Vervangen van uw rieten kap, wat zijn de mogelijkheden?

Vervangen van uw rieten kap, wat zijn de mogelijkheden?

Is uw rieten kap aan vervanging toe? Heeft u dan al nagedacht over onder meer brandveiligheid en isolatie? Wij zetten alle gevolgen van een nieuwe rieten kap voor uw rietverzekering op een rij.

Wanneer een rieten kap goed wordt onderhouden kan deze ontzettend lang meegaan. Toch eisen regen en wind op termijn hun tol. Hoewel u de levensduur van het dak in sommige gevallen nog door renovatie kunt verlengen, is de complete vervanging van de rieten kap vaak nog de enigste optie.

Dit biedt u de ideale gelegenheid om een aantal andere zaken te overwegen om uw gehele woning en woongenot te verbeteren.

Brandveiligheid

In tegenstelling tot dakpannen is riet natuurlijk kwetsbaarder voor brand. De ontwikkeling rondom brandveiligheid van riet gedekte woningen heeft de afgelopen jaren echter niet stilgestaan en u kunt op dit punt veel winnen.

Zo kunt u kiezen om uw open constructie te voorzien van schroefdak of uw nieuwe kap te voorzien van een brandveiligheidssysteem als Sepatec. Dit verhoogt de veiligheid van uw gezin en vergroot de kans op schadebeperking bij brand.

Isolatie

Warmte-isolatie kan uw energieverbruik en kosten flink naar benden schroeven. Ook voor rieten kappen is er tegenwoordig meer mogelijk als het gaat om warmte-isolatie.

Daarbij is het tegenwoordig zelfs mogelijk om op rieten daken zonnepanelen te laten installeren. Deze zaken kunt u meenemen bij het plannen van de werkzaamheden voor uw nieuwe rieten kap.

Rietenkapconstructie

Er bestaan meerdere constructietypen voor rieten kappen, zoals de klassieke open constructie of de gesloten schroefdakconstructie. Op onze website vindt u een uitgebreid artikel over deze constructies en de voor- en nadelen per constructietype.

Bent u niet tevreden over de huidige constructie? Dan is een renovatie natuurlijk het moment om over te stappen op een andere constructie.

Ook heeft u de keuze met welke rietsoort u wilt werken. Gaat u weer voor natuurlijk riet of kunststof riet?

Financiering

Het vervangen van uw rieten kap kan een kostbaar project worden. In sommige gevallen is het echter mogelijk om aanspraak te maken op subsidies. Dit geldt voornamelijk voor monumentale panden.

Bezit u een rijksmonument? Dan kunt u eventueel aanspraak maken op het Restauratiefonds of de BRIM subsidie. Voor gemeentelijke monumenten kunt u terecht bij het Cultuurfonds.

Wij raden u in ieder geval aan om bij een renovatie eerst contact op te nemen met uw gemeente voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden.

Rietverzekering

Wanneer u uw rieten kap heeft vervangen is het raadzaam om uw woning opnieuw te laten taxeren. Dit kan namelijk van invloed zijn op de premie van uw verzekering. Denk aan:

  • Een lagere premie door verbeterde brandveiligheid
  • U voorkomt onderverzekering
  • Geen discussies achteraf over de actuele herbouwwaarde bij calamiteiten

Als specialist in het verzekeren van riet gedekte woningen denken wij graag met u mee over dit soort belangrijke beslissingen. Op onze website vind u meer informatie over onze dekkingen en kunt u direct een vrijblijvende offerte aanvragen.