als gevolg van de coronapandemie en een tekort aan containers was er in 2021 een wereldwijde verstoring in de aanvoer van goederen. In 2022 kwam daar de oorlog in Oekraïne bij, waardoor de prijzen voor riet verder toenamen. 
 

Prijzen 2023

In 2022 lag volgens de Vakfederatie Rietdekkers de gemiddelde prijs voor een rieten dak per vierkante meter rond de €131,58 ex btw en €107,50 ex btw per strekkende meter voor de vorst.

Gezien het huidige inflatieniveau zou u wellicht verwachten dat deze prijs in de tussentijd verder is opgelopen. Het goede nieuws is dat dit niet het geval is en dit voorjaar de bovengenoemde prijzen onveranderd zijn gebleven.

Dat de prijzen voor riet ondanks de hoge inflatie niet verder stijgen, is mede te danken aan de betere beschikbaarheid van riet. Door het tekort aan zeecontainers vorig jaar kon er minder riet geïmporteerd worden. Inmiddels is dit tekort weer opgelost, waardoor er weer meer riet uit onder andere China binnen komt. Uiteraard is het afwachten of de prijs uiteindelijk weer zakt of verder stijgt.

Financieringsmogelijkheden 
Om de hoge kosten voor het vervangen van uw rieten kap enigszins te verzachten, raden wij u aan om te kijken wat er mogelijk is op het gebied van subsidies.

Met name wanneer u uw rieten kap isoleert en verduurzaamt is er soms meer mogelijk dan u denkt. De regels voor subsidies verschillen wel sterk per gemeente of provincie. Ook kunt u in enkele gevallen profiteren van hypothecaire voordelen.

Is uw rieten kap vernieuwd en weer helemaal in topconditie? Vergeet dan niet om te controleren of uw rietverzekering bij uw huidige woonsituatie past.