Uw huis met rieten dak verduurzamen?

Uw huis met rieten dak verduurzamen?

Dit zijn de (extra) hypotheekmogelijkheden

Hypotheek

Door uw rietgedekte woning te verduurzamen vergroot u niet alleen uw wooncomfort, maar kunt u ook significant op uw energiekosten besparen. Tegelijkertijd kan het verduurzamen van uw woning een kostbare investering zijn. Gelukkig zijn er financieringsmogelijkheden zoals een verduurzamingshypotheek die u hierin kunnen helpen. 

De Nederlandse woningmarkt is langzaamaan aan het verduurzamen en ook als eigenaar van een woning met rieten kap heeft u wellicht de wens om uw woning te verduurzamen. Voor rietgedekte panden is er inmiddels veel mogelijk, denk aan een verbeterde isolatie en het laten plaatsen van zonnepanelen. 

Is uw rieten dak aan vervanging of grootscheepse renovatie toe? Dan is dit het ideale moment om ook over verduurzamingsmogelijkheden na te denken. 

Rieten kap isoleren

Heeft uw woning nog een traditionele rieten dakconstructie, oftewel een open constructie? Dan is het sterk aan te raden om deze te laten vervangen door een schroefdak met gesloten onderconstructie. Dit biedt namelijk niet alleen betere isolatiewaarde, maar ook een veel betere brandveiligheid. 

Hoewel de gesloten onderconstructie van het schroefdak al betere dakisolatie biedt, kunt u deze verbeteren door extra isolerende dakpanelen aan de binnenkant aan te brengen. Let wel op dat dergelijke isolatiepanelen over een damp-remmende werking beschikken om vochtproblemen onder het riet te voorkomen. 

Andere methoden om de isolatiewaarde van uw rietgedekte woning te verbeteren zijn onder meer:

  • Vervanging van uw ramen door HR++ ramen;
  • Isolering van uw vloeren;
  • Uw (spouw)muren isoleren.

Door uw woning beter te isoleren creëert u niet alleen een prettiger binnenklimaat, maar bespaart u ook aanzienlijk op uw energiekosten. In de winter verliest uw woning minder snel warmte en hoeft u daardoor minder te stoken. 

Groene energie

Een andere manier om uw wooncomfort en energiekosten aanzienlijk te verlagen, is door uw eigen energie op te wekken met behulp van zonnepanelen. Helaas kan het plaatsen van zonnepanelen op een rietgedekte kap tot uitdagingen leiden

Heeft u bijgebouwen naast uw rietgedekte woning, zoals een garage met plat dak? Dan is het altijd aan te bevelen om uw zonnepanelen daar op te laten plaatsen. 

Verduurzamings-hypotheek

voor uw rietgedekte woning

Het verduurzamen van uw rietgedekte woning kan om een flinke investering vragen. In sommige gevallen kunt u een beroep doen op subsidies, maar dit kan vrij ingewikkeld zijn. Daarnaast wilt u uw woongenot niet tekort doen door financiële zorgen. 

Daarom wijzen wij u graag op de extra financieringsmogelijkheden, zoals een verduurzamingshypotheek of aanvulling van uw bestaande hypotheek. De meeste hypotheekverstrekkers juichen de verduurzaming van woningen toe en willen woningeigenaren met dergelijke plannen financieel ondersteunen. 

Hier zitten echter wel specifieke voorwaarden aan verbonden. Zo mag u een verduurzamingshypotheek ook alleen gebruiken om uw rietgedekte woning energiezuiniger te maken. U mag hiermee bijvoorbeeld niet een nieuwe keuken of badkamer 

Rietpolis

denkt graag met u mee

Ook als rietverzekeraar van woningen met rieten kap juichen wij verduurzaming toe. Heeft u grootse verbouwplannen? Dan kan dit ook een effect hebben op de woningwaarde en op uw rietverzekering. In dat geval kan een (her)taxatie daarom belangrijk zijn.  

Daarnaast brengen wij u ook graag in contact met de VLC & Partners hypotheekadviseur als u meer wilt weten over de financiering van uw verduurzamingsprojecten.