Welke subsidies zijn er voor het verduurzamen van uw rietgedekte woning in 2023?

Welke subsidies zijn er voor het verduurzamen van uw rietgedekte woning in 2023?

Door uw woning met rieten kap te verduurzamen creëert u niet alleen meer wooncomfort, maar bespaart u vooral op de energiekosten. Ook voor panden met een rieten kap is er veel mogelijk op het gebied van (dak)isolatie en verduurzaming. Bovendien kunt u dergelijke investeringen in sommige gevallen deels bekostigen middels subsidies. Wij vertellen u graag welke subsidiemogelijkheden er in 2023 zijn.

Het energiezuiniger maken van uw rietgedekte woning biedt tal van voordelen. In de winter houdt u de kou gemakkelijker buiten en in de zomer juist binnen. Daarmee creëert u een aangenamer binnenklimaat. Doordat u minder hoeft te stoken of te koelen, bespaart u bovendien aanzienlijk op uw energiekosten en draagt u ook een steentje bij aan een beter milieu.

De ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming volgen elkaar in rap tempo, waardoor er voor een woning met rieten kap veel mogelijk is.

Isoleren van uw rietgedekte woning

Wist u dat de isolatiewaarde van een gesloten rieten dakconstructie (oftewel schroefdak) al vrij hoog is? U kunt uw rieten dak verder isoleren door isolerende dakpanelen aan te brengen. Bij deze isolatiemethode is het van belang dat de panelen over een dampremmende werking beschikken. 

Wanneer u over een open of traditionele rieten dakconstructie beschikt, is het aan te raden om deze op termijn te vervangen voor een schroefdak constructie.

Naast het dak is het natuurlijk ook mogelijk om uw muren en vloeren te isoleren. Met name voor vrijstaande woningen biedt dit veel meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan spouwmuurisolatie en het isoleren van de kruipruimte.

Een andere vorm van isolatie die nog wel eens wordt vergeten zijn uw ramen. Door ramen van enkel- of simpel dubbelglas te vervangen door HR++ ramen, verliest u aanzienlijk minder warmte in huis!

Alternatieve warmtebronnen en energie
Steeds meer woningeigenaren vervangen hun traditionele CV-ketel door een alternatieve warmtebron. Voorbeelden hiervan zijn de hybride- of volledig elektrische warmtepomp of een aardwarmtepomp.

Ook zonnepanelen mogen natuurlijk niet in het rijtje energiebesparende maatregelen ontbreken. Wist u bijvoorbeeld dat er ook voor rietgedekte woningen vaak mogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen?

Dankzij de bovengenoemde warmtebronnen is het mogelijk om uw woning met rieten kap zonder gas te verwarmen. Zo maakt traditionele vloerverwarming steeds vaker plaats voor elektrische vloerverwarming.

Subsidiemogelijkheden

De kosten voor het verduurzamen van uw rietgedekte woning kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er diverse subsidies beschikbaar waar u mogelijk voor in aanmerking kunt komen. Wij hebben de opties voor u op een rij gezet.

Subsidie voor isolatie
Voor isolatie is er een landelijke subsidie beschikbaar (ISDE). Laat u één isolatieoplossing uitvoeren, dan kunt u hiervoor vanaf 1 januari 2023 subsidie aanvragen tot 15% van de kosten. Tot voorkort kwam u alleen in aanmerking voor deze subsidie wanneer u minimaal twee isolatiemaatregelen liet uitvoeren.

Desalniettemin kunt u in 2023 voor twee of meerdere isolatiewerkzaamheden meer subsidie aanvragen, tot 30% van de totale kosten binnen een jaar na uitvoering en betaling.

Onder isolatiemaatregelen vallen:

• Muur-/spouwmuurisolatie;
• Vloerisolatie;
• (Rieten) dakisolatie;
• Vervangen van uw ramen door hoogrendementsglas.

Op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) vindt u meer informatie vinden over alle voorwaarden en hoe u een subsidieaanvraag kunt indienen. 

Subsidie voor warmtepomp
Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kunt u in 2023 subsidie aanvragen. De hoogte van deze subsidie hangt af het type warmtepomp en vermogen:

• Subsidie hybride warmtepomp tussen de €1.950 tot €3.000. 
• Subsidie volledig elektrische warmtepomp tussen de €1.950 tot €3.750.
• Subsidie volledig elektrische warmtepomp in combinatie met aardwarmte tussen de €3.750 tot €5.100.

Via de website van de RVO vindt u een complete apparatenlijst en alle bijbehorende voorwaarden voor deze subsidie. Tevens kunt u hier uw subsidieaanvraag indienen. 

Overige subsidies en voordelen voor verduurzaming
Voor het plaatsen van een zonneboiler kunt u een subsidie aanvragen van circa €1.500.

Wanneer u zich aan laat sluiten op een warmtenet kunt u een subsidie aanvragen van €3.325.

Tot nu toe konden woningeigenaren de btw op zonnepanelen terugvragen. Vanaf 1 januari 2023 geldt er echter een nultarief op zonnepanelen, waardoor u de btw als het ware niet meer hoeft voor te schieten. 
 

Gevolgen verduurzaming

voor uw rietverzekering

Het is verstandig om grote verbouwingen of aanpassingen aan uw woning met rieten kap ook bij uw verzekeraar te melden. Een verbetering of uitbreiding van uw woning kan namelijk invloed hebben op de herbouwwaarde en zo ook op uw rietverzekering.

De experts van Rietpolis denken uiteraard graag met u mee over de mogelijkheden.