Heeft u een traditionele rieten kap?

Heeft u een traditionele rieten kap?

Dan zijn deze brandpreventietips van groot belang

Brandpreventietips

Doordat de traditionele rieten dakconstructie vaak niet voldoet aan het hedendaagse bouwbesluit en bijbehorende veiligheidseisen, is optimale brandveiligheid van cruciaal belang. Wij hebben daarom voor u de belangrijkste brandpreventietips op een rij gezet, waarmee u zelf de brandveiligheid van uw eigen traditioneel rietgedekte woning kunt optimaliseren.

Brandveiligheid is voor elke woning een belangrijk punt van aandacht, maar staat met name voor rietgedekte woningen geregeld ter discussie. De kans op brand is voor elke woning, ongeacht het type dakbedekking, namelijk hetzelfde. Het verschil zit hem echter vooral in de snelheid waarmee een woningbrand kan escaleren tot een uitslaande woningbrand, met catastrofale gevolgen.

Als natuurlijk product is riet helaas extra kwetsbaar bij brand, maar dat wil niet gelijk zeggen dat de brandveiligheid van elke rietgedekte woning per definitie als slecht bestempeld kan worden. 

Traditionele constructie versus schroefdak

De snelheid waarmee een woningbrand kan escaleren is afhankelijk van meerdere factoren, waarbij zuurstof een grote rol speelt. Vuur dat veel zuurstof krijgt, kan zich sneller verspreiden. Doordat een traditionele rieten dakconstructie aan de onderkant open is of een spouwruimte heeft, kan het vuur bij een woningbrand die van binnenuit begint, zich snel naar het riet aan de buitenkant verplaatsen. De woning is in dat geval meestal niet meer te redden. 

Bij een schroefdak wordt het riet op speciale onderliggende platen vastgeschroefd. Hierdoor is er geen ruimte tussen het rietdek en de onderconstructie. Hierdoor treedt er een brandvertragende werking op, waardoor de kans op totaalverlies van de woning vele malen kleiner is. Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer rietdekkers en rietverzekeraars de voorkeur geven aan het schroefdak. 

Zo verbetert u de brandveiligheid van uw woning met traditionele rieten kap.

Omdat een woningbrand met een open rieten dakconstructie sneller kan escaleren, is het van cruciaal belang om een woningbrand te voorkomen. Met de volgende brandpreventietips kunt u het risico op brand verkleinen of de brand beperken;

 • Zorg dat u overal in huis goedwerkende rookmelders heeft hangen. (vanaf juli 2022 is dit wettelijk verplicht voor alle woningen in Nederland;
 • Zorg dat u de juiste brandblussers in huis heeft staan op goedbereikbare plaatsen;
 • Hang in uw keuken een blusdeken op
 • Blijf altijd in de buurt van brandende kaarsen;
 • Zorg dat de elektra en elektronische apparaten in goede conditie verkeren. Minimaliseer de kans op kortsluiting;
 • Plaats een bliksemafleider op uw rieten kap;
 • Heeft u een openhaard of houtkachel? Dan is veilig stoken een must! 

 

Veilig stoken

Veilig stoken in een woning met rieten kap

Uiteraard zijn de bovengenoemde brandpreventietips op elke woning van toepassing. De aanwezigheid van een openhaard of houtkachel vormen met name voor een traditioneel rietgedekte woning de grootste brandrisico’s. Wilt u toch veilig kunnen stoken met een openhaard of houtkachel in uw rietgedekte woning? Dan mogen de volgende brandveiligheidsmaatregelen niet ontbreken.

 • U moet verplicht jaarlijks uw schoorsteen of rookkanaal laten vegen door een erkende schoorsteenveger. 
 • Zorg dat er een vonkenvanger op uw schoorsteen zit (verplicht)
 • Stook alleen met onbewerkt en gedroogd hout en gebruik nooit brandbare vloeistoffen
 • Stook niet bij mist of windstil weer
 • Zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is wanneer de haard brand
 • Plaats geen brandbare objecten in de buurt van de haard of kachel, zoals een vloerkleed of gordijnen

Rietpolis verzekert ook woningen met een traditionele rieten kap. Naast een goede dekking adviseren onze specialisten u graag op het gebied van brandveiligheid, zodat u zorgeloos van uw prachtige woning kunt genieten.