Veilig de winter door met uw rietgedekte woning

Veilig de winter door met uw rietgedekte woning

Met de wintermaanden voor de deur krijgt uw woning met rieten kap ook weer te maken met seizoensgebonden risico’s. Zo neemt het aantal woninginbraken tijdens deze donkere maanden toe, wordt er meer gebruik gemaakt van de openhaard of houtkachel en brengt het afsteken van vuurwerk ook de nodige gevaren met zich mee. Hoe kunt u uw woning met rieten dak tegen deze risico’s beschermen en welke schade dekt uw rietverzekering mocht het toch misgaan?

De winter brengt veel gezelligheid maar ook risico’s met zich mee. Zeker een rieten kap kan soms extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van vuurwerk of van een schoorsteenbrand. Met onze preventietips kunt u deze risico’s in de meeste gevallen aanzienlijk verminderen.

Veilig stoken met uw openhaard of houtkachel

Een houtkachel of openhaard is niet alleen gezellig, maar kan zelfs voor extra warmte zorgen in huis. Helaas blijft de combinatie van open vuur en een rieten kap gevaarlijk. Op onze website delen wij daarom regelmatig artikelen met tips om veilig te stoken. Door verstandig om te gaan met uw houtkachel verkleint u de kans op een (schoorsteen)brand én het is ook nog beter voor het milieu.

Daarom hebben wij hieronder nogmaals de belangrijkste tips voor veilig stoken op een rij gezet:

 • Laat jaarlijks uw schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger;
 • Gebruik alleen gedroogd en onbewerkt brandhout;
 • Stook volgens de Zwitserse stookmethode om vooral schoner te stoken;
 • Stook alleen bij de juiste weersomstandigheden, niet tijdens mist of windstil weer;
 • Zorg dat er altijd een emmer zand in de buurt is, om een beginnende schoorsteenbrand te blussen;
 • Zorg dat er altijd een volwassene in de buurt is van een brandende openhaard of houtkachel;  
 • Zorg voor een goede vonkenvanger op uw schoorsteen.

 

Vuurwerk en uw rieten dak

Tijdens en in aanloop naar de jaarwisseling wordt er veel vuurwerk afgestoken. Vuurwerk afsteken in de buurt van een woning met rieten kap raden we in principe af. Ook wanneer u zelf graag deelneemt aan deze jaarlijkse traditie. Wilt u toch graag vuurwerk afsteken? Doe dit dan op een plek waar geen woningen met rieten kap in de buurt staan. Denk aan een plein of open veld.

Helaas heeft u niet altijd in de hand hoe anderen met vuurwerk in de buurt van uw rietgedekte woning omgaan. Een smeulende vuurpijl die in het riet terecht komt kan onder bepaalde omstandigheden al voor grote ellende zorgen. Een regenachtige jaarwisseling kan in dit geval gunstig zijn, maar met name wanneer het al lange tijd niet heeft geregend kan het verstandig zijn om extra voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo kunt u met een tuinslang uw rieten kap goed nat maken. Smeulende vuurpijlen die op nat riet terechtkomen zullen snel uitdoven. Ook raden wij aan om op nieuwjaarsdag of in ieder geval zo snel mogelijk eventuele vuurwerkresten uit uw rieten kap en dakgoten te verwijderen.

 

Meer kans op inbraak tijdens de winter

De donkere wintermaanden bieden inbrekers helaas meer kansen om in te breken. Uit een onderzoek door het Verbond van Verzekeraars blijkt dat de kans op een woninginbraak tijdens de feestdagen zelfs 50% hoger ligt dan op andere dagen in het jaar. Zeker tijdens deze periode is het dus belangrijk om inbrekers geen kans te geven. Rietgedekte woningen zijn doorgaans vrijstaande woningen en daarom extra kwetsbaar. Wij geven u graag een aantal belangrijke inbraakpreventietips, waardoor inbrekers uw woning eerder overslaan:

 • Zorg voor goed hang- en sluitwerk op alle buitendeuren en ramen. Belangrijk is dat dit is voorzien van het SKG-keurmerk. 
 • Zorg voor goede buitenverlichting rondom uw rietgedekte woning. Inbrekers staan niet graag in de spotlights. 
 • Laat bij afwezigheid ook binnen in uw woning licht branden, zo zorgt u voor een bewoonde indruk. 
 • Optioneel kunt u ook een alarmsysteem en/ of beveiligingscamera’s rond uw woning plaatsen. 

Goed verzekerd de winter door dankzij Rietpolis

Ondanks al uw inspanningen kunt u calamiteiten helaas nooit helemaal voorkomen. Met onze uitgebreide rietverzekering, kunt u dan in ieder geval de financiële schade beperken en ondersteunen wij u bij een vlotte schadeafwikkeling. 

Bij Rietpolis is uw rietgedekte woning onder andere gedekt bij:

 • Woningbrand door stoken of vuurwerk. Van beperkte schade door vuur, water en rook tot aan totaal verlies en herbouw. 
 • Inbraak. Zowel verlies van inboedel tot braakschade aan deuren en kozijnen.