Wat kost een rieten dak in 2022?

Wat kost een rieten dak in 2022?

Actuele prijzen rieten kap

Het rieten dak geeft een woning een unieke en luxe uitstraling. Deze schoonheid komt wel met een prijs, want riet is de afgelopen jaren door verschillende factoren flink duurder geworden. 
 

Bent u van plan om het riet op uw woning te vervangen of wilt u uw nieuwbouwwoning voorzien van een rieten dak? Dan is het goed om vooraf te weten wat de kosten zijn van een rieten dak en welke subsidiemogelijkheden er mogelijk zijn voor uw woning om deze kosten enigszins te compenseren. 
 

Wat kost een rieten dak?

Hoeveel een rieten dak precies kost is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Vraag en aanbod in de markt;
  • De prijs van de materialen die nodig zijn;
  • Hoe moeilijk het dak is om te voorzien van riet;
  • De geografische ligging van de woning;

Een van de belangrijkste prijsfactoren is de vraag naar riet. De afgelopen jaren heeft riet aan populariteit gewonnen, waardoor de prijzen zijn toegenomen.

Verder was er in 2021 sprake van een ware prijsexplosie voor riet, door de fors gestegen containerprijzen als gevolg van de coronapandemie. In 2022 zijn de kosten voor riet verder opgelopen door met name de oorlog in Oekraïne. Volgens de Vakfederatie Rietdekkers liggen de gemiddelde kosten voor een rieten dak mede daardoor in 2022 op  €131,58 ex btw per vierkante meter en €107,50 ex btw per strekkende meter voor de vorst. 

Let bij de kosten van het riet vooral ook op de kwaliteit. Vaak geldt dat duurder riet ook van betere kwaliteit is en daardoor langer meegaat. Verder geeft kwalitatief riet uw woning een mooiere uitstraling, wat een meerwaarde voor ieder huis is. 

Let ook op de bijkomende kosten voor uw rieten dak. Zo wordt een rieten kap normaal gesproken van een keramische vorst of nok voorzien. Voor een modernere uitstraling kunt u ook kiezen voor een vorst of nok van aluminium, in dat geval verdubbelen wel de kosten. Daarnaast moet u bij het plaatsen van een rieten dak rekening houden met extra kosten als het afvoeren van afval, het op- en afbouwen van steigers en meerwerk als timmerwerk.

Wilt u een rieten dak van kunstriet? Houd dan rekening dat de kosten voor 2,5 keer hoger liggen in vergelijking met natuurlijk riet. Hoe duur een rieten dak uiteindelijk wordt is ook afhankelijk van de constructie. Zitten er bijvoorbeeld veel rondingen in het dak en heeft u een dakkapel? Dan wordt een rieten dak duurder. Daarnaast liggen de kosten voor een rieten dak in de Randstad vaak hoger dan in Friesland, omdat in er in de Noordelijke provincies meer rietdekkers zijn en daardoor de concurrentie groter is.

 

offerte aanvragen gratis rietconsult

Subsidie voor rieten dak

Voor nieuwe rieten daken zijn er momenteel helaas geen subsidieregelingen. Voor bestaande woningen die van een nieuw rieten dak voorzien moeten worden zijn er wel subsidies beschikbaar, afhankelijk van de gemeente waar de woning staat.

In sommige gemeenten zijn er voor monumentale panden subsidies. Verder geldt er voor rijksmonumenten onder bepaalde voorwaarden een aftrekregeling voor onderhoudskosten bij de Belastingdienst, zoals het vervangen van een rieten dak.

Weet u niet zeker of er voor het vervangen van uw rieten dak een subsidie beschikbaar is? Neem dan contact op met uw lokale rietdekker, ook als u zeker wilt weten hoe hoog de kosten zijn voor het vervangen van uw rieten dak. 

Heeft u uw nieuwe rieten dak laten plaatsen? Dan mag een goede rietverzekering natuurlijk niet ontbreken.