Nu is het moment om uw woning met rieten kap te isoleren

Nu is het moment om uw woning met rieten kap te isoleren

Verlaag de energiekosten van uw woning met een rieten dak


De stijgende energieprijzen zullen u ongetwijfeld niet zijn ontgaan en wellicht heeft u daarom al nagedacht over de mogelijkheden tot het beter isoleren van uw woning met rieten kap. Wij denken hierin graag met u mee, want naast het verzekeren van rieten daken kunnen wij u ook alles vertellen over het verduurzamen van een rietgedekte woning.

De noodzaak tot verdere verduurzaming van onze woningen neemt snel toe nu de gasprijzen nieuwe hoogterecords bereiken. Wist u bijvoorbeeld dat er ook voor rietgedekte woningen tal van geschikte isolatiemogelijkheden zijn? Van vloer- tot dakisolatie, wij vertellen u niet alleen hoe u het wooncomfort in uw rietgedekte woning verbetert, maar ook hoe u aanzienlijk op uw energiekosten kunt besparen en op welke manier u dergelijke investeringen het beste kunt financieren. 

Isolatiemogelijkheden voor uw rietgedekte woning
Dankzij woningisolatie houdt u in de winter de kou buiten én bespaart u aanzienlijk op uw stookkosten. Wat betreft dakisolatie is er ongekend veel informatie beschikbaar over het isoleren van daken met moderne dakbedekking, maar is er relatief weinig te vinden over dakisolatie specifiek voor rieten daken. Gelukkig is er ook voor uw woonsituatie veel mogelijk. 

Dakisolatie rieten kap
Heeft u een traditionele rieten dakconstructie? Dan raden wij u in de eerste plaats aan om deze op den duur te laten vervangen door een schroefdak. Een schroefdak biedt in de basis een veel hogere isolatiewaarde. 

Heeft u al een schroefdak? Ook dan valt er op isolatiegebied nog veel te winnen. Hieronder zullen wij per type dakconstructie de belangrijkste isolatiemethoden benoemen.

Traditionele rieten dakconstructie isoleren
In de eerste plaats is het belangrijk om het dak tochtdicht te maken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van kit of purschuim. 

Vervolgens kunt u onder het riet isolerende meerlaagse folie aanbrengen. Let op: Deze isolerende folie moet over een damp-remmende werking beschikking en er dient een spouwruimte bewaard te blijven tussen het rietdek en de onderconstructie. 

Vervolgens kunt u de binnenkant afwerken met isolerende gipsplaten. 

Schroefdak isoleren
Hoewel een schroefdak al over een betere isolatiewaarde beschikt, valt er ook hier nog veel te winnen. 

Zo kunt u aan de binnenkant van het dak speciale isoleren panelen aanbrengen. Ook in dit geval is een damp-remmende werking belangrijk om vochtproblemen te voorkomen. Een spouwruimte is bij een schroefdak niet van toepassing. 
 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Muurisolatie voor uw woning met rieten kap
De meeste woningen met rieten kap betreffen vrijstaande gebouwen. Muurisolatie kan in dat geval enorm bijdragen aan meer wooncomfort. Het type dakbedekking is voor muurisolatie niet relevant, waardoor u meerdere mogelijkheden heeft die wij hieronder zullen bespreken. 

Heeft uw rietgedekte woning spouwmuren? Dan kunt u deze laten vullen met isolatiematerialen zoals steenwol, vlasisolatie, UF-schuim of zelfs met kurk. Een isolatiebedrijf boort gaten in de buitenmuren om dergelijk isolatiemateriaal in uw spouwmuren te spuiten. 

Heeft u geen spouwmuren? Dan kunt u er ook voor kiezen om uw muren aan de binnen- of buitenkant te laten isoleren. 

Vloerisolatie voor uw rietgedekte woning
Op het gebied van vloerisolatie is er natuurlijk ook veel mogelijk voor uw woning met rieten kap. 

Indien er zich een kruipruimte onder uw huis bevindt, kunt u ervoor kiezen om deze te laten vullen met isolatiemateriaal of isolerend materiaal aan de onderkant van uw vloer aan te laten brengen. In combinatie met vloerverwarming hoeft u nooit meer bang te zijn voor koude voeten. 

Isolatie van uw woning met rieten kap financieren
Verduurzamingsprojecten kunnen helaas kostbare investeringen zijn. In sommige gevallen kunt u hiervoor aanspraak doen op subsidies, maar dat is niet altijd mogelijk. 

Veel banken en andere hypotheekverstrekkers bieden speciale verduurzamingshypotheken aan. Dit zijn kleine bouwdepots gericht op verbouwingen gericht op verduurzaming. Deze financieringsvorm kunt u dus niet gebruiken voor een nieuwe keuken. 
 

Lees meer over het financieren