Veilig barbecueën in de buurt van uw woning met rieten dak

Veilig barbecueën in de buurt van uw woning met rieten dak

Veiligheids- en preventietips

Met de zomer in aantocht breekt ook het nieuwe barbecueseizoen aan. Helaas vinden er nog altijd incidenten met de barbecue plaats, met schade of zelfs brandwonden tot gevolg. Vooral bij een rietgedekte woning zijn de risico’s groot. Met deze tips geniet u deze zomer weer zorgeloos van uw barbecue. 

Voor de meeste mensen is de barbecue onlosmakelijk verbonden aan zomerse gezelligheid. Er zijn vele soorten en maten barbecues en waar de één graag een simpele hamburger bakt, maakt de ander er een culinair festijn van. 

Ongeacht hoe en welke barbecue u gebruikt blijven het warmtebronnen en is er bij sommige barbecues kans op vuur. Wie zijn barbecue op de juiste manier gebruikt kan zelfs in de buurt van een woning met rieten kap zorgeloos en veilig genieten van het eten. 

 

De juiste plek voor de barbecue

Door uw barbecue op de juiste plek te zetten kunt u al veel mogelijke overlast en ellende voor uw rietgedekte woning voorkomen. De allerbelangrijkste tip is dat u uw barbecue natuurlijk nooit binnenshuis kunt gebruiken. Naast het brandgevaar kan er ook een hoge concentratie koolmonoxide vrijkomen, wat zeer giftig is voor mens en dier. Probeer uw barbecue ook niet in de buurt van andere brandbare objecten te plaatsen, zoals een heg, doek, schutting of andere brandbare houten objecten. Uiteraard is het ook niet aan te raden om de barbecue te gebruiken wanneer deze direct onder uw rieten kap staat. Let daarnaast ook goed op de windrichting wanneer u de barbecue aansteekt. Bij harde wind kunnen vrijgekomen vonken namelijk in uw rietdek terechtkomen. 

 

Tips voor veilig gebruik van uw barbecue

Er zijn grofweg drie type barbecues. De meeste bekende is de traditionele kolenbarbecue en de Kamado, een ronde hout(skool)gestookte barbecue. Tegelijkertijd is dit ook de meest riskante vorm van barbecueën. Met de volgende tips kunt u de kolenbarbecue toch veilig gebruiken:

  •  Gebruik uitsluitend kolen, briketten en aanmaakblokjes voor uw barbecue. Gebruik nooit spiritus of andere brandbare vloeistoffen! 
  • Plaats de barbecue op een vlakke en stabiele ondergrond. 
  • Blus de barbecue na gebruik met zand. Wacht met het weggooien van de asresten totdat deze volledig zijn afgekoeld. 

 

Heeft u een barbecue die werkt op gas? Dan moet u rekening houden met de volgende veiligheidstips:

  • Controleer altijd de datum op de gasfles.
  • Zorg dat de gasfles altijd rechtop staat en niet zomaar kan omvallen.
  • Controleer regelmatig de slangetjes van de gasfles en de barbecue op gaatjes.

 

Tot slot is er de elektrische barbecue. In dit geval moet u vooral voorzichtig zijn met water en regen, aangezien dit voor kortsluiting kan zorgen. Controleer ook regelmatig het verwarmingselement op roestplekken of andere gebreken. Voor elke type barbecue zijn daarnaast de volgende veiligheidstips van toepassing:

  • Houd kinderen en huisdieren altijd uit de buurt van een barbecue die in gebruik is.
  • Het beste is om altijd een emmer zand of een brandblusser bij de hand te houden om te blussen in geval van nood.
  • Wie de barbecue bedient kan dit beter niet met ontbloot bovenlijf doen of kleding dragen die snel in brand kan vliegen. 

 

Uw luxe barbecue verzekeren tegen diefstal

Met name luxe barbecues, zoals Green Egg’s en de duurdere kamado’s, zijn zeer gewild onder het dievengilde. Met behulp van onze aanvullende verzekeringsmodules is het mogelijk om dergelijke kostbare objecten mee te verzekeren binnen uw rietverzekering. De specialisten van Rietpolis vertellen u graag meer over de mogelijkheden.