Welke roerende zaken buitenshuis vallen ook onder uw rietverzekering?

Welke roerende zaken buitenshuis vallen ook onder uw rietverzekering?

Van grasmaaiers tot kamado bbq’s en van fietsen tot tuinmeubilair, buitenshuis heeft u meer waardevolle spullen staan dan u denkt. Losse objecten binnenshuis zijn bij schade, verlies of diefstal meestal verzekerd onder uw rietverzekering, maar hoe zit dat met kostbare spullen in uw tuin of schuur?

Met een Rietpolis inboedelverzekering is uw inboedel verzekerd bij schade, verlies en diefstal binnen uw woning. Maar ook in bijgebouwen en in uw tuin heeft u ongetwijfeld losse objecten staan zoals tuinmeubilair, fietsen en tuingereedschap.

Ook deze objecten kunnen schade oplopen of door dieven worden meegenomen. Dan is het wel zo fijn als uw rietverzekering de financiële schade dekt. Let wel op dat de voorwaarden soms afwijken van een standaard inboedelverzekering. 
 

Inboedel in een bijgebouw

Wanneer verzekeraars het hebben over een bijgebouw, dan gaat het om objecten als een schuur, tuinhuis, garage, stalling of overkapping. Bijgebouwen kunnen vastzitten aan het woonhuis of los staan. Belangrijk kenmerk is dat het bijgebouw niet toegankelijk is vanuit het woonhuis. In dat geval wordt de betreffende ruimte gezien als een vast onderdeel van het woonhuis.

Bijgebouwen zijn doorgaans meeverzekerd onder de opstaldekking van uw rietverzekering. Het is dan wel van belang dat het betreffende bijgebouw of bijgebouwen expliciet zijn opgenomen op de polis. Plaatst u bijvoorbeeld een nieuwe schuur in uw tuin? Meld dit dan ook bij uw rietverzekeraar.

Dekking voor schade aan bijgebouwen
Bij schade door storm, brand of diefstal vergoedt uw rietverzekeraar de financiële kosten voor herstel. Wanneer u zonnepanelen heeft liggen op een bijgebouw, dan kunnen ook deze worden meeverzekerd.

Wat wordt er verstaan onder een bijgebouw:

• Schuur;
• Tuinhuisje;
• Garage/Stalling;
• Overkapping;
• Carport;
• Buitenkeuken;
• Veranda.

Dekking van spullen in bijgebouwen
In een bijgebouw kunnen kostbare spullen staan, zoals (elektrisch)tuingereedschap, barbecues/kamado’s, grasmaaiers en fietsen. Deze zaken vallen in principe gewoon onder uw inboedelverzekering. Ook wanneer uw fiets uit een niet afgesloten schuur is gestolen en ook niet op slot stond, vergoedt uw verzekeraar de schade.

Let op: Wanneer uw fiets op een openbare plek wordt gestolen, ook als deze op slot stond, biedt uw standaard inboedelverzekering hier geen dekking voor. Voor kostbare (elektrische) fietsen kunt u een aparte verzekering afsluiten. Hetzelfde geldt voor bromfietsen en scooters.

Een uitzondering op de dekking voor schade aan inboedel in bijgebouwen zijn motorvoertuigen, zoals zitmaaiers en kleine tractoren. Deze vallen niet standaard onder de inboedelverzekering. Hiervoor kunt u een speciale dekking afsluiten. De zitmaaier is dan verzekerd bij diefstal vanuit een bijgebouw, mits er sprake is van braakschade. 
 

Dekking van spullen in uw tuin/ op uw erf

Ook losse objecten zoals tuinmeubilair, een parasol en tuingereedschap die niet in een schuur staan vallen onder de rietverzekering. Denk aan tuinstoelen of een robotmaaier. Dergelijke objecten zijn ook in uw tuin of op uw erf verzekerd bij schade en/of verlies door plotselinge en onvoorziene gebeurtenissen zoals diefstal.

Schade door extreem weer zoals storm, hagel of vorst wordt in dit geval niet gedekt door uw rietverzekering.

Dekking van luxe zaken in uw tuin/ op uw erf
Luxe zaken zoals een kamado-BBQ, jacuzzi of zelfs buitenkunst vallen doorgaans onder uw inboedelverzekering, maar met zeer beperkte voorwaarden. Zo zijn dergelijke objecten niet verzekerd bij schade door slecht weer, vandalisme of diefstal.

Rietpolis biedt aanvullende verzekeringsmogelijkheden, zodat ook uw kostbare spullen buitenshuis goed verzekerd zijn.

Rietpolis denkt graag met u mee
Om zorgeloos te kunnen genieten van uw tuin is het belangrijk om ook alle losse objecten zo goed mogelijk te verzekeren met uw inboedelverzekering. De specialisten van Rietpolis denken graag met u mee over de beste dekking en kunnen u adviseren over de schaderisico’s.