Langere levertijden en hogere prijzen voor riet

Langere levertijden en hogere prijzen voor riet

Wat betekent dit?

De tekorten en logistieke uitdagingen waar de wereld al langere tijd mee kampt zijn in verschillende sectoren goed zichtbaar. Zo lijkt ook de productie en import van riet nu ten prooi te vallen aan deze tendens, terwijl riet als dakbedekking in Nederland juist weer aan populariteit wint.

Welke gevolgen kan deze ontwikkeling hebben voor eigenaren van rietgedekte woningen? 

Het is op dit moment helaas een voldongen feit dat voor de levering van steeds meer producten en goederen langer gewacht moet worden en de prijzen hoger liggen. Dit varieert van boterhamzakjes tot complete keukens en ook riet moet het nu helaas ontgelden. Eerder schreven wij al over de recent gestegen bouwkosten, wat vooral weer gedreven wordt door een tekort aan vaklieden en bouwmaterialen. 

Meer vraag, maar minder aanbod van riet

Jarenlang is de rietmarkt vrij stabiel geweest, maar daar is sinds enkele maanden verandering in gekomen. Riet wint aan populariteit en wordt naast bestaande bouw zelfs toegepast op nieuwbouwobjecten. Op het gebied van isolatiemogelijkheden en brandveiligheid is er in de afgelopen jaren ook veel verbeterd en steeds meer woningeigenaren ontdekken de vele voordelen van riet als dakbedekking. 

Nieuwe rieten daken

In een recent interview met de NOS stelde Joost Kreuger van de Vakfederatie Rietdekkers dat er jaarlijks gemiddeld zo’n 3.000 daken van nieuw riet worden voorzien. Dat aantal zal door de populariteit van riet naar verwachting toenemen. Helaas valt de timing van deze toename slecht. Als gevolg van de coronacrisis is er een schreeuwend tekort aan beschikbare zeecontainers en schepen die vanuit Azië naar Europa varen. Daardoor is het voor rietdekkers veel moeilijker en duurder geworden om riet uit China te importeren. China heeft zich in circa vijftien jaar opgewerkt tot marktleider binnen de rietteelt, maar door de coronacrisis zijn zowel de productie als verscheping van riet in de problemen gekomen.

Hoewel er in Nederland natuurlijk ook kwalitatief goed riet wordt gekweekt, is dit helaas niet genoeg om aan alle vraag te kunnen voldoen. In Nederland zorgt dit voor zowel oplopende levertijden als prijzen voor riet. 

Hoe lang blijven de uitdagingen op de rietmarkt aanhouden?

Op deze vraag is nog geen duidelijk antwoord te geven, maar naar verwachting zetten deze ontwikkelingen zich nog wel even voort. Een mogelijke oplossing waar op dit moment mee gewerkt wordt is om rietbundels als bulk en niet meer in zeecontainers te verschepen. Dit zou logistiek al iets meer ruimte kunnen bieden om riet sneller en enigszins goedkoper in Europa te krijgen. 

Mogelijke gevolgen voor uw rietgedekte woning

Hoeveel u merkt van het tekort aan riet hangt uiteraard in de eerste plaats van uw eigen situatie af. Beschikt uw woning of woonboerderij over een rieten kap in uitstekende staat, dan heeft u hier niet direct last van. Is uw rieten dak op korte termijn aan vervanging of renovatie toe, dan moet u rekening houden met de volgende mogelijkheden:

• Rietdekkers zijn genoodzaakt om hogere kosten voor materialen te offreren;

• Het kan langer duren dan normaal voordat een rietdekker kan starten met uw rieten kap;

• Riet van Hollandse bodem is op dit moment schaars en kostbaar.

Stijgende herbouwwaarde van uw rietgedekte woning

Hoelang de problemen nog aanhouden is op dit moment moeilijk te zeggen, maar eens zal het tekort aan riet zijn teruggedrongen en de prijzen terugkeren naar normalere niveaus.

Ook wanneer uw rieten kap nog jaren toekan kunnen de gestegen riet prijzen momenteel wél van invloed zijn op de herbouwwaarde van uw rietgedekte woning of boerderij. Bij totaalverlies door bijvoorbeeld brand, zullen de kosten voor het herbouwen op dit moment hoger uitvallen ten opzichte van twee jaar terug. 

Bent u bij Rietpolis verzekerd? Ons team van specialisten zorgt voor een deskundige woningtaxatie. Na de taxatie heeft u altijd garantie tegen onderverzekering. U bent dus ook volledig verzekerd bij de stijgende herbouwwaarde!

Als specialist in het verzekeren van woningen met een rieten kap, volgt Rietpolis uiteraard de ontwikkelingen binnen de rietmarkt op de voet. Zo denken wij graag mee met onze klanten over de beste rietverzekering die past bij hun unieke situatie. 

 

Vraag een offerte aan