Voorkom met deze tips een wespennest in uw rieten dak

Voorkom met deze tips een wespennest in uw rieten dak

Preventietips

Wespen kunnen uw woongenot in de zomer flink verpesten. Een wespensteek kan ontzettend pijn doen en voor mensen met een wespenallergie serieuze gevolgen hebben. Daarnaast kunnen wespen ook schade toebrengen aan uw rieten kap. Met deze tips verkleint u de kans op een wespennest in de buurt van uw woning met rieten kap. Blijkt u toch een wespennest te hebben? Dan vertellen wij u graag wat u in dat geval het beste kunt doen om er snel vanaf te zijn.

Een gemiddeld wespennest kan al snel honderden wespen huisvesten en met name in de periode vanaf eind juni tot en met begin september kunnen deze dieren in de directe omgeving voor de nodige overlast zorgen.

Veel wespennesten bevinden zich in spouwmuren, maar ze nestelen zich ook graag in een rieten kap. Het gevolg is dat u in de zomer niet meer rustig in uw tuin kunt zitten en wespen kunnen zelfs vanuit hun nest uw woning binnendringen. 
 

Waarom de wesp uw rieten dak kan beschadigen

Behalve dat een wespensteek pijnlijk is heeft het vanwege de minimale hoeveelheid gif voor de meeste mensen weinig gevolgen. Wanneer iemand door meerdere wespen tegelijk wordt aangevallen of allergisch is voor de gifstoffen kan dit echter wel tot gevaarlijke situaties voor de gezondheid leiden.

Een ander potentieel gevaar van wespen wat vaak onderschat wordt is de schade die een grote hoeveelheid wespen kunnen verrichten aan een rietgedekte woning. Om een nest te bouwen gebruiken wespen graag hout, isolatiemateriaal uit een spouwmuur en riet. Bij een groot wespennest of bij meerdere wespennesten kan dit uiteindelijk voor aangetaste plekken in het rietdek zorgen.

Hoewel wespennesten rondom ieder huis kunnen ontstaan, lijkt de wesp een kleine voorkeur te hebben voor woningen met een rieten kap. Met een aantal relatief simpele tips kunt u de kans op een wespennest in of rondom uw rietgedekte woning aanzienlijk verkleinen.
 

Verklein de kans op een wespennest

De grootste winst kan al vroeg in het voorjaar worden behaald. In april en mei ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een plek voor hun nest. Door rondom uw woning wespenvallen op te hangen met lokstof, vangt u deze koninginnen en voorkomt u de bouw van een nest.

Een andere tip waarmee u wespen uit uw spouwmuur houdt, is om gaten en kieren af te dichten en ventilatiegaten te voorzien van een gaas.

Wat ook helpt is om uw vuilcontainers schoon te houden, aangezien wespen op sterke geuren afkomen. Heeft u fruitbomen of kweekt u groente in uw tuin? Let er dan op dat er geen rottend fruit of groente blijft liggen.

Een andere preventietip is om eind mei uw woning en tuin te controleren op beginnende kleine wespennesten en deze weg te laten halen. Helaas zijn kleine wespennesten die in de spouwmuur of onder het riet zitten lastig op te sporen, dus helemaal voorkomen doet u het niet.

Zo verkleint u de kans op het ontstaan van een wespennest:

• Plaats begin april wespenvallen met lokstof rondom uw woning;
• Dicht kieren af en plaats gaas voor ventilatiegaten;
• Zorg dat uw vuilcontainers niet stinken;
• Laat fruit en groente uit eigen tuin niet op de grond liggen rotten;
• Controleer later in het voorjaar uw tuin en woning op beginnende kleine wespennesten. 
 

Wat te doen met een wespennest in of om uw rietgedekte woning?
Ongeacht de nodige preventiemaatregelen kunt u het ontstaan van een wespennest helaas nooit volledig voorkomen. Vaak ontdekt u deze doordat u plots veel wespen rond dezelfde plek ziet vliegen.

Vermoedt u dat u een wespennest heeft? Dan raden we aan om hiervoor een specialist langs te laten komen. Dit kan een ongediertebestrijder van een commercieel bedrijf zijn, maar veel gemeenten bieden hier vaak ook zelf diensten voor aan die in sommige gevallen zelfs gratis zijn.

Een specialist kan het wespennest sneller opsporen en heeft de juiste bestrijdingsmiddelen en beschermkleding om het nest op een veilige manier te verdelgen en eventueel te verwijderen. Wij raden u af om zelf het wespennest weg te halen of de wespen te storen. Dit kan de wespen namelijk agressief maken en u weet niet zeker of u daadwerkelijk het gehele nest te pakken heeft.

Naast wespen kunt u als eigenaar van een woning met rieten kap ook te maken krijgen met andere vormen van ongedierte, zoals de rietluis. In een eerder verschenen artikel op onze Rietpolis website vertellen wij u meer over andere soorten ongedierte in en rond uw rieten dak.