In deze provincies is de kans op schuurinbraken het grootst

In deze provincies is de kans op schuurinbraken het grootst

Schuren, bijgebouwen en garages vallen regelmatig ten prooi aan inbrekers. Fietsen, barbecues en tuingereedschap zijn interessante buit voor het dievengilde. In een aantal specifieke provincies moet u bovendien rekening houden met een verhoogde kans op schuurinbraken. Wij vertellen u welke provincies dit zijn en leggen graag uit wat uw rietverzekering dekt bij een schuurinbraak. 

Uit gegevens van de politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat in 2023 het aantal schuurinbraken in heel Nederland ten opzichte van 2022 met 3,1% is toegenomen. Ruim 11.000 schuren, bijgebouwen en garages werden bezocht door inbrekers. Met name luxe barbecues, zoals Green Egg’s, elektrische fietsen en (elektrisch) tuingereedschap zijn in trek bij criminelen. 

Opvallend is dat de kans op een schuurinbraak sterk kan verschillen per provincie en woonplaats. Ook valt uit de cijfers van het CBS op te maken dat in sommige provincies het aantal schuurinbraken het afgelopen jaar flink hoger lag. 

 

Meeste kans op schuurinbraak in Noord-Brabant

Het is niet verwonderlijk dat de meeste schuurinbraken plaatsvinden in grote steden, simpelweg omdat hier de meeste panden en bijgebouwen staan. In Rotterdam vonden het afgelopen jaar bijvoorbeeld de meeste schuurinbraken plaats (587), gevolgd door Amsterdam (506) en Den Haag (463). Dit wil echter niet zeggen dat de kans op een schuurinbraak in deze steden groter is dan elders in het land. Het CBS kijkt daarom naar het aantal schuurinbraken per 1.000 woningen. 

In dat geval zien we dat de kans op een schuurinbraak in Brabantse gemeenten het grootst is, waarbij de gemeente Valkenswaard aan kop gaat met 5,3 inbraken per 1.000 woningen. Ook in Helmond gaat het relatief vaak mis, met 3,7 inbraken per 1.000 woningen in 2023. 

 

Het CBS heeft op basis van alle data een top 10 gemaakt van gemeenten met de grootste kans op schuurinbraken. 

1.       Valkenswaard (Noord-Brabant) 5,3 schuurinbraken per 1.000 woningen. 

2.       Helmond (Noord-Brabant) 3,7 schuurinbraken per 1.000 woningen.

3.       Heemskerk (Noord-Holland) 3,6 schuurinbraken per 1.000 woningen.

4.       Venlo (Limburg) 3 schuurinbraken per 1.000 woningen.

5.       Kerkrade (Limburg) 3 schuurinbraken per 1.000 woningen. 

6.       Boekel (Noord-Brabant) 2,9 schuurinbraken per 1.000 woningen. 

7.       Nieuwegein (Utrecht) 2,9 schuurinbraken per 1.000 woningen.

8.       Bergen op Zoom (Noord-Brabant) 2,8 schuurinbraken per 1.000 woningen,

9.       Hattem (Gelderland) 2,8 schuurinbraken per 1.000 woningen.

10.   Heeze-Leende (Noord-Brabant) 2,8 schuurinbraken per 1.000 woningen. 

 

Grootste toename schuurinbraken in de provincie Utrecht

In 2023 zijn er grote verschillen te zien in de ontwikkeling van schuurinbraak-cijfers. De grootste stijging was te zien in de provincie Utrecht, waar het aantal gemelde schuurinbraken met bijna 25% toenam. Ook in Groningen was sprake van een forse toename van 15,4%, terwijl de provincie Zeeland het aantal schuurinbraken een afname van 30,4% juist sterk zag teruglopen. 

 

Verschillen in schuurinbraak-cijfers per provincie op jaarbasis:

StijgersDalers

Utrecht 24,9%

Groningen 15,4% 

Zuid-Holland 11,6%

Noord-Holland 10,4%

Gelderland 8,6%

Friesland 1,7%

Zeeland -30,4%

Drenthe -14,8%

Limburg -13,1%

Flevoland -6,8%

Noord-Brabant -5,5%

Overijssel -1,7%

 

Wat dekt uw rietverzekering bij een schuurinbraak?

De spullen in uw schuur, bijgebouw of garage vallen doorgaans onder de inboedelverzekering, terwijl braakschade aan deuren, kozijnen en ramen door de opstalverzekering wordt gedekt. 

Het is wel belangrijk dat het hang- en sluitwerk van het betreffende object in orde is. Als de schuurdeur ten tijde van de inbraak wagenwijd openstond, kan dit mogelijk gevolgen hebben voor de dekking. De specialisten van Rietpolis adviseren u graag over het optimaliseren van de beveiliging van uw schuur.