In welke Nederlandse regio’s staan de meeste rietgedekte huizen?

In welke Nederlandse regio’s staan de meeste rietgedekte huizen?

Als specialist in het verzekeren van huizen met rieten daken, komen wij voor onze klanten op diverse locaties door heel Nederland. Maar wist u dat er enkele regio’s zijn waar gemiddeld gezien meer rietgedekte huizen staan? Kijk snel verder of uw regio hier ook tussen staat. 

Volgens een schatting van de Vakfederatie Rietdekkers telde Nederland begin 2022 zo’n 150.000 rietgedekte objecten. Hieronder vallen boerderijen, woonhuizen, monumentale panden en bijgebouwen. Dankzij de verbeterde brandveiligheid en verduurzamingsmogelijkheden zal dit aantal in de komende jaren ook zeker niet afnemen. Daarnaast zien we de rieten kap ook steeds vaker gecombineerd worden met moderne architectuur. 

 

Wellicht bent u op zoek naar inspiratie voor uw eigen rietgedekte woning of wilt u verhuizen naar een woning met rieten dak. Dan vertellen wij u graag in welke regio’s u moet zijn om de meeste kans te maken.

 

Giethoorn: Venetië van het Noorden

Uiteraard mag dit bijzondere waterstreekdorp niet ontbreken. Het is niet voor niets dat deze plek jaarlijks door duizenden toeristen van over de hele wereld wordt bezocht. De vele pittoreske en monumentale boerderijen met rieten dak vormen de hoofdattractie van het dorp. Ook buiten Giethoorn, dat onder de gemeente Steenwijkerland valt, treft u de nodige rietgedekte huizen aan. 

 

Dat deze regio rijk is aan rietgedekte objecten is overigens geen toeval. Op steenworp afstand van Giethoorn ligt het prachtige Weerribben-Wieden nationaal park. Hier komt kwalitatief gezien het beste riet van Nederland vandaan. 

 

De Veluwe: De mooiste rietgedekte boshuizen

De Veluwe staat bekend om zijn mooie bossen en heiden is daarom ook een van de meest geliefde vakantiebestemmingen in eigen land. Daarnaast wordt het Veluwse landschap gesierd door schitterende rietgedekte boerderijen en villa’s. Denk aan toeristische trekpleisters zoals Putten en Hoenderloo, maar ook grotere steden als Apeldoorn en Deventer. 

 

De Achterhoek: Een landschap met voor ieder wat wils

Van bossen tot weilanden en van kastelen tot boerderijen, de Achterhoek biedt een zeer wisselend landschap en staat voor velen vooral bekend om het typerende accent. Juist vanwege het landelijke karakter vind je gemeenten als Ruurlo, Doetinchem en Borculo tal van bijzondere rietgedekte boerderijen en woningen.  

 

Salland: Rust, Ruimte en Rieten daken

Gelegen in Overijssel ligt de prachtige regio Salland, bekend van Nationaal park Sallandse Heuvelrug en thuis voor de gemeenten als Kampen, Zwolle en Hardenberg. Wie op zoek is naar een rustige en groene omgeving, is hier aan het juiste adres. Ook niet onbelangrijk is dat deze regio rijk is aan karakteristieke rietgedekte woningen, verspreid over de vele bossen en landerijen. 

 

Utrechtse Heuvelrug: Rietgedekte woningen in een glooiend landschap langs de Rijn

In het midden van Nederland vinden we de Utrechtse Heuvelrug. Een bijzonder glooiend landschap met prachtige bossen en bekend van plaatsen als Rhenen en Zeist. Ook hier treft u tussen de heuvels en bossen prachtige rietgedekte bosvilla’s en historische boerderijen langs de oever van de Rijn. 

 

West-Friesland: Waar boerenverstand en historie samenkomen

In de kop van Noord-Holland ligt de regio West-Friesland. Tussen bekende historische steden als Hoorn, Medemblik en Enkhuizen liggen uitgestrekte landerijen vol prachtige rietgedekte boerderijen. 

 

Naast het kenmerkende West-Friese accent maken ook de West-Friese stolpboerderijen door hun typische architectuur een belangrijk onderdeel uit van de lokale cultuur.  

 

’t Gooi: Pracht en Praal onder rieten daken

Rondom de Gooise meren vinden we in plaatsen als Bussum, Naarden en Blaricum prachtige villa’s voorzien van rieten daken. Opvallend is dat hier ook nieuwbouwprojecten en moderne architectuur gecombineerd worden met riet. 

Andere regio's

Natuurlijk kent Nederland nog veel meer gebieden vol rietgedekte huizen. Bijvoorbeeld ook in de omgeving van Wassenaar, langs de Friese meren en op nog veel meer plekken. Het waarschijnlijk meest bekende rieten bouwwerk staat in Noord-Brabant en is de iconische hoofdingang van pretpark de Efteling in Kaatsheuvel.

Vraag een offerte aan

Wilt u uw rietgedekte woning op de juiste wijze verzekeren?

Vraag een offerte aan
Check uw rietverzekering: bent u nog juist verzekerd?
Nieuws • 06 oktober 2022

Check uw rietverzekering: bent u nog juist verzekerd?

Bij schade aan uw woning met rieten dak wilt u natuurlijk zo goed mogelijk verzekerd zijn, zodat u in ieder geval de financiële schade kunt beperken. Helaas komt men er juist bij calamiteiten vaak pas achter dat hun rietgedekte woning minder goed verzekerd is dan gedacht. Met behulp van de onderstaande vragen kunt u nagaan hoe goed uw rietverzekering daadwerkelijk bij uw situatie past.
De voor- en nadelen van een woning met rieten dak
Nieuws • 07 december 2020

De voor- en nadelen van een woning met rieten dak

Woningen met een rieten dak spelen al eeuwen een belangrijke rol binnen de Nederlandse architectuur. Van historische boerderijen tot moderne nieuwbouwprojecten, riet blijft nog altijd een geliefde vorm van dakbedekking. Overweegt u zelf om een rietgedekte woning te kopen of een rieten kap op uw huis te plaatsen? Dan is het belangrijk om u eerst goed te verdiepen in de voor- en nadelen van een rieten kap. Wij helpen u daar graag mee op weg!
Een huis met een rieten dak kopen - wat moet u weten
Nieuws • 23 november 2021

Een huis met een rieten dak kopen - wat moet u weten

Stel, in de zoektocht naar een droomhuis stuit u op een prachtige woning met rieten kap. U heeft echter weinig tot geen ervaring met riet als dakbedekking. In dat geval kunt u verrast worden door het bijkomende onderhoud en kosten. Bovendien vraagt het verzekeren van een rietgedekte woning altijd om specialistisch maatwerk. Wij maken u graag wegwijs in de wereld van rieten daken, zodat u op voorhand weet waar u rekening mee moet houden.