Een dakkapel op uw rieten dak – Wat zijn de mogelijkheden?

Een dakkapel op uw rieten dak – Wat zijn de mogelijkheden?

Wanneer u extra ruimte en licht in uw woning wilt creëren, kan een dakkapel uitkomst bieden. Het plaatsen van een dakkapel op een rieten kap vergt wel extra aandacht en expertise, omdat deze aanpassing gevolgen kan hebben voor de levensduur van het riet. Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden. 

 

De levensduur van een rieten kap valt of staat met een optimale afvoer van regenwater. Daarom heeft een zo steil mogelijk dakvlak altijd de voorkeur. Door onderbrekingen in het dakvlak, zoals een schoorsteen of een dakkapel, kunnen er kwetsbare plekken ontstaan indien het regenwater op deze plekken niet goed wordt afgevoerd. Dit wil niet zeggen dat het plaatsen van een dakkapel op een rieten kap per definitie is af te raden. Een dakkapel biedt immers ook ontzettend veel voordelen en geeft een huis extra karakter. 

Gelukkig is er ook voor een rieten dak veel mogelijk als het gaat om het plaatsen van een dakkapel. Wel is het belangrijk om een aantal aandachtspunten mee te nemen in uw overweging, om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. 

 

Welke dakkapel is geschikt voor uw rieten dak?

Uiteraard verschilt het antwoord op de bovenstaande vraag per situatie. Wat zijn bijvoorbeeld uw eigen wensen, op welke plek moet de dakkapel komen en hoeveel ruimte is er op uw dak? 

Daarnaast zijn er meerdere soorten en maten dakkapellen te vinden, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben:

De rechthoekige dakkapel: Deze vorm zorgt binnenshuis voor de meest ruimtewinst. Het nadeel is dat de hellingshoek van een rechthoekige dakkapel minimaal is. 

De ronde dakkapel: Met deze dakkapel wint u binnenshuis minder ruimte, maar de ronde vorm zorgt voor een betere regenwaterafvoer en ziet er karakteristiek uit. 

De platte dakkapel: Zorgt voor de meeste ruimtewinst binnenshuis, maar vergt extra aanpassingen nodig zoals de aanleg van een regenpijp of overstort. Daarom is deze vorm op veel rieten daken niet mogelijk. 

De zadel of schilddak dakkapel: Zorgt voor redelijke ruimtewinst binnenshuis en ziet er van buitenaf mooi uit, maar creëert vaak kwetsbare hoeken in het rietdek.

De beste keuze voor uw rietgedekte woning hangt dus van een aantal zaken af. Wilt u vooral extra licht of ook ruimte binnenshuis creëren? In hoeverre moet de dakkapel aansluiten bij de architectuur van uw rieten dak? En vooral, wat is er wel of niet mogelijk? 

 

Hoe kan een dakkapel het beste op uw rieten kap worden geplaatst?

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat u een rietdekker of dakwerker inschakelt met expertise op dit gebied. Daarnaast is het ook als woningeigenaar belangrijk om in ieder geval kennis te hebben van de belangrijkste constructievoorwaarden voor het plaatsen van een dakkapel.

Zoals eerder genoemd, speelt de hellingsgraad van het dak een belangrijke rol. Daarom moet de dakkapel zo hoog mogelijk uit komen bij de nok. Daarbij dient er een ruimte van 50 centimeter te worden aangehouden tussen de bovenkant van de dakkapel en de nok, gemeten vanaf de onderconstructie. 

Indien de zijkanten van de dakkapel met riet worden bekleed, moet de dikte van deze laag riet minimaal 30 centimeter bedragen. De rietdekker moet voorkomen dat er tussen de zijkanten van de dakkapel en het dak een kil/goot ontstaat waar het regenwater niet goed weg kan. 

Bij de plaatsing van de dakkapel is het verder belangrijk dat de afstand tussen de onderconstructie van het dak tot de buitenzijde van het kozijn van de dakkapel (haaks gemeten) circa 15 tot 18 centimeter bedraagt.

Voor de afwerking aan de onderkant van de dakkapel kan er onder andere gekozen worden voor halve vorsten, keramische pannen, koper of lood. De rietdekker moet dan wel rekening houden met de werking van het lood door temperatuurschommelingen, om scheuren in het cement te voorkomen.

 

Juridische voorwaarden

Tot slot moet u natuurlijk niet vergeten om bij uw gemeente te informeren naar het eventueel aanvragen van een vergunning voor het plaatsen van uw dakkapel. Ook wanneer uw rietgedekte woning een monumentale status heeft, kunnen er bijvoorbeeld extra regels zijn rondom aanpassingen van uw woning.